Web Analytics
scris joi, 08.05.2025

Rostirea lui Calinic. „Mihai Eminescu, potrivnic invaziei icoanelor urâte”

În pregătirea unei noi cărți dedicate de această dată poetului național, Calinic Argeșeanul descoperă noi și noi fațete ale lui Mihai Eminescu, pe care ține să le împărtășească cu cititorii și enoriașii, poate chiar profani. De această dată alege un articol al gazetarului Mihai Eminescu în care tratează problema icoanelor de o valoare îndoielnică, fabricate în alte țări decât în România.

Rostirea lui Calinic. „Mihai Eminescu, potrivnic invaziei icoanelor urâte”

Ca de obicei, Eminescu pune „punctul pe I” într-o problemă la fel de actuală și astăzi și împotriva căreia nu s-au găsit soluții, aceea a icoanelor de la…Dragonul Roșu. Problemă pe care arhiepiscopul scriitor o evidențiază subtil printr-o reflecție personală.
„Rămâi uimit de forța cărturărească a scriitorului Mihai Eminescu, și cuprinderea măreață a multor aspecte sociale, culturale, economice și religioase. În acest sens, publică în „România Liberă”, XII, nr. 3351, 13/25 noiembrie 1888, pag. 1, un material cu titlul: „Iconarii d-lui Beldiman”.
Așadar: „O foaie eclesiastică din Capitală a propus, în unul din numerele sale, ca să se ia măsuri serioase pentru a răspândi în Țară icoane fabricate la noi, fie pe cale litografică, fie cromolitografică, pentru a înlocui în casele țăranilor mulțimea de icoane străine care se văd pe pereți.
Tot obiectul acesta îl tratează și d. Beldiman, fost ministru plenipotențiar la Sofia, într-un articol publicat în „Voința națională” – însă d. sa, descriind acest inconvenient, îndealmintrelea cunoscut de toată lumea, îi atribuie totodată o importanță politică, pe care desigur în ochii unei judecăți sănătoase n-o poate avea.

E exact că Țara e plină de asemenea icoane, a căror loc de fabricațiune este în Țările vecine României. Dar numai satele? În oarecare monastire ar merge dl. Beldiman va găsi sute de obiecte bisericești, nu numai icoane fabricate peste tot, parte cumpărate pentru dăruire sau dăruite. Constatăm înainte de toate că chipurile de sfinți, din unele mănăstiri, c-un cuvânt de zugrăvituri bisericești, sunt fără proporție, mai numeroase decât portretele omenești.
Care să fie cauza acestei răspândiri a unei arte primitive în populațiunea română? Noi credem că nu o altă decât lipsa absolută a unei industrii similare în țara noastră…
Înainte icoanele religioase ce se vindeau în România erau aproape exclusiv fabricate la Gherla (Ttansilvania). Acestea erau în adevăr producte românești, dar să mărturisim adevărul, erau foarte primitive!”
Așa am văzut și noi când am fost preot slujitor în parohii din nordul Transilvaniei. Dar am văzut și icoane pe sticlă de o frumusețe răpitoare!
Calinic Argeșeanul

Citește și Rostirea lui Calinic. „Mihai Eminescu, în inima activităţii Bisericii Ortodoxe”

Citește și Rostirea lui Calinic. Mihai Eminescu şi Arhimandritul Chiriac de la Mănăstirea Cutlumuş din Muntele Athos

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...