Fascinat de Eminescu! Așa am putea descrie starea arhiepiscopului cărturar al Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, care continuă documentarea sa laborioasă, comunicând, cu bucuria omului de duh spre a împărtăși cu ceilalți bucuria descoperirii, a noi și noi manifestări din viața pământeană a Luceafărului. Dar nu doar de Eminescu este fascinat arhiereul, ci și de Nicolae Iorga sau Constantin Brâncuși, trei titani ai României care, fiecare în parte în domeniul său, a excelat prin genialitate și viziune, marcând istoria neamului pentru totdeauna. Iar Calinic Argeșeanul mărturisește, într-o tabletă de ce…
„Sunt fascinat de viața geniilor din Vatra Neamului Românesc și mă gândesc adesea la bogata hăruire a Domnului Dumnezeu, prin adumbrirea Duhului Sfânt. Hotărât, pentru totdeauna: Duhul Sfânt „care pretutindenea este” a vegheat și a dinamizat în Istoria omenirii progresul sub toate aspectele!
Dintre geniile absolute, am putea spune, dacă se îngăduie astfel de alăturare în rostirea românească, sunt copleșit de o troiță de creaturi din a doua parte a secolului al XIX-lea, când pe Pământul Românesc răsăreau trei genii, purtători de harisme unice, copleșitoare și de știință dătătoare: în anul 1850, venea în frumusețea acestei lumi văzute Mihai Eminescu, în anul 1871, în Moldova, se năștea Nicolae Iorga; iar în anul 1876, la Hobița Gorjului, avea să se înfiripe genialul Constantin Brâncuși.
Cred, pe cât am puterea de a intui, că Nicolae Iorga a auzit, și poate l-a cunoscut, pentru că avea 18 ani (în 1889) pe Mihai Eminescu, cel care a umplut veacul cu genialitatea lui; dar cred că și Constantin Brâncuși a auzit de Mihai Eminescu, el având, la plecarea în 1889, în lumea neîmbătrânitoare, vârsta de 13 ani! Mă gândesc la faptul că Regele Carol I a cunoscut pe cei trei români geniali și a înțeles ce valoare au avut pentru viața Regatului României.
Anul acesta s-au împlinit 151 de ani de când, la 19 februarie 1876, pe plaiurile Gorjului, la Hobița, venea pe lume pruncul Constantin, celebrul sculptor care a revoluționat mersul vieții în arta mondială a sculpturii.
Dacă mă veți întreba, ce legătură de suflet are Calinic Argeșeanul cu cei Trei Titani, pot îndrăzni a spune că Mihai Eminescu era pentru noi ca un sfânt și tata ne obliga să citim poeziile acestuia, exact ca pe Tatăl nostru, iar mama (mai târziu, 1993) a murit în ziua de 15 iunie! Cu Nicolae Iorga este o legătură mai veche, ne-am născut amândoi în zodia Gemenilor, el în ziua de 5 iunie, iar eu în 4 iunie, dar înregistrat pe 6 iunie. Iar cu Constantin Brâncuși este mai simplu: mă cheamă Constantin din Botez, ca și pe el, și am iubit geometria în spațiu, precum i-au fost toate sculpturile celebre, după cum se știe, se văd, și unele se vând cu milioane de dolari la licitație.
Voi scrie câteva tablete despre Brâncuși, pentru a nu fi vinovat că n-am scris nimic despre el, anul acesta!
Calinic Argeșeanul”
Citește și Rostirea lui Calinic.Gazetarul creştin ortodox Mihai Eminescu, pe baricadele istoriei contemporane
0 Comentarii