Web Analytics

Scandalul cu Podul Râul Doamnei. Primăria şi constructorul cad la pace… cu o cârpeală

de | 24.01.2019 13:11 | Dezvăluiri

# Încă nu s-a hotărât de unde se vor plăti reparațiile de 1,26 milioane lei: din bugetul public sau din buzunarul oamenilor de afaceri Bobi Marinescu și Grigore Dobre, patronii firmelor Star Trading Impex și Zeus # Viceprimarul Sorin Apostoliceanu: „Erau găuri foarte mari pe pod: au pus material stocabil peste ele” # Atenție! Uniunea Europeană a alocat deja fonduri de 3,7 milioane lei care au fost cheltuite pe „modernizarea” acestui pod

După câteva luni în care și-au aruncat acuzații reciproce cu privire la imputarea vinei privind starea jalnică a podului de peste Râul Doamnei, asta la nici cinci ani de la finalizarea lucrărilor unui proiect de 3,7 milioane lei, finanțat cu fonduri europene, Primăria Pitești (care a avut o contribuţie proprie de 101.743 lei) și asocierea de firme Star Trading Impex și Zeus par să cadă la pace. Sau măcar să încerce asta. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă viceprimarul Sorin Apostoliceanu, după o întâlnire cu ușile închise între părți, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute. Reconcilierea a început cu o cârpeală care astupă, doar la suprafață, bubele avariatului pod de peste Râul Doamnei și care nu rezolvă necesitatea unor reparații de amploare, evaluate în Consiliul Local Pitești la 1,26 milioane de lei. O sumă pe marginea căreia s-a rostogolit întregul scandal, după ce Primăria a considerat că intervenția ar trebui imputată constructorului, dată fiind o expertiză tehnică realizată în 2017, experiză pe care constructorul, care spune că vina nu-i aparține pentru că a respectat întocmai proiectul, o contestă.

„Am discutat cu dânsul să repare și a reparat, până una-alta, acolo (…). Erau găuri foarte mari pe pod: au pus material stocabil peste ele. Imediat după ce am terminat discuția, s-au dus să repare, deci și-au respectat înțelegerea, ca să zic așa”, a explicat viceprimarul Sorin Apostoliceanu, contactat de Jurnalul de Argeș în legătură cu întâlnirea de vineri.
Deși aparent un progres în ceea ce priveşte negocierea, întâlnirea nu schimbă, în esență, problema, pentru că vizavi de genul acesta de reparații ce trebuiau efectuate în baza garanției constructorul n-a avut oricum obiecții. Obiecțiile omului de afaceri Bobi Marinescu (Star Trading) fac referire la grosimea inadecvată a stratului de asfalt consemnată în expertiza pe care constructorul o contrazice și la faptul că a fost obligat să respecte un proiect pe care l-a considerat inadecvat traficului, inclusiv în privința rosturilor folosite.

Rămâne încă în aer chestiunea cu imputarea costurilor pentru reparații. Cine plătește?

Dat fiind faptul că-și menține poziția, rămân în aer imputarea costurilor cu desfacerea stratului de uzură şi refacerea lui în conformitate cu normativele în vigoare, imputarea costurilor cu înlocuirea dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilataţie cu unele noi, de tip etanş, înlocuirea stratului de asfalt și costul altor intervenții pe care expertul tehnic Diaconu le consideră necesare.
„S-a discutat și despre expertiză și despre tot… Domnul primar a pus să se urmeze procedurile legale de către cei de la biroul juridic. Încercăm să găsim soluții, ce să mai! Și constructorul a zis la fel: «Încercăm să găsim soluții». Să vedem de unde e problema efectivă, de la rosturi, de la ce asfalt a turnat? Deci, se caută soluții și asta a rămas: să se facă procedurile legale. Asta a fost concluzia, că trebuie să găsim soluții. Și acum, v-am spus, cei de la juridic caută soluții legale și o să acționeze în consecință, urmând procedura legală” a declarat, pentru Jurnalul de Argeş, viceprimarul Sorin Apostoliceanu.
Altfel spus, părţile s-au înţeles doar la dialog, pentru că vizavi de cine poartă vina degradării podului abia modernizat nu par să fi căzut la pace. Mai exact, încă nu s-a luat o decizie dacă Primăria îl va da în judecată pe constructor, așa cum anunțase anterior, sau va suporta singură reparația de 1,26 milioane lei.

Bobi Marinescu o ține pe a lui, că n-a greșit și că doar a respectat un proiect

De altfel, cu doar o zi înainte de întâlnirea cu edilii şi juriştii Primăriei Piteşti, omul de afaceri Bobi Marinescu, liderul asocierii de firme Zeus şi Star Trading, care spune că are de partea sa o altă expertiză făcută anterior celei invocate de Primărie, explica, pentru Jurnalul de Argeş, cum vede situaţia.
„Ce am greşit eu? Ce am făcut eu greşit în tot acest proiect? Nu este treaba mea să dau un verdict cine trebuie să suporte. Habar nu am. Dar, atâta timp cât eu am respectat un proiect şi am executat acel proiect, nu poate să vină nimeni să-mi spună mie «trebuie (neinteligibil – n.r.) să repari…» Sunt nişte lucruri premergătoare, sunt nişte procese-verbale de recepţie care vin în timpul execuţiei şi aşa mai departe. Să vii tu şi să-mi spui acum mie că n-am turnat straturile corect, păi nu eşti inconștient? Păi, vino şi fă o expertiză corectă! Eu când am făcut expertiza mea am chemat şi Primăria. Ei de ce nu m-au chemat şi pe mine când au făcut expertiza? Pentru că, pe expertul ăla, până la urmă, îl chem eu în judecată: «arată-mi și mie de unde ai luat carotele!». În mod normal, trebuia să convoace toată lumea. Sunt niște norme după care se iau, cum se face corect… Să-mi arate și mie că au făcut licitație ca să desemneze un expert care să facă acea expertiză… Eu nu știu, o fi făcut, habar n-am! Eu, când am făcut expertiza mea, i-am chemat și pe ei, pe Primărie, și am expertiza făcută cu mult înainte de expertiza lor… De ce nu m-au chemat și pe mine să-mi spună: «Domnule, am desemnat un expert. Ăsta trebuie să vină, să ia carote, să ia probe și așa mai departe; uite, să vedem dacă s-a greșit, ce s-a greșit și ce se poate repara». Nu mi-a spus nimeni nimic. M-am trezit cu o expertiză. Eu ce să fac? Să iau de bună expertiza aia? De ce?”, declara, joia trecută, Bobi Marinescu.

„Nu înţeleg de ce trebuie să fiu eu terfelit prin ziare şi pe Facebook”

Referitor la afirmațiile făcute pe Facebook de viceprimarul Sorin Apostoliceanu potrivit cărora constructorii în cauză „sunt prea puternici faţă de mine”, Bobi Marinescu a spus: „Vi se pare că sunt vreun culturist? Nu vreau să mai comentez afirmațiile domnului viceprimar (…). Eu am respectat un proiect, nu înţeleg de ce trebuie să fiu eu terfelit prin ziare şi pe Facebook (…).”

„O să-mi permit şi eu să-l dau în judecată pentru calomnie”

Tot joi, omul de afaceri și-a nuanțat poziția exprimată într-un număr anterior al ziarului nostru cu privire la Sorin Apostoliceanu.

„Afirmațiile domnului viceprimar nu mă privesc pe mine, da? Domnul viceprimar probabil că va răspunde în instanță, pentru că o să-l chem în instanță. Nu înțeleg cine este acest viceprimar care își permite să facă niște afirmații la adresa mea, când nici nu mă cunoaște. N-am avut nicio tangență cu dânsul, n-am avut nicio relație comercială, nici nu vreau să am de-a face. O să-l întreb și eu: «De unde mă cunoști, cum îţi permiți?». Are vreo calitate tehnică dânsul? Poate e inginer de drumuri și poduri și eu n-am știut şi își permite să facă niște afirmații. Să-și vadă de treaba dânsului! Dacă vrea să facă afirmații, foarte bine, înseamnă că e foarte bine documentat în ceea ce privește afirmațiile pe care le face, dar eu, pentru treaba asta – v-am și spus atunci că îi cer bani la modul la care o să-mi permit și eu să-l dau în judecată pentru calomnie, de exemplu, sau eu știu… Nu poți să-ți bați joc de o firmă care e pe piață, care a făcut niște lucrări care, totuși, stau în picioare. Uitați-vă la Liceul Brătianu, uitați-vă la podul celălalt de peste Argeș, uitați-vă la proiectul urban, lucrări care sunt făcute cum trebuie și făcute în niște perioade de timp în care ne-am încadrat, și cu banii ne-am încadrat, și cu tot… Adică să vii și să-ți permiți să arunci cu noroi? De ce?”, spunea, săptămâna trecută, patronul Star Trading.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii