Web Analytics

S-a stins din viață primul președinte al Curții de Conturi de după reînființare

de | 11.02.2022 09:59 | Actualitate, Politica si Administratie

Profesorul universitar Ioan Bogdan, primul preşednte al Curţii de Conturi a României de după reînfiinţare, s-a stins din viaţă.

Citește și: Câmpulungeanca Andra Oproiu s-a calificat în a doua semifinală Eurovision

„Primul preşedinte al Curţii de Conturi a României după reînfiinţarea sa în anul 1992, domnul profesor universitar doctor Ioan Bogdan a trecut la cele veşnice. Marea familie a Curţii de Conturi a României a mai pierdut un membru. Pe data de 10 februarie 2022, în anul în care se împlinesc 30 de ani de la reînfiinţarea Instituţiei Supreme de Audit a României, inima primului ei preşedinte după revoluţie a încetat să mai bată”, a anunţat instituţia. Născut la data de 11 august 1933 în comuna Câlnic, judeţul Alba, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră în domeniul economic, absolvind Facultatea de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, având un doctorat în economie şi o carieră de director financiar şi director economic în domeniul industrial.

Citește și: PMP Argeș îl susține pe Cristian Diaconescu împotriva puciștilor din grupul lui Tomac

„Curtea de Conturi a României pierde în aceste zile pe unul dintre părinţii ei fondatori. Domnul preşedinte Ioan Bogdan a fost unul dintre cei care au făcut posibilă renaşterea Instituţiei Supreme de Audit în România, o instituţie puternică, profesionalistă şi independentă. Cred că sunt în asentimentul colegilor mei care l-au cunoscut pe acest om cu suflet mare şi caracter exceptional atunci când spun că o parte importantă din istoria Curţii de Conturi a fost marcată de munca şi energia domnului preşedinte Ioan Bogdan. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, spune Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi.

Director al sucursalei Sibiu a Băncii Naţionale din 1983, Ioan Bogdan a urmat o carieră politică după anul 1989, fiind ales deputat de Sibiu până în 1992 şi conducând comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Parlamentul României. Începând cu acest an a avut un rol crucial în calitate de preşedinte al Curţii de Conturi în procesul de reînfiinţare şi reorganizare a uneia dintre cele mai importante instituţii din România.

„După încheierea mandatului său în anul 1999, Ioan Bogdan a continuat ca profesor la universităţi din Sibiu şi Bucureşti. Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Camerei Experţilor Europeni a Uniunii Europene, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate, Ioan Bogdan a fost un reper de elocinţă şi profesionalism, într-o carieră destinată studiului continuu şi cercetării ştiinţifice”, mai arată Curtea de Conturi.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *