Web Analytics

S-au împlinit 17 ani de când Ileana Voican şi-a dat foc în faţa Primăriei Piteşti

de | 28.10.2015 22:09 | Dezvăluiri

# Mama Ilenei Voican: „Despre Pendiuc, ce să zic….?! Omul ce îşi face cu mâna lui, de aia are parte” # Vizitată de Jurnalul de Argeș în apartamentul modest din Războieni, bătrâna, în vârstă de 82 de ani, ne-a spus: „Nu îi port pică lui Pendiuc”.

Pe 15 octombrie 1998, Ileana Voican, o femeie în vârstă de 30 de ani șoca opinia publică printr-un gest extrem: acela de a-și da foc  sub geamurile și  sub privirile primarului Pendiuc și ale funcționarilor de la Primăria Pitești. Singurul care a sărit cu un extinctor în mâini, s-o stingă pe biata femeie disperată, a fost Iosiv Cerbureanu, secretarul de atunci și de acum al Primăriei Pitești. Cum zilele acestea s-au împlinit 17 ani de la acel tragic eveniment care a oripilat țara, nu doar Piteștiul, ne-am gândit să o căutăm pe mama celei care și-a luat viața într-un mod atât de brutal. Și să o întrebăm, având în vedere ce i s-a întâmplat primarului Pendiuc la finele anului trecut, odată cu arestarea și celelalte,  dacă nu cumva se poate vorbi și de un… blestem al Ilenei Voican.

Cum a început totul și cum a promis Vasile Blaga că PDL va face o anchetă în cazul lui Tudor Pendiuc 

Protestul Ilenei Voican era la adresa autorităților, respectiv a primarului Tudor Pendiuc, care nu îi aprobase o locuință pentru ea, soț și copilul lor în vârstă de 11 ani. Cel care a ajutat-o pe Ileana să își ducă la îndeplinire planul sinucigaș a fost chiar tovarășul ei de viață, Gheorghe Voican, care a încercat să îi împiedice pe cei prezenți să se apropie de trupul femeii care devenise o torță vie. De altfel, în luna mai 1999, Parchetul Tribunalului Argeș l-a și arestat pe Gheorghe Voican, acuzându-l de instigare la suicid. Voican a fost arestat, pe numele său fiind emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile,  iar apoi și condamnat la închisoare cu executare. Cât timp știrile erau încă proaspete și nu se stinsese ecoul tragediei de la Pitești, pentru că Ileana Voican a murit după două săptămâni, la Spitalul de Arși din Ploieşti,  Vasile Blaga, secretar general al PD, partid din care făcea parte și Tudor Pendiuc la vremea aceea, afirma în fața presei că PD îl va ancheta pe primarul democrat al Piteștiului: „Am luat imediat legătura cu primarul din Pitești, care printre altele este unul dintre cei mai buni primari PD. El a spus că, dacă va fi găsit vinovat, este dipus să-și dea demisia. Pe lângă ancheta care va fi făcută de instituțiile abilitate, PD va întreprinde și el o anchetă. Aceasta are ca scop să stabilească foarte clar care este vina pe care acesta o poartă. În funcție de rezultatele anchetei este posibilă retragerea spijinului politic”, era declarația pe care o dădea atunci liderul democraților. Nu s-a mai auzit nimic de vreo anchetă a partidului, ci de… ancheta DNA, survenită însă abia la 16 ani de la nefericitul eveniment, adică în noiembrie anul trecut.

Secretarul Cerbureanu, singurul din primărie care a sărit cu un extinctor s-o stingă pe Ileana   

Era o zi de mijloc de octombrie, atunci când o mamă, Ileana Voican, și-a lăsat copilul în vârstă de 11 ani la niște prieteni și s-a postat sub ferestrele Primăriei Pitești, hotărâtă să-și dea foc din cauza lipsei unui spațiu de locuit. Situația devenise critică, după ce soții Voican și copilul minor au ajuns să stea trei săptămâni pe acoperișul blocului P2, din cartierul Războieni și o săptămână în biroul fostului vice-primar Tudor Ionescu. Nemulțumită că nu a primit o locuință din fondul de stat, Ileana a recurs la acest act disperat. Sub privirile soțului, Ileana și-a turnat aproximativ doi litri de benzină pe cap și a scos bricheta din buzunar. „E un gest disperat pe care trebuie să-l facă”, țipa soțul femeii celor ce se opuneau gestului. Abia după ce a început să ardă, Ileana a fost trântită la pământ de către soț în încercarea de a stinge focul.
A intervenit apoi în ajutor și secretarul primăriei, Iosiv Cerbureanu, care a adus un extinctor. Într-un final, cu trupul fumegând în chinuri groaznice, Ileana a fost transportată cu un autoturism marca Cielo, aflat în fața Teatrului „Al. Davilla”, la Spitalul Județean. A fost operată imediat la secția de chirurgie plastică, după curățarea arsurilor prezente pe 85% din suprafața corpului. Pacienta avea șanse extrem de reduse de supraviețuire, de altfel a și decedat după două săptămâni la Spitalul de Arși din Ploiești. 

Pendiuc a susținut în fața presei că n-a crezut niciun moment că femeia va trece la fapte și își va da foc

Rigiditatea primarului și a autorităților în gestionarea acestei situații a fost aspru criticată de foarte mulți cetățeni ai Piteștiului, și nu numai, la nivelul anului 1998. Speriat, Tudor Pendiuc a încercat să se disculpe în fața presei și a opiniei publice, punând la dispoziția ziariștilor o notă în care se arăta că, în dimineața zilei de 15 octombrie 1998, s-a încercat de către cetățeni și salariații primăriei împiedicarea comiterii acestui act disperat al Ilenei Voican, de a-și da foc, dar au fost opriţi de soțul acesteia. Tot  Tudor Pendiuc a mai declarat reprezentanților mass-media că nu a crezut niciun moment că femeia chiar va trece la fapte. În ceea ce privește acuzațiile de nepăsare, edilul Piteștiului le-a pus pe seama interesului adversarilor politici de a-l discredita. Timpul a trecut, praful s-a așternut pe această poveste de groază și primarul Pendiuc a mai câștigat încă patru mandate în fruntea Piteștiului, în 2000, 2004, 2008 și 2012, părând absolvit de orice vină, fie ea și numai morală. Asta până într-o zi de joi, 6 noiembrie 2014, când a fost arestat de către DNA. Iar unii dintre piteșteni s-au gândit, poate, că l-a ajuns… blestemul sinucigașei Ileana Voican.

Bătrâna mamă vorbește singură prin casă, cu Ileana, căreia îi spune păsurile ca și cum fata ei ar trăi încă

Și totuși, cineva nu poate uita. Amintirea Ilenei va rămâne întotdeauna vie în memoria bătrânei sale mame, cel puțin câte zile o mai avea aceasta de trăit. Doamna Rațiu are 82 de ani acum și trăiește într-un apartament modest din cartierul Războieni, lângă piață. Își duce viața singură, chiar dacă vorbește des la telefon cu Floarea, sora celei dispărute. Mai iese și pe afară pentru a se întreține cu o prietenă din bloc de vârstă apropiată dar cel mai mult stă în casă. Am găsit-o punând la conservant niște pătrunjel, pentru toamnă. Din pensia de 450 de lei nici nu își permite mai mult decât verdețuri, să achite dările și medicamentele pe care dă o sută de lei. Bătrâna preferă să nu își amintească întâmplarea tristă, de acum 17 ani, dar recunoaște că vorbește, singură prin casă, cu Ileana, pe care o alintă și îi spune păsurile, ca și cum fata ei ar mai fi încă acolo. La cimitir și la mormântul fiicei ei nu a mai ajuns de doi ani pentru că boala și neputința o împiedică să facă drumul până acolo.

Dar de ce să mai răscolim trecutul? Să o lăsăm liniștită pe Ileana

Paradoxal sau nu, nu pe primarul Pendiuc îl consideră bătrâna principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat, ci mai curând pe fostul său ginere, Gheorghe Voican. Despre care ne spune că nu mai știe nimic, după ce acesta a ieșit din pușcărie.
„Degeaba mă întrebați, că eu nu știu…Nu m-a mai vizitat (Gheorghe Voican, n.red). Nu mă vizitează nimeni. I-am avut pe ei, aici în apartament, că mi-a fost milă că el a vândut apartamentul (Ileana și Gheorghe Voican au avut anterior un apartament, pe care l-au vândut, n.red). Am adus belele în casă.  Dar de ce să mai răscolim trecutul? Să o lăsăm liniștită pe Ileana. Vreau să ocolesc, nu vreau să îmi amintesc ce s-a întâmplat”.

„Voican a pus-o”

Am întrebat-o pe bătrână dacă știe de necazul cu arestarea, care s-a abătut asupra primarului Pendiuc anul trecut, și ne-a spus: 
„Despre Pendiuc, ce să zic….?! E viața lui. Omul ce își face cu mâna lui, de aia are parte.  Nu îi port pică lui Pendiuc. Ce, omul i-a zis Ilenei «Du-te și dă-ți foc?!» Voican a pus-o! Nu știu cum e și unde e el acum!  Fiecare, la rândul lui, își ia porția. Viața merge înainte. Numai de copilașul pe care l-am crescut mă gândesc cu dor, la Alexandru. A venit odată de i-am scos actele, că i-a ars taică-său toate actele. Era elev la Vâlcea, la Școala Sanitară. Acum are 24 de ani. A spus că nu poate să stea la mine, la Pitești, că nu îl lasă taică-său. Eu i-am spus doar atât: «mamaie, când vrei să vii, atunci ești bine venit»”. 
În ceea ce-l privește pe fostul ginere, bătrâna spune cu înțelepciune și resemnare: „Nu am avut necaz nici pe el, nici pe amanta lui. Fiecare răspunde. Dumnezeu să îi dea pedeapsă lui Voican, că el a fost al dracu’ de mic! Îl prindea lumea pe stradă și el îi înțepa cu cuțitul, că înșela pe ăla, pe ăltul… O fi la Mălaia, pe lângă Voineasa… nu știu pe unde o mai fi”.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii