Web Analytics
scris joi, 29.08.2024

S-a stins din viaţă ultimul urmaş al preotului Ioan Răuţescu

În urmă cu aproape trei ani i se împlinea un vis de decenii, atunci reușind să scoată de la tipar o carte despre o personalitate a Muscelului, preotul Ioan Răuțescu.

S-a stins din viaţă ultimul urmaş al preotului Ioan Răuţescu

Ca fiică a acestuia și cel mai mic dintre copii, Elena Răuțescu-Petroșanu (foto) a insistat permanent pe evidențierea operei, a activității și vieții celui care a slujit timp de 54 de ani la Biserica ”Înălțarea Domnului” din Dragoslavele, lăcaș de cult situat în Suseni, pe Valea Caselor, chiar lângă casa în care Ioan Răuțescu și-a crescut copiii și a întocmit patru monografii ale localităților muscelene Dragoslavele, Câmpulung, Topoloveni și Aninoasa, primele trei fiind premiate de Academia Română.

Elena ”Puica” Răuțescu-Petroșanu și-a încheiat misiunea în 2021, iar în luna august a anului 2024 și-a încheiat și viața. Stabilită din tinerețe la Brașov, revenea din când în când la Dragoslavele. Și nu rareori telefona să mă întrebe ce mai fac vecinele și prietenele din copilărie, din casa de peste stradă, fetele lui Lăzăroiu. Apoi am avut privilegiul să mă invite să scriu câteva rânduri în cartea dedicată tatălui ei, ”Preotul iconom stavrofor IOAN RĂUȚESCU (1892-1974) vrednic slujitor al altarului și al neamului românesc”. O carte-simbol despre o personalitate complexă a Muscelului și României care a excelat ca familist, preot, istoric, etnograf, folclorist, publicist și traducător. O personalitate căreia comuniștii i-au refuzat obținerea titlului de academician, dar care a fost omagiată de Înalta Regență cu Coroana României în grad de Cavaler și în memoria căreia a fost amplasat un bust chiar în centrul Câmpulungului. Asta tot după strădaniile fiicei Elena Răuțescu-Petroșanu! O plachetă memorială a fost amplasată pe casa din Dragoslavele, iar căminul cultural din comună îi poartă numele.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Semnal editorial. Poeţi francezi din secolul al XX-lea, pe franceză

Citește și Doar… 4 comunişti piteşteni la 1933

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită