Oamenii își petrec o treime din viață, în medie, la locul de muncă. Calitatea mediului de lucru, din orice domeniu, are un impact semnificativ asupra echilibrului emoțional, psihologic și fizic. Un loc de muncă inadecvat poate conduce la o serie de probleme de sănătate fizică și mentală, inclusiv stimă de sine scăzută, depresie, anxietate și abuz de substanțe.
Ce înseamnă un loc de muncă corespunzător și cum îl identificăm?
Un loc de muncă adecvat favorizează starea de bine a angajaților și contribuie totodată la îmbunătățirea performanței organizaționale per total. Factorii care ajută la construirea unui loc de muncă sănătos sunt:
recunoașterea echitabilă și aprecierea performanței angajaților prin recompense materiale sau verbale;
oferirea de oportunități de creștere și dezvoltare profesională;
promovarea sănătății și a siguranței individuale;
încurajarea creativității și autonomiei în muncă;
oferirea posibilității unui program de lucru flexibil.
Citește și Masculinitatea în zilele noastre
Pentru a construi și a menține o atmosferă plăcută la muncă, este foarte important ca în cadrul companiei să existe cooperare, toleranță și libertate de exprimare. Comunicarea joacă un rol-cheie în succesul oricărui program sau oricărei politici implementate și servește ca bază pentru toate practicile din orice organizație. Comunicarea este important să fie asertivă, orientată spre probleme și către rezolvarea lor.
Un mediu organizațional propice reduce semnificativ stresul profesional și burnout-ul. Stresul și munca excesivă pe termen lung conduc la epuizare mentală, fizică și emoțională. Prin sprijinirea unei stări de bine a angajaților, personalul își atinge potențialul, permițând companiei să obțină performanțe maxime.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
0 Comentarii