Web Analytics

„România s-a născut sănătoasă, dar nu mai este” (I)

de | 10.05.2018 11:04 | Cultură

15 TiberiuStanescu# Convorbiri neconvenţionale postume cu medicul Tiberiu Stănescu

# Citesc, domnule doctor, pe toate prospectele fabricanţilor de medicamente: FII MEDICUL TĂU! Dar ţara, domnule doctor? Este ea sănătoasă? Şi-a găsit medicul care s-o trateze şi s-o vindece?
– România, ţara în care sunt mândru că m-am născut, este, prin formele de relief şi bogăţiile pământului, una din perlele Europei. Situată „la răscruce de vânturi”, deseori pârjolită şi jefuită de barbarii trecători, a prins rădăcini adânci şi vremurile aspre au întărit-o. S-a născut sănătoasă, dar nu mai este. Carol I a făcut-o cunoscută în Europa, Ferdinand a întregit-o, a rezistat ocupaţiei ruseşti o jumătate de veac şi, când să-i fie bine, nu-i e. După decembrie 1989, doctorii care i-au căutat de sănătate au defrişat-o, i-au scos dinţii, au demolat-o şi au terfelit-o la marginile lumii.
# Medic internist. Şi cardiolog. Ştiţi mai bine decât oricine ce legături, ce interferenţe, ce dependenţe există într-un organism, între organe şi sisteme? Între glandele cu secreţie de enzime şi hormoni? Dacă rinichii sau plămânii sunt afectaţi, poate să intre în suferinţă şi ficatul sau intestinele, splina sau pancreasul, canalul coledoc sau prostata. Ţara nu este şi ea un organism care se poate deregla la orice disfuncţionalitate? Sau agresiune din afară?
– Sunt medic internist, nu am competenţă scrisă de cardiolog, dar în secundariat am avut dascăli de renume, străluciţi cardiologi ai şcolii de la Colţea, creată de marele profesor Bazil Teodorescu. România este un organism sănătos nativ, pericolul unei agresiuni din afară nu există, dar este agresată dinăuntru, unde este în plină desfăşurare războiul româno – român. Partidele politice se înfruntă în Parlament şi la televizor, nu sunt preocupate de bunăstarea românilor simpli şi de prosperitatea ţării. Aleşii şi-au creat salarii şi pensii speciale şi oferă celor care îi menţin în fruntea bucatelor condiţii de trai la limita de subzistenţă.
# Bacterii, viruşi, explozii în soare, schimbări climatice, multe necunoscute, din vânt, de sub pământ, de peste hotare?
– Universul a fost creat de o supraputere care a folosit Big-Bangul generator al germenilor vieţii pe pământ. Există schimbări climatice, în ultimele două – trei decenii, ciudat de dure. Ele au fost în mare parte generate de oameni, care au scăpat controlul performanţelor industriale extrem de poluante pentru atmosferă. Se discută despre obţinerea antimateriei, o forţă energetică inegalabilă, care „ori va ajuta pe om să părăsească Pământul şi să ajungă pe alte planete, în stare să ofere condiţii de viaţă, ori va distruge Pământul dacă forţa ei va fi folosită în conflicte armate de anvergură”.
# Ce e de făcut? Are statul posibilitatea să se supravegheze, să intervină la timp, dacă se ivesc necesităţi de menţinere a sănătăţii şi supravieţuire? Are el toate medicamentele în stoc sau posibilitatea de a le procura urgent în caz de pericol? În spitale sau acasă, se spune, mor oameni cu zile? Să fie adevărat?
– Pentru sănătate, în condiţiile unei economii prospere, singura cale este o reformă radicală a sistemului sanitar. Spitale moderne, dotate cu aparatură performantă şi deservite de un corp medical de înaltă calificare şi salarizate corespunzător. Dar către sănătate se duc bani puţini şi către salarii şi pensii speciale pentru aparatul de stat se duce majoritatea bugetului. Oamenii nu mor cu zile, ci cu bună-ştiinţă, din cauza sărăciei globale reflectate în sistemul sanitar neperformant.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii