Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş

de | 20.04.2017 09:54 | Actualitate

avalansa 73608100

Serviciul Salvamont Argeş avertizează asupra riscului de avalanşă existent în Munţii Făgăraş, după ce stratul de zăpadă a crescut cu 30 cm în zona cabenei Capra.


După ninsorile abundente din ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă la Bâlea Lac şi la Cota 2000 Transfăgărăşan, măsoară 154 cm, în creştere cu 10 cm la această altitudine. Zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât, în zona cabanei Capra, la 1550 m altitudine, stratul proaspăt nins atinge 30 cm.
Riscul de avalanşă a fost estimat la gradul 4, la altitudini de peste 1700 de metri, astfel încât toate traseele montane din judeţul Argeş vor rămâne închise. Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspată, umedă, ceea ce sporeşte riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind şi sub altitudinea de 1700 de metri, din cauza eventualelor avalanşe care pot veni de la altitudini superioare.
Salvamont Argeş atenţionează schiorii de free ride şi cei care practică schiul de tură că, în următoarele zile, riscul de avalanşă va fi mare, pentru că zăpada de 10 cm depusă la altitudinea de 2000 de metri este acumulată de vânt, în troiene şi plăci pe alocuri, fiind formaţiuni instabile, care se pot desprinde chiar şi la încărcări uşoare sau chiar spontan. Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT.
De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 19:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu pentru sezonul rece (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţiile neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, sunt indicate încălţările şi îmbrăcămintea de iarnă, precum şi o lanternă, pentru situaţiile în care e necesară deplasarea pe jos. Este de evitat parcarea autoturismelor la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţă marită, pentru a fi astfel evitate situaţiile nedorite.

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

FC Argeș U19, lider în topul FRF
FC Argeș U19, lider în topul FRF

Federația Română de Fotbal a publicat clasamentul celor mai bune echipe din Campionatul Național Under 19 în 2021. Topul este condus de FC Argeș, care anul trecut a jucat finala acestei întreceri, pierdută la loviturile de departajare în fața celor de la Viitorul...