Potrivit unui recent raport al Băncii Mondiale (referitor la analiza anului 2023), România este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. O treime din populație este expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială – arată Euronews.
Citește și: Locuri de muncă de viitor. Ce meserii vor fi căutate peste 10-20 de ani
Iată ce consemnează Maia Bondici, jurnalist Euronews: „Românii rămân săracii Europei, în ciuda faptului că, între 2016 și 2021, creșterea economică a României a dus la o reducere semnificativă a sărăciei, rata scăzând cu 14,7%, până la 7,1%. Această scădere a fost determinată, în mare parte, de creșterea veniturilor din pensii și din muncă.
Dar în ciuda acestor câștiguri, România continuă să aibă unele dintre cele mai ridicate rate de sărăcie absolută și relativă din UE. În 2023, aproximativ o treime din populație era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE”.
Experții de la Banca Mondială spun că veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru a atinge standardul considerat minim de prosperitate, adică să ajungă la 25 de dolari pe zi – potrivit aceleiași surse.
„Banca Mondială confirmă și o altă realitate pe care o știm: în 2023, anul analizat în acest studiu, au fost înregistrate aceleași disparități mari între mediul urban și rural, iar când vine vorba de egalitate, România a avut și cel mai mare decalaj de gen din Uniunea Europeană în forța de muncă.
Țara noastră are și cel mai mare procent de oameni care au dificultăți în a-și plăti facturile pentru utilități. Aproximativ 13,6% din populație s-a luptat să plătească facturile la utilități, acest procent crescând la 28,3% în rândul săracilor. Nici previziunile experților nu sunt optimiste. Banca Mondială estimează că nivelul de sărăcie va crește și mai mult din cauza prețului energiei” – mai arată Maia Bondici – Euronews.
0 Comentarii