Web Analytics
scris vineri, 02.05.2025

Rostirea lui Calinic. „Mihai Eminescu, în inima activităţii Bisericii Ortodoxe”

Și tot despre Eminescu, în viziunea arhiepiscopului cărturar Calinic Argeșeanul:

Rostirea lui Calinic. „Mihai Eminescu, în inima activităţii Bisericii Ortodoxe”

„În Ziarul „Timpul”, VI, nr. 221, 10 octombrie 1881, pag. 1, după cum am mai scris, în articolul eminescian: „Cu timpul au început a se cunoaște…”, se arăta cum Sfântul Sinod și-a propus să retipărească Cărțile Bisericești cu caractere latine și chirilice, aceasta în Regatul României. Dar nici Principatul Transilvaniei nu a fost dat uitării în această privință.
Redăm din articolul cu pricina: „În Congresul Bisericesc din Sibiu, d. Parteniu Cosma a făcut asemenea, în ședința de la 4 octombrie, o propunere în înțelesul retipăririi cărților. Va trebui în adevăr ca în privirea aceasta să existe o înțelegere între Mitropolia românilor din Ardeal și Țara Ungurească, între Mitropolitul Bucovinei pe de o parte și episcopatul nostru. Dând mai la vale propunerea făcută de d. Parteniu Cosma, dorim ca spiritul veacului al șaisprezecelea, în spiritul lui Matei Basarab să domnească asupra acestei mărețe lucrări.”

Iată acea propunere: „Este știut că Sfântul Sinod din România a decis revederea și editarea Cărților Bisericești, care se vor tipări atât cu litere latine, cât și cu litere chirilice. După regulamentul sancționat deja relativ la această editare, se va constitui un comitet compus din persoane competente posedând cunoștințele teologice și limbistice necesare la traducerea Cărților bisericești din limbile în care au fost scrise și din care s-au tradus în limba română spre a putea verifica acele traduceri și a le perfecționa unde va cere trebuința.
Nu este vorba deci de o simplă retipărire a Cărților Bisericești cu litere latine, ci de o amendare a edițiunilor existente în text și în limbă”.
Se va continua acest text important al Mitropoliei din Transilvania pentru importanța lui și dovada clară că Mihai Eminescu era la curent cu toată activitatea Ortodoxiei românești, al cărei fiu devotat și loial era!
Calinic Argeșeanul”

Citește și Alpinistul Teofil Vlad a ajuns pe cel mai înalt vârf din Papua de Vest

Citește și Rostirea lui Calinic.Gazetarul creştin ortodox Mihai Eminescu, pe baricadele istoriei contemporane

Citește și Rostirea lui Calinic. Mihai Eminescu şi Arhimandritul Chiriac de la Mănăstirea Cutlumuş din Muntele Athos

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită