Sâmbătă, 21 aprile, fosta Închisoare Pitești și-a deschis porțile în cadrul unei expoziții permanente. Cu acest prilej, vizitatorii au avut acces în camere interzise până acum publicului. Între zidurile celebrei clădiri se ascund istorii dureroase; în camerele sale, acum părăsite, s-a scris povestea deținuților din Piteștiul de altădată, din vremea comunismului.
La evenimentul de astăzi s-au strâns zeci de oameni, preoți, supraviețuitori ai procesului de “reeducare”, foști deținuți ai închisorii: Ioan Nicolae Dumitru, Jaques Vasile Iamandi, Constantin Marta, Constantin Rodaș (94 ani), unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori ai Fenomenului Pitești și Ioan Chiriac. Alături de ei au fost și invitați speciali: Radu Preda, președinte executiv IICCMER, Alin Mureșan, director general IICCMER și Sergiu Rizescu, președinte AFDPR Argeș.
Sergiu Rizescu (86 ani), președinte AFDPR Argeș: “Aici a fost Golgota tinereții noastre”
Sergiu Rizescu, fost deținut politic și, în prezent, președinte AFDPR Argeș, a depănat amintiri din perioada trăită la Închisoarea Pitești. Aici, acesta a fost deținut pentru un an și două luni. În această închisoare a fost ținut prizonier și tatăl lui, preot, arestat în Săptămâna Patimilor.
“Aici a fost Golgota tinereții noastre. Aveți în față un piteștean care a locuit un an și două luni în această închisoare. Foamete, bătăi, injurii și înjosire. Închipuiți-vă niște tineri cărora le dădeau un ceai de mălai, o gamelă de ciorbă de praz sau de varză și, seara, o juma’ de gamelă de arpacaș. Știți ce mâncam toată ziua? Propria noastră salivă, pentru că stomacul trebuia să ne trăiască.
Aceasta este închisoarea de la Pitești, închisoarea tinereții noastre. Ne-a furat tinerețea, dar nu ne-a furat credința în Dumnezeu. Dumneavoastră știți că noi ne făceam rugăciunea cu limba în cerul gurii. Bine că nu ne-au tăiat limba. Știți ce frumos este să-ți iubești neamul, credința, biserica și istoria?”, a spus Sergiu Rizescu.
Ioan Chiriac, fost deținut politic, 92 ani: “Am fost bătut chiar de către Eugen Țurcanu”
Ioan Chiriac a fost arestat de comuniști în 1949. Avea 23 de ani. Motivul arestării sale? Acesta făcea parte din organizația anticomunistă “Tineretul Regalist”. A primit o condamnare de doi ani și a fost trimis la penitenciarul din Pitești. Una dintre primele victime ale torționarului Eugen Țurcanu, Ioan Chiriac a povestit întâmplări din procesul “reeducării”. “Mâinile la spate, și a început să dea cu bocancul în pieptul meu. Am crezut că se sfărâmă complet toracele”, a rememorat Ioan Chiriac.
Radu Preda, președinte executiv IICCMER: “Libertatea de acum și de aici este un împrumut din trecut”
“Memoria legată de comunism nu este facultativă. A vorbi despre victimele comunismului nu este o metaforă, sunt dovezi la bază. Nu cred că există lecție mai succintă și mai convingătoare despre ce înseamnă libertatea, decât să iei la cunoștință despre ororile care sunt posibile în absența ei. Noi trăim, profităm de libertatea pe care ei ne-au plătit-o în avans. Daca țara este un împrumut din viitor, ei bine, libertatea de acum și de aici este un împrumut din trecut.(…) Libertatea e un dar atât de fragil, trebuie apărată în fiecare zi”, a spus Radu Preda.
Alin Mureșan, director general IICCMER: “Nu mai putem să dăm înapoi, nici nu vrem.”
Alin Mureșan este cercetător și director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). De la 22 de ani a început să studieze Fenomenul Pitești, experimentul efectuat în pușcăriile comuniste. Tot el a scris scenariul documentarului „Demascarea” (regizat de Nicolae Mărgineanu, el însuşi urmaşul unei familii de luptători anticomunişti), în care opt supravieţuitori ai Piteştiului rememorează chinurile inimaginabile prin care au trecut în tinerețe.
“Mi-am dat seama că cei care au suferit atunci nu puteau să se gândească că fac istorie la momentul respectiv și că noi vom ajunge să îi pomenim din ce în ce mai des. Ce e cu adevărat emoționant e că încă mai sunt foști deținuți politc alături de noi. Mai urmează să facem multe în cadrul instituției și în cadrul memorialului. Este un pas intermediar, de acum înainte nu mai putem să dăm înapoi, nici nu vrem”, a spus Alin Mureșan.
0 Comentarii