Ca în fiecare decembrie, revoluționarii din Argeș au dat din nou în clocot. Și, foarte important, poate pentru prima dată în ultimii 20 de ani, asociațiile de revoluționari par că se află pe aceeași frecvență. Oare ce i-a unit? Răspunsul se află la guvernanți, care au luat decizia de a le suspenda indemnizațiile, dar și în curtea postului de televiziune B1 TV care a difuzat recent o emisiune în care moderatorul Robert Turcescu și invitații săi, ziariștii Andreea Pora și Grigore Cartianu, s-au pronunțat pentru retragerea indemnizațiilor de revoluționar. Despre ce este vorba puteți citi în materialul următor.
Ovidiu Neacșu, rănit în revoluție: „Turcescu e din Pătroaia”
Supărarea revoluţionarilor argeșeni, și nu numai a lor, se leagă, așa cum spuneam, de noua lege care prevede tăierea indemnizațiilor. Anunțul făcut de premierul Emil Boc relativ la acest aspect i-a inflamat la maximum pe revoluționari, mulți dintre aceștia amenințând că vor ieși în stradă pentru a cere demisia Guvernului și organizarea de alegeri anticipate sau că vor intra în greva foamei. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat, la București având loc, în ultimele zile, mai multe mitinguri la care au participat și zeci de revoluționari din Argeș.
„La noi nu e vorba numai de anularea Legii Recunoştinţei şi a indemnizaţiei. Prin promulgarea Legii 410 ne simțim furați. Ne-a distrus demnitatea. E un atac asupra noastră care are altă substanţă. Nu au bani? Să ia bani de la SRI şi de la Administraţia Prezidenţială”, spun revoluționarii argeșeni, adăugând că „n-avem altă soluție decât să ieșim în stradă. Nu mai avem nimic de pierdut”. Iritarea revoluționarilor se leagă însă și de o emisiune difuzată de postul B1 TV în care moderatorul Robert Turcescu și invitații acestuia, Andreea Pora și Grigore Cartianu, au susținut retragerea indemnizațiilor. „Practic, cei trei ziariști au instigat instituțiile statului și populația împotriva noastră. Am făcut revoluția, am înfruntat gloanţele securiştilor şi ale armatei cu pieptul şi mâinile goale, iar acum suntem puși la zid. Pe 21 decembrie vom merge cu toții la București, nu știu ce va ieși! Ne-a deranjat și emisiunea lui Turcescu, pentru că el și invitații din platou au asmuțit populația împotriva noastră, drept pentru care îi vom da în judecată. Robert Turcescu spune că e piteștean, dar eu știu că e din Pătroaia, iar Grigore Cartianu este așa cum l-a caracterizat Becali, adică miroase a transpirație”, a declarat Ovidiu Neacșu (foto). „Vom face plângere penală la parchet deformatorilor de opinie Turcescu, Pora şi Cartianu, dar şi postului B1TV, fiindcă ne-au adus atingere demnităţii şi onoarei de revoluţionari. Eu nu spun că nu mai sunt și falși revoluționari, dar nu este normal ca toți să fie băgați în aceeași oală. Ce au făcut cei trei nu reprezintă altceva decât terfelirea idealurilor Revoluției”, a spus și Dorin Popa, liderul Fundației Luptătorilor în Revoluția de la 1989.
Decebal Nicolae: „Grigore Cartianu atacă revoluționarii ca să ia publicitate din bani publici”
La rândul său, revoluționarul Decebal Nicolae (foto) consideră că este anormal ca revoluționarilor să le fie tăiate indemnizațiile. „Toate țările își plătesc revoluționarii. Meritul e merit, nimeni n-are cum să-l ia, nici chiar statul. În Franța, există și acum persoane care primesc rentă în calitate de urmași ai revoluției de la 1789. Problema mai gravă este aceea că sunt mulți revoluționari făcuți pe blat. Iar acest lucru nu este de ieri, de azi. Toate guvernele, inclusiv cel actual, sunt vinovate pentru asta. Există, la CEDO, o listă cu peste 6.000 de așa ziși revoluționari care au făcut parte din miliție, securitate, armată și alte structuri ale statului comunist”, susține Nicolae. În legătură cu acționarea în justiție a lui Robert Turcescu, acesta are un alt punct de vedere. „L-am sunat și eu pe Robert, cu care mă cunosc de multă vreme. Eu cred că s-a certat cu Dorin Popa și de-asta a spus ce-a spus. Când îl enervezi, nu mai tace. Andreea Pora se dă după cum bate vântul, iar Cartianu e plătit din bani publici ca să-i atace pe revoluționari. În timpul revoluției, Cartianu a fost parașutist militar la Batalionul 404 de la Buzău, deci e ceva dubios la mijloc. El le potrivește după cum îi convine lui, tratează simplist lucruri importante, iar pe cele banale le tratează savant. Lovește sistematic într-o anumită idee, în funcție de cum e plătit. Nu e normal să primească publicitate din bani publici, așa cum nu e normal ca anumite regii autonome să-și facă publicitate deși nu au nevoie de așa ceva. Oricum, revenind la subiect, eu zic că e inutil să-i dăm în judecată pe cei trei ziariști”, a încheiat Decebal Nicolae.
Vasile Duminică: „Mai întâi să ne facem ordine în propria ogradă”
Nemulțumit de decizia de tăiere a indemnizațiilor este și Vasile Duminică (foto). Acesta susține că revoluționarii au un merit incontestabil în instaurarea democrației, iar pentru asta merită să primească acești bani. „Sunt mulți oameni care depind de acești bani. Mulți au peste 50 de ani și nu-i mai angajează nimeni. Pe de altă parte, trebuie să facem ordine în propria ogradă. Referitor la Turcescu și la ce-a spus despre noi, e bine să mai așteptăm. Dacă ne-a făcut impostori va plăti cu siguranță, pentru că nu poți să faci pe cineva impostor decât dacă ai probe, dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens. Repet, pentru noi e important să ne facem curat în propria ogradă, și apoi vom vedea ce va mai fi”, a completat și Vasile Duminică.
Robert Turcescu: „Sunt liberi să facă ce vor”
Ziaristul Robert Turcescu a comentat decizia revoluționarilor din Argeș, afirmând că „e dreptul lor să facă asta, la fel cum este și dreptul meu de ziarist să prezint realitățile societății românești. Am ridicat, într-adevăr, problema cântăririi acestor acte de bravură în RON, dar aceasta este o discuție de pe vremea lui Bebe Ivanovici, cel care a deschis fabrica de revoluționari. În concluzie, dacă revoluționarii din Argeș vor să ne întâlnim la judecată îmi angajez un avocat și mergem la revoluție”. N. DINU