Web Analytics

Reportaj la înscăunare / Cum a fost la instalarea noii primăriţe de Câmpulung, Elena Lăsconi

de | 21.10.2020 13:35 | Actualitate

Stătea ca un copil care așteaptă un cadou. Parcă masca o acoperea cu totul, nu doar fața, ca și cum se ascunsese dincolo de ea și nu ar fi știut ce urmează. Ea, Elena Lăsconi, noul primar al Câmpulungului, înconjurată de o mulțime agitată, ca fetița în roșu din ”Lista lui Schindler”, singura pată de culoare din film. În afara sălii de ședințe din Primăria Câmpulung, fostul, adică Liviu Țâroiu, încerca iar să probeze că e mucalit, fără să-i iasă: ”Acum de cine o să mai scrii?”. De Elena, normal!
Ceremonia de învestitură a noului primar al Câmpulungului a fost deschisă și apoi asistată de prefectul cu mască, Emilian Soare, însoțit fiind de subprefectul Corneliu Cârstea, printre singurii care a observat emoțiile Elenei Lăsconi. Ca de obicei, drumul spre Câmpulung și cele din municipiu au produs întârziere, timp pentru unii angajați ai Primăriei să se foiască pe lângă sala de festivități. Mai ales că erau câțiva demult cu spinul în inimă, ca la fiecare schimbare de primar. ”Nu, nu intrați, că și așa sunt prea mulți înăuntru. Dacă vreți, stați afară sau în sala mică”, li s-a spus atunci când au încercat să fie martorii unui eveniment istoric, așa după cum a tot afirmat noua primăriță care, neobișnuită cu protocolul în asemenea cazuri, își aștepta oaspeții în sală, pe scaun, în timp ce Țâroiu stătea în capul scărilor.
Ca de obicei, ședința de depunere a jurămintelor a fost prezidată de cel mai în vârstă și cel mai tânăr consilier local. Adică șeful a fost Țâroiu, că e seniorul viitorului Consiliu Local, la 67 de ani, iar ajutoare i-au fost, în mod ironic, doi tineri de la USR PLUS, de-abia ajunși la 30 de ani. Iar momentul aprobării ordinii de zi a accentuat briza de tinerețe adusă în Primărie, dacă până și Elena Lăsconi era cu mâinile pe sus, îndemnându-se cu juniorii de la USR să accepte ce le propusese Țâroiu. Deși primarul, de regulă, nu votează. Dar, fie, totul e la început și pentru primăriță, și pentru Câmpulung, așa că nu mai contează că eșarfa de-abia scoasă din țiplă nu vrea să se așeze cum trebuie pe Elena.
Însă, până atunci, au depus jurământul consilierii locali, toți cu crucea-n frunte, în atmosfera de plictis sugerată de prefectul cu mască ocupat să-și butoneze telefonul. ”Numai mutre noi”, se amuzau jurnaliștii, în condițiile în care din vechiul consiliu au ”supraviețuit” doar cinci membri. Plus Țâroiu, bineînțeles!

Istorie cu masca pe figură

Elena Lăsconi a ținut iar să spună că a făcut istorie. Da, e prima femeie-primar din istoria Câmpulungului, dar și primul primar care rostește jurământul cu masca pe față! O mască neagră pe care scrie, bineînțeles, ”Elena Lasconi primar”. Celălalt laitmotiv al campaniei l-a rostit, nu l-a avut inscripționat: ”Vă iubesc!”. Și, fiindcă e vorba de făcut istorie, nici jurământul nu a fost lipsit de mici modificări. Ba mai mult, primărița a declarat că ar fi dorit să îl rostească la Crucea Jurământului, ca dregătorii din vechime. Și nu un jurământ, ci un legământ, fiindcă, a spus Elena Lăsconi, ”puterea legământului e mai tare decât a jurământului. Și vă spun cu mâna pe inimă: nu o să vă dezamăgesc!”.
La final, zâmbea. Masca nu mai conta pe față, era totul un zâmbet și întreba candid: ”Mai trebuie să fac ceva?!”. Și mulți câmpulungeni zâmbesc, deocamdată!

Discurs dezumflat la învestitură

Elena Lăsconi a lansat provocări importante pentru câmpulungeni, anunțându-i în campanie și imediat după alegeri că lucrurile vor fi altfel. Din toate punctele de vedere. La ceremonia de învestitură, însă, aceasta a făcut referire doar la intenția de a extinde rețeaua de gaze în Câmpulung, scop pentru care nu doar că va primi cereri la Primărie, ci se va duce în teritoriu pentru a primi cererile cetățenilor care doresc să fie racordați la rețea. A fost ocazia pentru Liviu Țâroiu să îi replice faptul că deja s-au întocmit documentațiile pentru circa patruzeci de străzi care nu dispun de o asemenea facilitate, așa că nu prea își mai are rostul adunatul de semnături.

Ineditul Consiliu Local

Noul Consiliu Local al municipiului Câmpulung este, de asemenea, unul de reținut în istorie. A fost prima dată când peste două treimi din componență a fost schimbată, aproape de situația din mandatul 1996-2000. Apoi, este pentru prima oară când patru femei intră direct în Consiliu. În mandatul trecut au fost trei, regula era de una-două. Pe de altă parte, media de vârstă este una foarte scăzută în comparație cu cele din alte legislaturi. Puțin peste 45 de ani este această medie. Niciun ales local nu are peste 70 de ani, asemenea cazuri fiind nelipsite în mandatele trecute, iar cei mai tineri sunt cei de la USR PLUS: doi de 30 de ani, unul de 31, altul de 33 de ani.

Primărița cu salariu de la PRO TV

Elena Lăsconi nu este un primar sărac, dar nici nu are banii lui Țâroiu. Și nici pensie, ca el, ci salariu! Potrivit declarației de avere, primărița deține casă în Câmpulung și apartament în București și un Opel din 2007. În calitate de corespondent la PRO TV a încasat 72.000 de lei pe an. Pe de altă parte, are și credite bancare de restituit în valoare totală de 300.000 de lei. Soțul e avocat la București și deținător în coproprietate al mai multor terenuri și locuințe.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii