Web Analytics

S-a deschis primul centru de transplant hepatic pediatric din România 

de | 10.11.2022 12:34 | Actualitate, Home

A fost deschis primul centru de transplant hepatic pediatric din România la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, iar zece copii din toată ţara se află pe lista de aşteptare. Donatorii sunt părinţii copiilor, iar prelevarea segmentului de ficat de la adult va avea loc la Spitalul Fundeni, în timp ce transplatul pentru copii se va face la “Grigore Alexandrescu ”, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost prezent, joi, la conferinţa de presă organizată cu prilejul deschiderii primului centru de transplant hepatic pediatric din România. 

Citește și: Percheziții la Spitalul Județean Argeș. Medic acuzat de luare și dare de mită

“Cred că e un moment important. Până la urmă e doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022, în prima parte a anului când ne-am hotârât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi ca minister al Sănătăţii am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţii, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie-patologică, urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, care va fi în curând instalat. Ajutăm din punctul de vedere al investiţiei. Dar lucrul cel mai dificil este să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că la nivel naţional sunt realizate zece transplanturi de ficat la copii. 

Citește și: Update. Medicul reținut la Spitalul Județean Argeș este diabetolog

“Îl întrebam pe domnul profesor Irinel Popescu puţin înainte de începutul acestei conferinţe de presă, legat de nevoia de transplant la copii. Nu putem să ştim niciodată, nu putem să facem un estimat, dar am înţelesc că în general cam zece transplaturi hepatice pe an au fost realizate la nivel naţional. Sunt cazuri câteodată dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplat. Sunt lucruri care pot apărea neaşteptat. Donatorii se găsesc mai uşor, sunt părinţii acelui copil şi atunci accesul la transplat este mai uşor, se poate realiza mai uşor”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

foto: News.ro

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *