Web Analytics

România, Mioriţa atomică!

de | 9.12.2010 15:41 | Opinii

# Duminică, 28 noiembrie. Ho, ho, ho! Aflu de la şedinţa pedeliştilor că Elena Udrea e un fel de „Kill Bill” al politicii româneşti. Se vede că Raluca Turcan, slobozitoarea spusei de mai sus, nu le are cu filmul. Întîi că Tarantino n-a creat niciun personaj „Kill Bill”, frumoasa Uma Thurman fiind „The Bride”, „Mireasa”, pre limba noastră, o tipă ce se scoală din morţi ca să se răzbune pe mentorul şi ucigaşul ei Dar să zicem că Udrea e „Mireasa”, cu toate că n-o văd deloc cu o sabie în mînă. Atunci, cine e Bill? Ia zi, mai Raluco, cine e Bill?

Profeţi şi servicii secrete

# Luni, 29 noiembrie. Nu există metodă mai bună de a prevedea viitorul decît aceea de a-l crea! Asta e o lege a serviciilor secrete, veche de cînd lumea. Astăzi, cînd se pare că am intrat într-o zonă fluidă, în care cauze mici declanşează efecte mari, ca să schimbi viitorul e deajuns un zvon. Că e aşa o dovedeşte profeţia Vangăi, o clarvăzătoare bulgară, care ar fi spus că, în noiembrie 2010, începe cel de-al treilea război mondial. Ce nu se prea ştie e că profeţia a fost „dezgropată” şi promovată pe internet de serviciile secrete ruseşti. Văzînd ce se întîmplă în Coreea, culmea ar fi să se şi împlinească! Ce mai zice Vanga? Ţineţi-vă bine: „Războiul va începe în noiembrie 2010 şi se va încheia în luna octombrie 2014. Războiul va începe ca unul obişnuit, local, apoi se vor folosi arme nucleare şi apoi arme chimice“, a prezis ea. După un război de asemenea amploare, purtat de islamişti contra Occidentului, viaţa în Emisfera de Nord va fi afectată de radiaţii, plantele, animalele şi oamenii se vor împuţina. Apoi, în 2011, europenii rămaşi în viaţă vor pieri într-un război chimic pornit de musulmani. Apocalipticul viitor prezis de Vanga va continua cu o omenire bolnavă de tot felul de cancere, iar în 2016, Europa va fi un continent practic lipsit de viaţă. Anul 2018 va răsturna actuala scenă economică şi politică, iar China va fi puterea mondială numărul unu. Orbita Pămîntului se va înclina prin 2023, peste 10 ani calota polară se va topi, iar peste încă 10 ani musulmanii vor conduce Europa, iar economia va fi înfloritoare. Cu bani destui, cercetarea va atinge înălţimi nebănuite: vom crea primul om sintetic, iar pentru cei obişnuiţi, vor fi la discreţie organe artificiale. În 2076, va domni din nou comunismul pe Pămînt. Ura!
# Marţi, 30 noiembrie. Şedinţă de Comisie zonală a Monumentelor la Mănăstirea Cozia. E o zi mohorîtă, Oltul curge întunecat pe lîngă bătrînele ziduri, pînă şi umbra lui Mircea s-a tras la adăpost. Dar în biserică e cald, trei preoţi oficiază Liturghia iar vocile din strană sună dumnezeiesc. Uit de toate pentru vreo jumătate de oră, sub Lumina ce se revarsă de Sus…
# Miercuri, 1 decembrie. Ziua Naţională trece ca de obicei, cu o paradă militară zgribulită, cu îmbulzeli la sarmale (pomana îngraşă!) şi cu discuţii sterile despre alegerea altei sărbători, mai spre vară. Dar sunt şi note de noutate: pentru prima oară după 1989, şeful statului lipseşte de la manifestări (oficial, e la întrunirea OSCE, neoficial – îşi îngrijeşte cancerul la un vraci din Kazahstan), garda îi dă onorul lui Boc, cu toate că e doar al patrulea om în stat, soldaţii jonglează cu Kalaşnicoavele, după model american (de gust îndoielnic) iar copiii din public fac ochii mari la trecerea călăreţilor! Mă amuză un videoclip al Pro TV-ului, pe muzica băieţilor de la „Zdob şi Zdub”, în care românii mişună veseli, printre brazi, ciobăniţe şi ţuică, într-o atmosferă ce aminteşte de Asterix şi Obelix, iar Mioriţa se avîntă în tării, ca Superman! Chiar aşa, ia uite ce brand de ţară – România, Mioriţa atomică!

Cioran – Ţuţea: 1 – 1

# Joi, 2 decembrie. Azi mă pregătesc pentru meciul Stelei cu Liverpool – bere, alune şi chipsuri! Numai că socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea de pe teren. Enervat de golul englezilor, schimb programul şi nimeresc peste o reluare a „Exerciţiilor de admiraţie” ale lui Liiceanu, pe TVR Cultural. He, he! Aici meci adevărat! Pe de-o parte Emil Cioran, exilat la Paris, înjurîndu-l pe Dumnezeu dintr-o mansardă. Cu părul zburlit şi cu un zîmbet timid în colţul gurii, omul mărturiseşte: “Toată viaţa mi-am dorit să fiu un parazit! Să nu muncesc, să n-am stăpîn, să mă bucur de libertatea absolută. La 40 de ani, încă mai mîncam la cantina studenţească de la Sorbona. Dar m-a chemat decanul, s-a uitat la mine de sus pînă jos şi mi-a spus, indignat, că există o limită de vîrstă pentru asta… Eu nu ştiam”. Pe de altă parte, Petre Ţuţea, filmat în garsoniera lui de lîngă Cişmigiu, întins pe pat, în pijama, cu un fes tras peste scăfîrlie. Mai are trei dinţi în gură şi zice: „În tratatul meu de antropologie, Cioran este scepticul de serviciu al unei lumi în declin. Este un blasfemiator, dar unul în amurg, aşa că-l înţeleg şi-l iubesc!”. Camera insistă îndelung ba pe silueta fragilă a filosofului de la Răşinari, într-un parpalac alb, prelingîndu-se pe lîngă ziduri, ba pe chipul extraordinar de mobil al confratelui de la Boteni, însufleţit de Spirit. Cîtă diferenţă faţă de televiziunea de astăzi, plină de forme siliconate şi de zîmbete de porţelan, dar goală de conţinut! Peste noapte, visez un Cioran dintr-o lume paralelă – la fel de aerian, dar lucrînd în publicitate şi circulînd furios prin Paris într-un Smart!
# Vineri, 3 decembrie. Altă conferinţă de presă extraordinară la NASA, altă dezamăgire! După ce anunţaseră existenţa unui obiect ciudat în preajma Terrei, care s-a dovedit a fi o gaură neagră aflată la 50 de milioane de ani-lumină, acum au găsit într-un lac din California o specie de bacterie care nu împărtăşeşte acelaşi tip de ADN cu restul vietăţilor de pe Terra, substituind în legăturile chimice fosforul cu arsenul. Păi noi, fanii SF, ştim de mult asta! Noi suntem obişnuiţi chiar cu fiinţe construite pe siliciu, nu pe carbon, care îngurgitează nisip şi excretă sticlă!!!
(Cristian Cocea)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii