Web Analytics
scris miercuri, 11.11.2015

Retrocedarea a 170 de hectare de pădure la Berevoieşti, făcută cu dedicaţie pentru familia fostului primar Proca

# Mega-scandal funciar pe rolul instanţelor din Argeş # Moștenitoarea l-a împuternicit să o reprezinte pe fiul primarului de la acea vreme, ajuns între timp primar în locul tatălui

Retrocedarea a 170 de hectare de pădure la Berevoieşti, făcută cu dedicaţie pentru familia fostului primar Proca

Noi detalii explozive ies la iveală în cazurile sutelor de hectare de terenuri forestiere retrocedate ilegal la Berevoiești în perioada 2007-2009, cu girul autorităților județene și locale. De mai bine de cinci ani și jumătate, pe rolul Judecătoriei Pitești se află un dosar prin care Prefectura Argeș cere anularea a două titluri de proprietate emise pentru două terenuri forestiere retrocedate în Berevoiești pe numele unei anume Păunica Rozaș, terenuri ce însumează peste 170 de hectare, terenuri ce reprezintă proprietatea statului și nu puteau fi în niciun caz retrocedate.
Acțiunea în instanță a fost formulată de către fostul prefect Gheorghe Davidescu pe 31 martie 2010. Mai mult decât o coincidență:  Comisia Județeană de Fond Funciar, condusă de Iani Popa – pe atunci prefect – a validat predarea amplasamentului pentru 77,3 hectare către Comisia Locală de Fond Funciar Berevoiești în aceeași zi – 16 ianuarie 2008 –  în care emitea o hotărâre prin care dădea voie la retrocedări în localități de pe raza aceluiași ocol silvic, fară ca acestea să mai treacă prin Comisia Județeană de Fond Funciar. Hotărârea, semnată de către actualul senator liberal Iani Popa, pe vremea aceea prefect de Argeș, nu respecta însă Legea 247/2005, care spunea clar că retrocedările dintr-o localitate în alta, inclusiv în raza aceluiași ocol silvic, trebuie să fie obligatoriu validate de către Comisia Județeană de Fond Funciar. Drept urmare, în următoarele luni ale lui 2008, validările retrocedărilor efectuate dintr-o localitate în alta s-au făcut total eronat și nelegal pe baza Anexei 37, care, din punct de vedere legal, spunea cu totul altceva, aceasta fiind valabilă în fapt doar pentru retrocedări pe raza aceleiași localități. Ulterior, ca urmare a acestei hotărâri, 483 de hectare din pădurea statului au fost retrocedate ilegal la Berevoiești, fără să mai treacă prin Comisia Județeană de Fond Funciar.

Fostul șef de ocol de la Aninoasa a introdus nejustificat în procesele-verbale de predare suprafețe din pădurea istorică a statului

O adresă trimisă Prefecturii Argeș pe 5 februarie 2010 (cu aproape două luni înainte de începerea procesului) de către Gheorghe Ivașcu, șeful Ocolului Silvic Aninoasa, aduce detalii incendiare privind ilegalitățile făcute cu terenurile retrocedate. După cum spune Ivașcu, „soluția de retrocedare a fost făcută în mod intenționat la Comisia Locală de Fond Funciar Berevoiești, deși cadastrat întreaga suprafață (89 hectare – trecute în proprietatea statului) este amplasată în raza comunei Albeștii de Muscel. Prin sentința civilă din 8.10.2007 a Judecătoriei Câmpulung, acesteia i se reconstituie dreptul de proprietate asupra suprafeței de 170,31 hectare vegetație forestieră în mod eronat pe raza comunei Berevoiești, deși amplasamentul inițial a fost în comuna Albeștii de Muscel. În mod cu totul nejustificat, șeful Ocolului Silvic Aninoasa, inginerul Dode Viorel, prin procesul-verbal 906/04.04.08, modifică parțial procesele-verbale de predare anterioare, și introduce noi suprafețe din pădurea istorică a statului, toate cu arboret valoros cuprins în planul decenal de exploatare.” Altfel spus, ilegalitatea e dublă: terenurile retrocedate sunt și proprietatea statului și au fost date în altă localitate.

Ce spune Direcția Silvică Argeș: „Rozaș Păunica era îndreptățită să primească încă 78 de hectare și nicidecum 170 hectare”

O notă trimisă de către Direcția Silvică Argeș în instanță mai aduce încă o dezvăluire: „Pe 27 ianuarie 2007 Rozaș Păunica a fost pusă în posesie cu 11,81 hectare în zona unde a avut vechiul amplasament. Rezultă că era îndreptățită să primească încă 78 hectare (era înscrisă cu 89 hectare) și nicidecum 170 hectare.”
Un raport de expertiză tehnică judiciară finalizat pe 21 noiembrie 2011 de către expertul Lidia Mandu aduce un nou argument ce confirmă retrocedările ilegale: ”Din actele și documentele prezentate, rezultă că suprafața cu vegetație forestieră cu care a fost pusă în posesie excede cu 93,112 hectare suprafața trecută în amenajamentul silvic și pentru care face dovada dreptului de proprietate la momentul naționalizării”.

Terenurile retrocedate, valoare estimată de peste 36 miliarde lei vechi

În același raport întocmit de către Lidia Mandu, se stabilește și valoarea terenurilor retrocedate, aceasta fiind uriașă: 28,9 miliarde lei vechi pentru 77,3 hectare și 7,9 miliarde lei vechi pentru celelalte 93 hectare. În plus, arborii de pe terenurile retrocedate sunt mult mai valoroși, având peste 100 ani vechime. Comparativ, arborii din vechiul amplasament au maximum 40 de ani, scrie negru pe alb în același raport.

Interesul fostului primar de la  Berevoiești, cât se poate de clar: Păunica Rozaș l-a împuternicit pe băiatul acestuia, actual primar, să se ocupe de obținerea celor 170 de hectare!

Într-o adresă trimisă instanței în perioada în care era prefect, Gheorghe Davidescu arată negru pe alb interesul primarului de la  pentru cele 170 de hectare: „Interesul rezultă din procura nr. 1129/13.05.2009 prin care fiul domnului primar (n.red. – actualul primar Florin-Bogdan Proca) este împuternicit să o reprezinte pe doamna Rozaș Păunica și mai ales din adresa nr. 888 din 04.03.2008 prin care se autoîmputernicește prin firma SC Hanul Proca SRL, firmă deținută de familia domniei sale, administrată de când a devenit primar, prin cumnatul său, să administreze proprietatea deținută de Rozaș Păunica în UP III Râușor.” Practic, prin procura pe care i-a dat-o în 13 mai 2009 – cu doar o săptămână înainte de eliberarea procesului-verbal de punere în posesie pentru 93 de hectare – Păunica Rozaș îl împuternicea pe Florin-Bogdan Proca să se ocupe de toate cele necesare pentru obținerea efectivă a celor 170,3 hectare. Totul e cât se poate de clar, nu?
Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...