În anul 2011, debitoarea SC Rom Forest Exim SRL, o importantă fabrică de cherestea din Curtea de Argeș, a intrat în procedură de insolvenţă, iar acum se află în ultima etapă de faliment. Săptămâna trecută, în incinta ei a avut loc un scandal de proporţii pe fierul vechi, între lichidatorii care se ocupă de vânzarea bunurilor fabricii, care are datorii la Primăria Curtea de Argeş de 527.065 lei.
Farsă de licitaţie pe fier vechi
Pe 15 iunie a. c. lichidatorul Laurenţiu Dumitrana a organizat o licitaţie pentru vânzarea unei părţi din bunurile fabricii, ce consta în utilaje ieşite din uz, care au rămas în incinta ei de la intrarea în faliment. Deşi acestea erau funcţionabile acum doi ani, în acest moment ele se vând ca fier vechi. Preţul stabilit a fost de 105 milioane lei vechi, bani pe care Dumitrana i-a primit făcând în mod unilateral licitaţie, deşi, încă din data de 7 mai, societatea mai avea un alt lichidator, Lex Insolv Ipurl. Acesta acuză faptul că a fost încălcată legea, pentru că licitaţia trebuia semnată de ambele asociaţii. La o zi după organizarea ei, Ştefan Dumitrana a renunţat să mai fie lichidator judiciar pentru societatea în culpă şi a fost înlocuit. Noii lichidatori nu și-au asumat vânzarea bunurilor făcute pentru că nu au fost de faţă şi nu cunosc situaţia, acuzându-l pe Laurenţiu Dumitrana că a făcut atribuiri pe furiş. Conflictul a fost atenuat de intervenţia poliţiei, care a redactat un proces verbal şi a stabilit ca maşinile încărcate de fier vechi să fie descărcate.
„O să se lase cu puşcărie, e furt calificat”
La mijlocul acestei situaţii tipice româneşti, au căzut la mijloc atât cumpărătorul licitaţiei, cât şi Maria Simoiu, administrator al firmei Eco Pellet, care a închiriat o parte din zona fostei fabrici de cherestea pentru propriile afaceri. De altfel, Maria Simoiu intenționează să cumpere întreaga zonă unde au mai rămas doar rămăşiţele fabricii şi mult fier vechi. În ceea ce îl priveşte pe cumpărătorul bunurilor, acesta s-a grăbit să-şi încarce produsele încă de la data semnării contractului (n.r. 15 iunie). La ieşirea din fosta fabrică de cherestea a avut parte de o mare surpriză pentru că a intervenit cel de-al doilea lichidator, care s-a opus vânzării. „În urma licitaţiei organizate, am adjudecat mai multe bunuri pe care le-am plătit, dar când am venit să le ridic mi s-a pus interdicţie. Lichidatorul de la care am cumpărat a fost domnul Dumitrana. După ce-am intrat, le-am încărcat, la ieşire nu mi s-a dat voie să ies de către cel de-al doilea lichidator şi doamna Simoiu. Mi s-a spus că licitaţia nu a fost realizată corect. Dumitrana are toate documentele cu toţi creditorii care au fost de acord cu preţurile, cu bunurile pentru vânzarea acestora. Treaba asta se va soluţiona, dar am fost nevoit să descarc utilajele. Am muncit trei zile degeaba”, ne-a precizat câștigătorul licitaţiei, Marian Stoica.Situaţia a fost una tragico-comică în momentul în care materialele au fost descărcate, iar lichidatorii au trebuit să facă inventarul lor, mai ales că unele produse au fost tăiate pe bucăţi. În cele din urmă spiritele s-au liniştit, iar utilajele au fost descărcate. La cererea judecătorului sindic, noii lichidatori au dispus identificarea şi evaluarea tuturor bunurilor mobile. Doamna Simoiu, administratorul Eco Pellet, a concluzionat legat de toată această farsă de-a licitaţia că: „O să se lase cu puşcărie, e furt calificat. Am avut o mulţime de probleme înainte de închirierea acestui spaţiu şi observ că mai am în continuare, deşi eu nu am nicio vină”.
Laurențiu Dumitrana: „Aveam dreptul să semnez pentru această licitație”
Chiar dacă Laurenţiu Dumitrana nu mai are calitate de lichidator pentru firma aflată în faliment, el continuă să se implice pentru rezolvarea problemei pe care a pricinuit-o din greşeală sau intenţionat. Judecătorul sindic a dispus identificarea şi evaluarea tuturor bunurilor mobile la valoarea actuală a acestora. În ceea ce îl priveşte pe domnul Dumitrana, acesta a refuzat iniţial să vorbească cu noi, ca mai apoi să se întoarcă la 180 de grade, declarând că avea tot dreptul să facă licitaţie pentru că a fost cerută de nişte creditori, el doar semnând: „Aveam dreptul să semnez pentru această licitaţie. E de ajuns o semnătură a unui lichidator. În aceşti ani nu am dat mai nimic de la această fabrică. Acum s-au vândut vreo trei utilaje. Eu nu mă mai ocup în acest moment de fabrică. Este treaba lor ce vor face”. Despre Laurenţiu Dumitrana, am aflat că tot el se ocupă şi cu lichidarea fabricii de porţelan Arpo Curtea de Argeş, care a dat faliment şi de unde se cară acum bunurile cu maşinile.
Alex Vlaicu