Web Analytics
scris sâmbătă, 26.04.2025

Sâmbăta Luminată. Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci azi

Sâmbăta Luminată, cunoscută în unele zone drept Sâmbăta Albă sau Sâmbăta Blajinilor, are o mulțime de superstiții. Iată ce trebuie să faci în această zi ca să ai parte de noroc și sănătate tot anul. 

Sâmbăta Luminată. Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci azi

Prima săptămână de după Învierea Domnului se numește Săptămâna Luminată. Aceasta este cosiderată cea mai curată și mai binecuvântată săptămână din an, deoarece se spune că în această perioadă porțile Raiului rămân deschise, iar rugăciunile credincioșilor urcă direct la cer. 

Citește și: Izvoarele tămăduirii din Argeș, luate astăzi cu asalt de credincioși. Cum a fost la Curtea de Argeș

Potrivit tradiției, Sâmbăta Luminată nu este doar o simplă zi de weekend, ce este o punte între lumea celor vii și cea a celor adormiți. Această zi este dedicată pomenirii morților, însă într-un spirit de lumină, nu de tristețe. Spre deosebire de alte sâmbete ale morților din timpul anului, această zi nu este însoțită de post sau de doliu, ci de bucurie, recunoștință și generozitate. 

Una dintre cele mai importante tradiții din Sâmbăta Luminată este pomana. În această zi, se dau colaci și ouă roșii în memoria celor dragi trecuți la cele veșnice.  Bătrânii spun că, astfel, sufletele celor adormiți se bucură de pace, iar cei care dau de pomană vor fi binecuvântați cu sănătate și belșug tot restul anului.

De asemenea, un alt obicei este aprinderea unei lumânări la răscruce sau cimitir. Dacă nu poți merge la biserică, este bine să aprinzi o lumânare la mormintele celor adormiți sau, în unele zone, la o răscruce de drumuri. Focul simbolizează lumina Învierii, care se transmite și sufletelor din cealaltă lume.

Tot în această zi, se rostește rugăciunea „Cu sfinții odihnește…” care se pare că are o valoare aparte. Conform tradiției, dacă este rostită din inimă, aduce liniște în suflet și îți luminează calea pentru tot anul.

Un alt lucru extrem de important este faptul că în Sâmbăta Luminată este interzisă orice activitate care presupune efort fizic sau muncă casnică precum curățenia sau spălatul rufelor. Ziua trebuie trăită în tihnă, în spirit de pace și liniște, iar dacă ai posibilitatea, participă la Sfânta Liturghie. 

Citește și: Icoana făcătoare de minuni „Axion Estin” a fost adusă la Biserica Domnească din Curtea de Argeș

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...