Web Analytics

Scandal la Valea Iaşului. Oamenii nu vor antenă RCS&RDS lângă casele lor

de | 15.10.2020 13:17 | Actualitate

Privită ca un atribut al civilizației în epoca lui 5G, în foarte multe locuri din țară, și chiar din Argeș, inițiativa de amplasare a releelor de telefonie mobilă s-a izbit de opoziția locuitorilor, speriați de consecințele nefaste asupra sănătății. Mai mulți cetățeni din satul Bărbălătești, comuna Valea Iașului, stau acum cu frica în sân că, după ce au reușit să împiedice, în aprilie, amplasarea unei antene de telefonie lângă casele lor, și asta prin hotărâre de Consiliu Local votată în unanimitate de consilieri, acum se vor trezi cu măgăoaia pe cap. Mai ales că, la fix două luni, în iunie, hotărârea respectivă a fost abrogată. Ce s-a întâmplat?

În aprilie, CL a aprobat, iar în iunie a abrogat propria hotărâre

Firma RCS&RDS a solicitat Primăriei Valea Iașului certificat de urbanism pentru amplasarea unei stații de bază pentru servicii de comunicații în satul Bărbălătești, comuna Valea Iașului. Pe raza localității mai sunt amplasate două antene, una tot a RDS și alta a celor de la Orange. La ședința ordinară a Consiliului Local Valea Iașului din data de 30 aprilie au participat reprezentanți ai cetățenilor care nu doresc amplasarea antenei în respectiva locație, la Bărbălătești, precum și un reprezentant al firmei. Localnicii au depus două petiții, una semnată de 36 de cetățeni și una semnată de 50 de cetățeni, prin care aceștia se opuneau categoric construcției.
Cătălin Tița, reprezentantul cetățenilor din Bărbălătești, a prezentat punctul lor de vedere: „Am discutat și m-am informat la ANRSC și mi s-a spus că nu există reglementări în acest sens. A fost o lege, dar care din 2016 a fost abrogată. În lume nu există un studiu oficial pentru sau contra acestor stații de emisie. La noi s-a creat un vid de legislație în acest domeniu și s-a lăsat decizia în seama Consiliului Local. Din ce am studiat și eu, la noi în țară orașul Turda are un astfel de regulament cu privire la amplasarea acestor stații de emisie. Aceste stații se amplasează cu acordul cetățenilor și la o distanță mai mare de 200 de metri de case. Normele europene spun ca amplasarea acestor stații să se facă la o distanță minimă de 200 de metri de case și 500 metri de spitale, școli sau alte instituții publice. Numai la noi nu e nimic clar”.
Omul a mai citat din Legea apelor, care se referă la „ protecția oricărei forme de poluare și de modificare a caracteristicilor resurselor de apă, a malurilor și albiilor…, iar radiațiile reprezintă și ele o formă de poluare”, a mai spus acesta, completând că, dacă tot se montează, măcar să se respecte distanța de 200 de metri față de locuințe.
În replică, reprezentantul firmei RDS a explicat, la rândul său: „Aceste antene sunt montate de peste 25 de ani și nu au distrus nimic în jurul lor… Aceste stații se construiesc la o înălțime de 30 de metri și nu bat în casele oamenilor. Noi cerem avizul Consiliului Local pentru a se elibera autorizația de construire. Pentru a vă convinge că aceste stații nu afectează populația, puteți solicita efectuarea de măsurători de la ANCOM”.
Solicitarea cetățenilor a avut însă câștig de cauză, iar toți cei 11 consilieri în funcție au votat atunci contra și proiectul a picat. Sperietura consătenilor a venit pe urmă, pentru că, după o lună, respectiva hotărâre a fost abrogată printr-o alta, iar oamenii cred că se pune la cale acceptarea tacită a celor de la RDS, contrar dorinței lor.

Primarul ales, Cristian Enescu: „S-ar putea să se mute în altă locație”

Fostul viceprimar, ales primar în data de 7 septembrie, dar neintrat încă în posesia mandatului, Cristian Enescu (foto), spune: “Cu antena a rămas așa: întâi am dat o hotărâre de consiliu local să nu o montăm acolo, la Bărbălătești. Apoi s-a dat o altă hotărâre și am anulat-o pe prima, pentru că ne-a venit adresă de la Prefectură că nu era prima hotărâre în regulă și a trebuit să o anulăm. S-ar putea ca antena să se mute în altă locație, tot în zona aceea, din câte știu, în urma discuțiilor cu cei de la RDS. Acolo este vorba despre un teren privat, există și un contract între proprietari și cei de la firmă. Chiria este de 1000 de euro. Dar proprietatea este mai mare și cred că se poate stabili o altă locație pentru amplasarea antenei. Nu știu prea multe, vă spun mai multe când vin la Primărie”.
Iar secretarul Nicolae Stoicescu ne-a lămurit de ce a fost abrogată hotărărea inițială: “Prefectura a spus că nu era cazul să fie dată o hotărâre prin care să se spună că nu se aprobă construirea. Și atunci a fost abrogată, pentru că așa s-a cerut de la Prefectură, de la Serviciul Controlul legalității. Celor de la RDS le trebuie certificatul de urbanism și autorizație de construire. Au cerut aviz de la DSP, de la Mediu și avizul Consiliului Local. Nu s-a dat avizul, deci nici autorizație de construire. Nu se poate construi fără aviz și nu se poate emite autorizație de construire. Știu că s-a mai venit într-o ședință, în iulie sau în august, și cei de la firmă au spus că ar dori și altă locație”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii