Scandal monstru la Câmpulung, cu centrala de 6 miliarde ajunsă o ruină

de | 9.08.2012 14:34 | Dezvăluiri

# Deputatul Sorin Buta este urmărit de fantomele trecutului. Dat dispărut de prin Colegiul Muscel, pe care-l reprezintă numai scriptic de patru ani în Parlament, deputatul deconspirat ca „ciripitor la Secu”, Sorin Buta, a reapărut săptămâna trecută în faţa Consiliului Local Câmpulung, în speranţa de a se apăra pe ultima sută de metri în dosarul Energi-co.
După cum bine se cunoaşte, în urmă cu doi ani, Primăria Câmpulung s-a trezit în faţa unui proces în care s-a jucat o miză importantă, de peste 6 miliarde lei vechi ca „rămăşiţe” ale unui fantomatic contract semnat de actualul deputat Buta, pe vremea când era primar de Câmpulung. Pe scurt, istoria este că în 1998, primarul de atunci, Sorin Buta, a semnat (doar el) cu firma Energi-co Holding SRL Bucureşti un contract pentru modernizarea unei centrale termice de cartier, o centrală care astăzi este o ruină (în proprietatea omului de afaceri Marius Stan), aflată în aşteptarea domolatorului. După un lung proces, pentru care s-a apelat şi la o casă de avocatură, primăria a trebuit să golească conturile alimentate de câmpulungeni, deoarece a trebuit să-i ofere firmei Energi-co suma de peste 6 miliarde de lei vechi pentru lucrări. Procesul dintre Primăria Câmpulung şi firma bucureşteană este departe de a fi finalizat, motiv pentru care la prima şedinţă a Consiliului Local Câmpulung, ce a avut loc săptămâna trecută, s-a votat proiectul care-l împuterniceşte pe primarul Călin Andrei să reangajeze o casă de avocatură pentru a apăra banul public de pretenţiile exagerate ale celor de la Energi-co. Totodată, primarul Călin Andrei şi-a exprimat intenţia de a-l acţiona în judecată şi pe deputatul Buta, în încercarea de a găsi ţapul ispăşitor care să reumple contul secat al municipalităţii, printr-o acţiune în regres.

Consilierii i-au cerut explicații deputatului Buta

În faţa aleşilor locali, deputatul fost PDL a încercat să-şi expună punctul de vedere cu privire la contractul cu Energi-co, concluzionând că pe această temă „va mai curge foarte multă cerneală”. Dacă bine ne amintim, când a izbucnit scandalul pe marginea contractului cu Energi-co, Primăria Câmpulung îl acuza pe Sorin Buta, în timp ce parlamentarul a aruncat pisica în curtea unui alt fost primar de Câmpulung, George Bălan. În triunghiul primarilor, Buta-Bălan-Andrei, există o singură miză, pierderea unor sume importante din banul public pentru o „greşeală” trecută. Este de menţionat că respectiva centrală termică, modernizată în mandatul de primar al lui Sorin Buta (1996 – 2000), a fost vândută în perioada în care acelaşi Buta era viceprimar (2004 – 2008). Relaţiile dintre Buta şi Energi-co sunt cunoscute ca fiind destul de apropiate, pentru că firma din Capitală a beneficiat şi de un spaţiu ultracentral în Câmpulung, pe care acelaşi Buta i l-a pus la dispoziţie. Iţele sunt deci destul de încurcate, în condiţiile în care pe contractul cu Energi-co apare doar semnătura primarului de atunci, Sorin Buta, fără măcar un acord de principiu al Consiliului Local sau fără a avea număr de înregistrare la Primărie. Văzut chiar şi din avion, contractul pare a fi încheiat între „proprietarul Sorin Buta” şi firma Energi-co, ba chiar ar putea apărea noi semne de întrebare asupra modului în care toate modernizările făcute de firma bucureşteană s-au evaporat peste noapte, la puţin timp după ce respectiva centrală termică de cartier a fost vândută de Primăria Câmpulung. Fiind de amintit aici că-n campaniile electorale precedente, o imensă fotografie de-a lui Sorin Buta ne zâmbea a vot chiar de pe ruina fostei centrale termice de cartier.  I.Şt.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii