Web Analytics
scris marți, 02.07.2024

Revoluție în Franța: Extrema dreaptă a câștigat detașat alegerile

Partidul Adunarea Națională (Rassemblement national, RN), condus de Marine Le Pen și reprezentat în primul tur al alegerilor legislative istorice din Franța de către tânărul Jordan Bardella, a obținut o victorie zdrobitoare în scrutinul din acest weekend. Dacă rezultatele se vor menține în turul doi, acest fapt ar însemna pentru prima dată ca puterea să fie preluată de extrema dreaptă în Franța de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Revoluție în Franța: Extrema dreaptă a câștigat detașat alegerile

Citește și: Minoră dispărută. Polițiștii argeșeni o caută

Primele proiecții pentru viitoarea Adunare Națională sugerează că RN și aliații săi ar putea obține fie o majoritate relativă puternică, fie chiar o majoritate absolută, la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor, pe 7 iulie.

„Francezii au dat un verdict clar”, a declarat Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, care pare să se apropie nestingherit de Matignon, sediul unde se instalează premierul Franței. 

Al doilea tur al alegerilor legislative va fi „unul dintre cele mai decisive din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republici” franceze, fondată în 1958, a adăugat el, asigurând că dorește să fie, dacă va câștiga, „premierul tuturor francezilor”, „un premier de coabitare care respectă Constituția”, dar „intransigent”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită