România ocupă primul loc în Europa în topul risipei alimentare. 85% dintre noi merg zilnic la cumpărături, iar cel puţin un sfert dintre alimentele luate ajung câteva zile mai târziu la gunoi..
La nivel european, an de an, ajung la coşul de gunoi 88 de milioane de tone de deşeuri alimentare, dintre care 2,5 milioane de tone sunt produse de ţara noastră. Un român aruncă la gunoi 130 de kilograme de alimente pe an. Iar cele mai mari cantităţi sunt aruncate după sărbători.
Citește și: Cadrele medicale amenință cu greva. Care sunt principalele nemulțumiri
„Risipa alimentară în România este de 6.000 de tone de alimente care ar fi bune de consum. Ministerul Agriculturii ne spune că 49% din această risipă alimentară se petrece în gospodării, adică la noi acasă”, a spus Gabriela Vereș – președintele băncii pentru alimente Bihor.
Românii însă nu reușesc să reziste în fața rafturilor magazinelor pline până la refuz cu fel de fel de produse. „Magazinele sunt tentante, de sărbători trebuie sa fie masa plină. Creierul caută placerea și uita neplăcerea, anul viitor nu mai fac, dar uitam și o luam de la capăt. E ideea asta că de sărbători trebuie să fie masa plină și atunci noi avem idea setată și nici nu ne mai gândim să prelucrăm și să vedem dacă chiar e necesară atâta mâncare”, a spus psihologul Roxana Filip-Igna. Și în restaurantele cu mese tip bufet suedez, cantitatile de alimentele aruncate cresc în această perioadă.
0 Comentarii