Web Analytics

Retinuti pentru braconaj cu ogari de vânătoare

de | 25.01.2020 11:54 | Actualitate



Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 30 de ani, au fost reținuți după ce au fost depistați pe raza comunei Ștefan cel Mare, în noaptea precedentă, căutând vânat cu câini din rasa ogar. În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, au acționat pe raza localității Ștefan cel Mare, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Costești, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Argeș, pentru combaterea faptelor de braconaj comise cu câini din rasa ogar.
Astfel, în jurul orei 22:00, a fost observat în fondul cinegetic un autoturism în care se aflau mai multe persoane, care, prin folosirea unui proiector și cu ajutorul câinilor, căuta vânat.
La apropierea organelor de ordine, conducătorul autoturismului a fugit, fiind urmărit de jandarmii argeșeni până pe strada Calea Ștefan cel Mare, unde conducătorul auto, un bărbat de 29 de ani, din Mioveni, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Trei dintre cei patru ocupanţi au fost prinși.
În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorului autoturismului, a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel în cauză a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de braconaj şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar un câine a fost ridicat şi lăsat în custodie unui adăpost pentru câini.
După administrarea probatoriului, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, pe cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 30 de ani, urmând ca după administrarea probatoriului, să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti cu propunere de luare a unei măsuri preventive.  Vânătoarea reprezintă acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în Legea 407 din 2006, aflate în stare de libertate.  Practicarea vânătorii cu laţuri, ogari sau metişi de ogari, constituie infracţiunea de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii