Web Analytics
scris vineri, 05.04.2024

România, pe primul loc în UE în topul ţărilor în care copiii şi tinerii sunt puternic afectaţi de sărăcie

România se situează pe primul loc, la nivel european, în topul ţărilor în care copiii şi tinerii sunt puternic afectaţi de sărăcie. Datele din anul 2021 arată că peste 40% dintre copiii şi tinerii români cu vârste între 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, reiese dintr-un document lansat joi, 4 aprilie, în consultare publică de către Ministerul Educației, potrivit News.ro.

România, pe primul loc în UE în topul ţărilor în care copiii şi tinerii sunt puternic afectaţi de sărăcie

Citește și: O cursă Tarom, de pe ruta Bruxelles – Otopeni, anulată. În avion se aflau Mircea Geoană și Luminița Odobescu

„Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%)”, menționează documentul pus în dezbatere publică. „Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi trei din zece copii în vârstă de până la 18 ani, iar dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani, circa unul din patru, pragul de sărăcie fiind mult peste nivelul de sărăcie corespunzător adulţilor”, mai scrie în document. În anul 2021, dintre gospodăriile cu copii dependenţi, cel mai puternic afectate de sărăcie au fost gospodăriile numeroase formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii dependenţi, înregistrând un procent de 56,4%, în creştere comparativ cu anul 2018 (53,4%). De asemenea, trei din zece familii monoparentale (părinte singur cu cel puṭin un copil dependent) se confruntă cu sărăcia, înregistrând, în 2021, un procent al sărăciei de 28,8%, în descreştere totuşi faţă de 2018 (41,6%). Documentul citat precizează că, având în vedere aceste realităţi, apare nevoia promovării de măsuri active vizând susţinerea categoriei părinţilor aflaţi în situaţie de sărăcie, nu numai prin acordarea de beneficii sociale, ci şi prin garantarea locurilor de muncă, creşterea ofertei de locuri de muncă, în special pentru părinţii din zone marginalizate, dezvoltarea aşezărilor, astfel încât să devină durabile, reziliente şi deschise tuturor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită