Web Analytics
scris joi, 19.10.2023

România și Bulgaria-rezultate solide în proiectele pilot privind procedurile rapide de azil și returnare

După șase luni de la începerea punerii în aplicare a proiectelor-pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare, Comisia Europeană a prezentat, pe 18 octombrie, progresele semnificative înregistrate de România și Bulgaria.

România și Bulgaria-rezultate solide în proiectele pilot privind procedurile rapide de azil și returnare

„În general, s-au obținut rezultate solide, prin bune practici identificate în domeniul procedurilor accelerate de azil și al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor și al cooperării consolidate cu țările învecinate”, a transmis CE.

Citește și Comisia prevede măsuri de abordare a potențialelor amenințări reprezentate de dronele civile

România și Bulgaria au instituit aceste două proiecte-pilot în martie 2023, cu sprijinul Comisiei Europene și al agențiilor UE relevante. Iată ce progrese s-au înregistrat:

Proiect-pilot în România

„România și-a modificat legislația în materie de azil în luna mai, permițând emiterea de decizii negative privind protecția internațională, împreună cu o decizie de returnare. Astfel, procedura de returnare a devenit mai eficientă. România a testat, de asemenea, procedura accelerată într-un mod îmbunătățit, ceea ce a condus la prelucrarea rapidă a cererilor de azil. Autoritățile române au consolidat și mai mult cooperarea cu EUAA, pe baza planului operațional. Experții EUAA pot participa acum pe deplin la înregistrarea și evaluarea cererilor de azil.

Citește și Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane la Liceul „Dinu Brătianu” din Ștefănești

În ceea ce privește gestionarea frontierelor și cooperarea internațională, România a continuat să își gestioneze în mod eficace frontierele externe cu Serbia. Pe baza activităților de prevenire a migrației neregulamentare desfășurate împreună cu autoritățile sârbe, de la începutul proiectului-pilot, în luna martie, au fost efectuate peste 400 de misiuni comune de patrulare și patrulări ad-hoc. Corpul permanent al Frontex este prezent cu ajutorul vehiculelor mobile de supraveghere în secțiunea de frontieră dintre România și Serbia din zona operațională Terra 2023.

De asemenea, România menține contacte bilaterale cu statele membre prin intermediul rețelei la nivel înalt privind returnările și cu Frontex în ceea ce privește bunele practici în materie de returnare, în special consilierea în domeniu. România participă pe deplin la platforma europeană multidisciplinară împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT) și la grupurile de lucru operaționale create pentru combaterea rețelelor infracționale implicate în introducerea ilegală de migranți”, se mai arată în comunicatul de la CE.

Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă de pe site-ul Comisiei Europene.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită