Web Analytics
scris vineri, 04.07.2025

Rostirea lui Calinic. Fascinaţia pentru Eminescu, Iorga şi Brâncuşi

Fascinat de Eminescu! Așa am putea descrie starea arhiepiscopului cărturar al Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, care continuă documentarea sa laborioasă, comunicând, cu bucuria omului de duh spre a împărtăși cu ceilalți bucuria descoperirii, a noi și noi manifestări din viața pământeană a Luceafărului. Dar nu doar de Eminescu este fascinat arhiereul, ci și de Nicolae Iorga sau Constantin Brâncuși, trei titani ai României care, fiecare în parte în domeniul său, a excelat prin genialitate și viziune, marcând istoria neamului pentru totdeauna. Iar Calinic Argeșeanul mărturisește, într-o tabletă de ce…

Rostirea lui Calinic. Fascinaţia pentru Eminescu, Iorga şi Brâncuşi

„Sunt fascinat de viața geniilor din Vatra Neamului Românesc și mă gândesc adesea la bogata hăruire a Domnului Dumnezeu, prin adumbrirea Duhului Sfânt. Hotărât, pentru totdeauna: Duhul Sfânt „care pretutindenea este” a vegheat și a dinamizat în Istoria omenirii progresul sub toate aspectele!
Dintre geniile absolute, am putea spune, dacă se îngăduie astfel de alăturare în rostirea românească, sunt copleșit de o troiță de creaturi din a doua parte a secolului al XIX-lea, când pe Pământul Românesc răsăreau trei genii, purtători de harisme unice, copleșitoare și de știință dătătoare: în anul 1850, venea în frumusețea acestei lumi văzute Mihai Eminescu, în anul 1871, în Moldova, se năștea Nicolae Iorga; iar în anul 1876, la Hobița Gorjului, avea să se înfiripe genialul Constantin Brâncuși.

Cred, pe cât am puterea de a intui, că Nicolae Iorga a auzit, și poate l-a cunoscut, pentru că avea 18 ani (în 1889) pe Mihai Eminescu, cel care a umplut veacul cu genialitatea lui; dar cred că și Constantin Brâncuși a auzit de Mihai Eminescu, el având, la plecarea în 1889, în lumea neîmbătrânitoare, vârsta de 13 ani! Mă gândesc la faptul că Regele Carol I a cunoscut pe cei trei români geniali și a înțeles ce valoare au avut pentru viața Regatului României.
Anul acesta s-au împlinit 151 de ani de când, la 19 februarie 1876, pe plaiurile Gorjului, la Hobița, venea pe lume pruncul Constantin, celebrul sculptor care a revoluționat mersul vieții în arta mondială a sculpturii.
Dacă mă veți întreba, ce legătură de suflet are Calinic Argeșeanul cu cei Trei Titani, pot îndrăzni a spune că Mihai Eminescu era pentru noi ca un sfânt și tata ne obliga să citim poeziile acestuia, exact ca pe Tatăl nostru, iar mama (mai târziu, 1993) a murit în ziua de 15 iunie! Cu Nicolae Iorga este o legătură mai veche, ne-am născut amândoi în zodia Gemenilor, el în ziua de 5 iunie, iar eu în 4 iunie, dar înregistrat pe 6 iunie. Iar cu Constantin Brâncuși este mai simplu: mă cheamă Constantin din Botez, ca și pe el, și am iubit geometria în spațiu, precum i-au fost toate sculpturile celebre, după cum se știe, se văd, și unele se vând cu milioane de dolari la licitație.
Voi scrie câteva tablete despre Brâncuși, pentru a nu fi vinovat că n-am scris nimic despre el, anul acesta!
Calinic Argeșeanul”

Citește și Rostirea lui Calinic. „Mihai Eminescu respinge ştiinţa făcută după ureche! Onestitate eminesciană in corpore!”

Citește și Rostirea lui Calinic.Gazetarul creştin ortodox Mihai Eminescu, pe baricadele istoriei contemporane

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...