Web Analytics

Reforma lui Lasconi la Câmpulung: dă afară 17 şi angajează 25!

de | 5.02.2021 10:34 | Actualitate, Politica si Administratie

Opinia publică românească a fost oripilată anul trecut, când a aflat de la vedeta TV Elena Lasconi că la Câmpulung bugetul local este secătuit prin cheltuiala cu salariile angajaților din administrația locală. Așa că era clar că primarul Elena Lăsconi va remedia problema!
Au trecut câteva luni de la preluarea mandatului și a fost inițiată reforma. Atunci când nu face razii prin birourile Primăriei și pe la instituțiile subordonate Consiliului Local și atunci când nu inițiază proiecte importante pentru comunitate (gaze naturale, iluminat public, apă și canalizare – jos pălăria, doamna primar!), Elena Lasconi se gândește la reorganizarea structurii Primăriei Câmpulung. În decembrie a creionat proiectul și l-a adus la cunoștința subordonaților pentru eventuale sugestii și observații. Nu au fost multe reacții, după cum reiese din raportul atașat proiectului de hotărâre care se va afla miercuri, 3 februarie, în dezbaterea consilierilor locali. Iar acestora li s-a adăugat un punct de vedere de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, consecința fiind modificarea variantei inițiale de reorganizare a aparatului propriu de specialitate al primarului municipiului Câmpulung.

În loc să scadă, cheltuiala crește

Ce a ieșit?! Înainte de toate, iată motivația reformei. Unu: s-a schimbat primarul! Doi: trebuie atinse obiective precum creșterea capacității administrative, creșterea calității și diversificarea serviciilor publice, digitalizarea administrativă și dinamizarea vieții societății civile din comunitate. Și, brutal evidențiind mijloacele care justifică scopul, reorganizarea se va solda cu dispariția a 16 posturi (și oameni) și înființarea a 25 de posturi (și angajarea unui număr identic de persoane). Continuând pe aceeași linie, asta înseamnă că la Primăria Câmpulung va crește cheltuiala cu salariile care deja oripilaseră România!

Concurs sau examen după ce oamenii sunt dați afară

Câteva repere ale reorganizării Primăriei:
– Posturile desființate sunt cele de la Protecția Civilă (unul), Administrativ (unul), Pază (două) și Poliția Locală (13). Supliment ar fi inspectorul de la Iluminat Public și cel de la Asociații de proprietari, însă acestea sunt nou înființate, posturile nu au fost ocupate. Practic, în proiect se vorbește despre ”reorganizarea” compartimentelor, renunțându-se la termenul ”desființarea”, semantica fiind luată la studiat pentru a se evita problemele, dar nu și interpretările. Fiindcă se precizează apoi desființarea postului unic, deci, logic, asta înseamnă ”desființarea” compartimentului.
– Majoritatea celor care vor pleca au salariile de nivel redus, paznicii, spre exemplu, fiind cel mai prost plătiți. Iar majoritatea posturilor înființate se încadrează în salarizare de nivel mediu și mare (director la Poliția Locală, consilieri la Politici Publice).
– Compartimentul Iluminat Public Local va dispărea, deși fusese înființat la finalul lui 2019. Fostul primar a insistat că legea impune apariția unei asemenea structuri. Acum legea nu e alta, dar părerile juriștilor din Primărie sunt altele. La fel stă situația cu Compartimentul Arhivă, tot obligatoriu prin lege, acesta urmând să dispară fără aviz de la Arhivele Naționale.
– Dispar două posturi de paznic (prima idee le viza pe toate trei). Cică pentru cel rămas se va susține examen. Situația este identică la desființarea a 13 posturi de agent de pază la Poliția Locală. ”Toți agenții de pază încadrați în cadrul fostul Serviciu Poliție Locală vor susține examen”, se specifică în proiect. Altfel spus, toți la testare și vedem cine rămâne. Ce întrebări vor fi puse, mai ales în cazul paznicilor, este greu de determinat, că doar nu vor avea de-a face cu legislația!
– Poliția Locală a fost subiect de discuții în campania electorală pe tema desființării acesteia. Corect! SERVICIUL Poliție Locală se desființează, dar va apărea DIRECȚIA Poliție Locală, condusă de un director, cu un salariu mai mare decât cel al unui șef de serviciu. Și, totuși, nu dispare nici șeful de serviciu, fiindcă orice direcție trebuie să aibă în structură un serviciu…

Citește și Fără număr, de la Nuţi USR-ista! / Lăsconi a cumpărat 10.000 de felicitări din banii Primăriei Câmpulung şi le-a distribuit în cutiile poştale cu semnătura ei

Aparatul va număra 132 de funcții. Înainte de reformă erau 125

Indecizia și bâjbâielile juriștilor de la Primărie au făcut ca unele propuneri să fie schimbate pe parcurs, fără a se ști dacă noile variante sunt cele corecte și legale sau nu. Șeful Poliției Locale, demis deja la TV și pe facebook, trebuia să dispară prin reorganizare, dar nu se va mai întâmpla acest lucru. La fel, rămâne propunerea de suplimentare a posturilor de la Resurse Umane, fără a se spune cum va duce aceasta la atingerea obiectivelor propuse în proiect. Obiective care nu se regăsesc ușor nici în amestecarea Relației cu Consiliul Local, cu Juridicul executivului sau a Arhivei cu Relațiile cu publicul.
Cele mai multe noi posturi sunt încadrate la Serviciul de Dezvoltare Urbană, Compartiment Proiecte și Fonduri Europene, nu mai puțin de 11, zece dintre acestea fiind funcții contractuale. În mod evident, acesta este un aspect care merită să fie apreciat. La fel ca și înființarea postului de administrator public. Per total, aparatul de specialitate al Elenei Lasconi va număra 132 de funcții (cu primar cu tot). Înainte de reformă, numărul acestora era 125.

Lasconi: ”Posturile se vor ocupa pe bune, fără șpagă, prin concurs!”

Reorganizarea a fost votată săptămâna trecută, Elena Lasconi având suport în cei 11 consilieri: șapte de la USR-PLUS și patru de la PNL. Iar o declarație a unui fost lider local USR a arătat ”urgența” și ”necesitatea” schimbării. ”Această nouă organigramă și toate posturile care se înființează nu au ca scop angajarea de oameni pe acele posturi mâine. Dar, în speranța dezvoltăriii orașului la nivelul la care ne dorim să ajungă, pe viitor vom avea nevoie de oameni pe aceste posturi”, a spus Andreea Ionescu. Iar primarul Lasconi a completat furibund: ”Toate aceste posturi se vor ocupa pe bune, fără șpagă, prin concurs!”. Opoziția a fost inutilă, deși unele intervenții au fost pertinente.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

2 Comentarii

  1. O farfara, căreia îi place foarte mult să fie mediatizată!
    Nimic din ce înseamnă știință de a conduce un municipiu nu stăpânește cucoana!
    Ii place mult să fie lăudată!
    Aceasta așa zisa „reforma”, are două componente:
    – să distrugă pe cei asimilați drept oamenii fostului primar.
    – să ofere recompense celor care au ajutat-o în campanie înjurînd pe fbk adversarii politici!
    S-a înconjurat de niste puști infumurati, vrând să arate că promoveaza tinerii!
    La patru luni de la instalare, absolut nimic din ceea ce a promis în campanie nu a realizat!
    PSD trebuie să gândească la semnături pentru referendum spre a fi demisa!

  2. Și salariile care le aveau și cele care le vor avea care este diferenta