Web Analytics

Să creăm vaccinul social

de | 26.03.2020 13:31 | Opinii

Problema vaccinului, din punct de vedere medical, pentru boala numită coronavirus e că deocamdată nu există. Și din cauza vitezei foarte mari de transmitere poate să scoată din funcțiune, în același timp, o zonă foarte mare a societății, a statului. Pentru a se înțelege ce vreau să spun, să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă s-ar îmbolnăvi toți doctorii deodată. Sau toți farmaciștii. Și toți ceilalți oameni bolnavi, de orice boală, nu ar mai putea fi tratați, că nu ar mai avea cine să facă asta. Doar ne imaginăm, dar realizăm ce spaimă, ce coșmar ar fi. Pentru că asta ar însemna nu că oamenii s-au îmbolnăvit, ci chiar statul s-a îmbolnăvit! Deci, pentru că un vaccin medical, pentru a nu se îmbolnăvi oamenii, încă nu există, trebuie să creăm un vaccin social, pentru a nu se îmbolnăvi statul.
Noi, oamenii, din cauza pandemiei de coronavirus, trebuie ca în aceste zile să stăm cât mai izolați, cât mai departe unii de alții, fie că înțelegem motivul, fie că nu. Însă, trebuie să stăm în casă, pentru că știm și e obligatoriu de știut că, dacă nu respectăm acest lucru, se va îmbolnăvi statul român și nu poate fi deloc luat în glumă acest risc. Repet și subliniez, pericolul mare este ca nu noi, oamenii, să ne îmbolnăvim, pericolul cel mai mare este să se îmbolnăvească chiar statul. Chiar nu este important (de fapt, are o importanță minoră) dacă eu, autorul acestor rânduri, sau tu, cititorule, vom fi pocniți în plin de păcate-amărâte ăsta de coronavirus (Doamne, ferește, totuși)! Ce se poate întâmpla, avem doctori, avem medicamente, plus că s-au vindecat destul de mulți, poate chiar toți cei care aveau doar boala asta, a coronavirusului. Pentru că nu poți cere vindecare pentru unul pe care l-a lovit cancerul cu toporul în cap și s-a infectat cu coronavirus cu puțin înainte să-și dea ultima suflare.
Și mai e un adevăr de netăgăduit: toate pandemiile au trecut. Fie că e vorba de holeră, de ciumă, de tifos, de gripă spaniolă, și-au luat tainul și au trecut. Rezultă limpede că și pandemia de coronavirus va trece, însă nu asta e problema. Problema, una foarte serioasă, este cum va trece această pandemie, viteza de desfășurare. Care desfășurare poate fi rapidă, ajungându-se la vârful pandemiei (numărul maxim de bolnavi) mai repede, dar în mod necontrolat, sau o desfășurare mai lentă, într-un timp relativ mai lung, dar sub control. Cred că e clar că, pentru o desfășurare mai lentă a pandemiei, cu bolnavi și vindecați, cu bolnavi și vindecați, cu bolnavi și…, e necesar acest vaccin social.
Să observăm și că statul a început să-și aibă singur de grijă, un fel de autovaccinare. Regulile de comportament social sunt stabilite prin Ordonanțe militare. Militare, subliniez, nu civile. Se face pielea de găină și parcă vezi Curtea Marțială cum stă cu ochii pe tine. Ca să fie și mai clar, începând de miercuri, 25 martie, are și armata sarcină ca oamenii să respecte regulile stabilite de stat. Tot acest ansamblu înseamnă vaccinul social. Ca o paranteză, bineînțeles că s-au făcut și se vor mai face greșeli, însă perfect pe lumea asta este doar Creatorul.
Cristian VASILE

P.S. În interesul nostru, trebuie să avem mare grijă de doctori și de sistemul medical în integralitate. Circulă online apelul de a dona pentru sistemul medical 2 euro, printr-un SMS la nr. 8826 cu mesajul „ÎMPREUNĂ”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii