Web Analytics

Reportaj la Ziua Kraguevacului. Despre Carnavalul lor şi Simfonia noastră…

de | 10.05.2018 11:33 | Actualitate

10 01Vreme de patru zile, între 4-7 mai, am fost la zilele orașului Kraguevac, municipalitate înfrățită cu Piteștiul. După vizita privată pe care Jurnalul de Argeș, prin colegul Cristian Vasile și subsemnatul, alături de poetul Florian Sișteanu, a făcut-o la ei la finalul lunii martie și care s-a  finalizat cu un reportaj despre Kraguevac, plus un interviu cu tânărul edil  Radomir Nikolic, primarul Cornel Ionică a reacționat și ne-a invitat să mergem și oficial, cu delegația Piteștiului, în vizită la frații noștri sârbi. Cum în aceeași perioadă edilul Piteștiului se afla în vizită în SUA și Canada, pe linia Asociației Municipiilor din România, delegația municipiului Pitești a fost condusă de viceprimarul Sorin Apostoliceanu. 

Aproape toată Europa a fost la Kraguevac

10 02Nu mai puțin de 14 delegații ale orașelor înfrățite au venit la ziua orașului sârb. Aproape toată Europa a fost prezentă la Kraguevac, prin emisari veniți din Germania, Franța, Italia, România, Cehia, Polonia, Macedonia, Belarus și Bosnia-Herțegovina (înfrățită cu nu mai puțin de patru orașe), plus o numeroasă delegație din Palestina, condusă de primarul din Yerihon. Cu orașul Suresnes, un district al Parisului situat la 9 km de capitala Franței, cei din Kraguevac au marcat în prima zi, pe 5 mai, printr-o festivitate la sediul primăriei, 50 de ani de la semnarea acordului de înfrățire.

10 03În aceeași zi, încă de dimineață, pe platoul în aer liber din fața Consiliului Municipal, una dintre televiziunile din Belgrad a transmis în direct festivitățile de la Kraguevac. Festival culinar, costume naționale, concert al copiilor, muzică pop, scurte talk-show-uri focusate pe istoria, specificul și importanța orașului Kraguevac pentru Serbia. Viceprimarul Sorin Apostoliceanu a avut o intervenție live la televiziunea sârbă, prin care a transmis mesajul piteștenilor către frații lor din Kraguevac.  Ziua de sâmbătă a continuat cu un dejun al primarului oferit în cinstea oaspeților într-un complex rezidențial situat la Sumarice, într-o zonă verde de la marginea orașului, iar după-amiază am participat, la o galerie de artă, la o expoziție organizată în memoria unui sculptor național sârb originar din Kraguevac.

10 04Seara s-a încheiat cu o expoziție foto la Universitatea din Kraguevac, prin care s-au marcat 15 ani de prietenie între orașul sârb și Ingolstad din Germania, urmată de cina festivă la restaurantul hotelului Zelengora. Aici, primarul Radomir Nikolic, un tânăr în vârstă de 42 de ani cu alură de baschetbalist, fiu al penultimului președinte al Serbiei și consultant bancar de meserie, a trecut pe la masa fiecărei delegații. A alocat timp și atenție reprezentanților din fiecare oraș înfrățit cu Kraguevac-ul, a depănat amintiri și a pus la  cale proiecte de viitor. Un foarte bun om pe comunicare primarul și un reprezentat strălucit al noului val de politicieni sârbi. La un moment dat, invitat de orchestră, Radomir Nikolic a mers la microfon și a cântat oaspeților vreo două melodii tradiționale sârbești, gest care a încântat evident asistența, care l-a aplaudat entuziast. 

Ședință solemnă la biserica unde Kraguevac a devenit capitala Serbiei

10 07A doua zi dimineață, duminică, 6 mai, ședința solemnă a Consiliului Municipal din Kraguevac s-a ținut la complexul arhitectonic intitulat Biserica Veche, într-o sală unde, în urmă cu 200 de ani, s-a semnat actul de naștere al Serbiei moderne și prin care Kraguevac a devenit capitală pentru o perioadă de timp. S-a acordat un titlu de Cetățean de Onoare pentru un mare artist sârb originar din Kraguevac și mai multe diplome de excelență pentru vârfurile orașului în diverse domenii de activitate. Au participat inclusiv ambasadori și consuli veniți de la Belgrad, iar evenimentul a fost transmis în direct de către televiziuni. De la ședință s-a mers la carnaval, o Simfonie a lor, desfășurat pe principala arteră rutieră a orașului, pe care circulația a fost blocată. Seara s-a  încheiat cu un spectacol în centrul orașului, în cadrul căruia au  evoluat cunoscuți artiști pop și rock din Serbia, plus un impresionant foc de artificii, în fața primăriei. De asemenea, primarul Nikolic a oferit o cină festivă în onoarea delegațiilor din orașele înfrățite, cu care a făcut schimb de cadouri. Un frumos tablou reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe biruind balaurul (actul prin care Kraguevac a devenit capitala Serbiei s-a semnat într-o zi de Sfântul Gheorghe) a fost cadoul edilulului din Kraguevac pentru șeful fiecărei delegații. La fel ca în seara precedentă, Radomir Nikolic a zăbovit minute bune la masa fiecărei delegații,   prestând o comunicare de manual. Ca o concluzie, sârbii sunt gazde excelente și ne-au făcut să ne simțim aproape ca și acasă, pe noi, cei veniți de la Pitești.

Viceprimarul Sorin Apostoliceanu, și el de aceeași vârstă cu primarul Nikolic, a avut o prestație excelentă, reprezentând la cel mai înalt nivel Piteștiul și pe primarul Cornel Ionică. Iar cea mai bună dovadă că Piteștiul are un loc aparte în inima celor din Kraguevac l-am observat prin două amănunte: primul, trofeul oferit cadou de Primăria Pitești se află chiar în centrul vitrinei amplasate în holul ce precede intrarea în biroul primarului; al doilea, pe toate invitațiile și pliantele promoționale ce marcau ziua orașului, numele delegației de la Pitești era pe locul al doilea, după cea a primăriei franceze din Suresnes, care anul acesta a fost vedetă, fiindcă s-au sărbătorit  50 de ani de înfrățire cu Kraguevac.

Mame cu bebeluşi în cărucioare, la paradă de Ziua oraşului…

11 01Cum spuneam și mai înainte, Carnavalul de pe străzile din Kraguevac e Simfonia lor… Manifestarea nu e la fel de opulentă, de florală și, în definitiv, de frumoasă ca a noastră (la acest capitol sunt obligatoriu patriot!), se aseamănă în unele locuri, dar se și deosebește  în altele. La ei florile, ca și costumele de epocă sau cele cu spiriduși, la fel ca și automobilele vintage sunt un accesoriu, un pretext pentru bucuria de a mărșălui pe stradă, de ziua orașului.

10 06La noi, laleaua e chiar brand-ul orașului. Bucuria oamenilor și în general toată manifestarea se învârte în jurul ei și al expozițiilor floricole. La noi, oficialitățile și invitații (inclusiv cei străini, să fim corecți până la capăt!) admiră parada de pe un podium, la ei primarul stă în public, cot la cot cu cetățenii. La ei, la paradă, pe lângă elevi de școli și copii de grădiniță participă și  adulți la volanul unor mașini de epocă. Am văzut, de asemenea, multe, foarte multe mămici cu bebeluși în cărucioare, ba chiar și pe muncitorii de la salubritate i-am zărit salutând mândri asistența de pe mașinile de gunoi. Cum spuneam, asemănări și deosebiri. La noi sunt mai mult spectacol și PR de care profită în primul rând  căpușile de politicieni, pe când la ei – bucuria simplă a oamenilor și a copiilor care pot defila pe stradă iese în evidență. La ei, copiii și părinții bebelușilor aduși în cărucioare la paradă sunt vedete, nu directorii de școli și de grădință sau profesorii de tumbe, care vor neapărat să iasă în evidență în fața politicienilor.  

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii