Web Analytics

VIDEO -Restricții mai puține! Briefing de presă după ședința de guvern de vineri 14 Mai

de | 14.05.2021 23:29 | Actualitate, Politica si Administratie

  

Florin Cîțu: Bună seara, după un an de zile am ajuns și la acest moment. Foarte multă lume spunea că sunt optimist când am spus că la 1 iunie începe revenirea la normalitate. O facem mai devreme.

Citește și: Noutăți privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

În această seară, am adoptat hotărârea de guvern pentru modificarea și completarea anexelor 2-3 la Hotărârea guvernului nr. 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Prin proiectul de hotărâre, se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Se elimină totodată restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții a persoanelor. Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00. Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5:00-24:00. Se creează posibilitatea ca, în spațiile deschise, competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor, până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Citește și: Șef nou la Poliția Română, Chestorul Benone-Marian Matei

Participarea va fi permisă doar pentru: persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test anti PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane.

Iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale, sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.

Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness – este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim șapte metri pătrați pentru fiecare persoană.

Citește și: Statul român creează Banca Națională de Dezvoltare. Reformele din PNRR – agreate la Bruxelles

Aș vrea să fac o precizare, până merg mai departe: acestea sunt măsuri pe care le luăm până la 1 iunie, în această hotărâre de guvern. De la 1 iunie, unele dintre aceste măsuri vor fi relaxate în ceea ce crește numărul de spectatori la spectacole ş.a.m.d. – ele sunt toate în hotărârea CNSU. Acolo aveți, până la 1 august, toate măsurile cum le vedem noi în acest moment. Mai departe, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise, în domeniul sălilor de sport și/sau fitness va fi deschisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Deci, dacă persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane în spațiu. Proiectul de act normativ ține seama de măsuri adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ceea ce vă spuneam mai devreme, nr. 29/2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19.

Este primul act normativ pe care îl adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie; de la 1 iunie, o parte din aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt și altele și ele sunt toate prezentate în hotărârea CNSU, pe care o puteți vedea și o puteți analiza. Dacă sunt câteva întrebări în acest moment, îl am aici pe domnul Arafat pentru întrebări tehnice, să vă răspundă. Poftiți, domnule Arafat.

Citește și: Cristian Gentea, dezamăgit că România a fost exclusă din cel mai mare program de cercetare nucleară

Câte o întrebare de fiecare, vă rog.
Reporter: Aș vrea să vă întreb despre lista roșie a țărilor, pe care ați introdus-o astăzi, să ne spuneți, pentru că vorbim despre mai bine de 30 de țări pe această listă…
Florin Cîţu: Deocamdată…
Reporter: …care sunt măsurile sau prevederile, mai bine spus, pe care oamenii veniți în România din aceste țări trebuie să le respecte? Vorbim aici de carantină și așa mai departe.
Florin Cîţu: Rămâne ca și până acum. Trebuie să prezinte un certificat ori că s-au vaccinat, ori un test, ori un test PCR. Dacă nu, trebuie să meargă în carantină.
Raed Arafat: Este diferențiată pe coduri. Deci, dacă ați observat lista este diferențiată pe verde, galben și roșu, exact după incidentele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru, după consultarea și cu domnul prim-ministru și cu colegii de la INSP, este ca să nu intre brusc țări care ne depășesc cu foarte puțin. Și atunci, dacă este în zona codului galben, nu intră în carantină dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore – nu mai intră în carantină. Dacă este în zonă roșie, atunci fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Acolo, testul nu mai scutește de carantină. Asta e diferența între zona roșie și zona galbenă.
Florin Cîţu: Dar vestea bună, domnule Arafat, să le spunem, din zona verde nu mai ai nevoie de nimic.
Raed Arafat: Exact.
Florin Cîţu: Deci, cine vine din zona verde în România, turiștii care vin în România din zona verde nu mai au nevoie de nimic. Deci asta este vestea cea bună.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii