Web Analytics

Record de amenzi date de Garda Forestieră Argeş: 12 miliarde de lei

de | 23.02.2017 14:01 | Politica si Administratie

12 MihaiAlin Garda Forestiera# Pădurarii de la Vidraru și Curtea de Argeș în alertă din cauza invaziei gândacului de scoarță
Garda Forestieră a județului Argeș a aplicat un număr record de contravenții în 2016:  12 miliarde lei, adică aproximativ totalul amenzilor date în doi ani de zile înainte. Acest record s-a datorat și colaborării foarte bune cu Biroul Silvic din Cadrul IPJ Argeș, crede șeful GFJ Argeș, Alin Mihai (foto).

S-au făcut astfel foarte multe controale în fondul forestier și s-au diversificat verificările acoperindu-se o paletă mai largă de obiective pe lângă cele legate de exploatarea pădurii, circuitul lemnului dar și modul de întocmire a documentației în raport cu legislația de actualitate.
Au fost astfel controlate toate ocoalele Direcției Silvice Argeș iar multe dintre acestea au fost găsite cu nereguli și în consecință au primit sancțiuni. De asemenea, în atenția comisarilor forestieri s-au aflat și ocoalele private, verificările făcute la acestea finalizându-se cu amenzi la O.S Codrii Verzi sau Ocolul Cascade Empire aparținând austriecilor de la Schweighofer Group.  
De departe cea mai mare amendă a anului trecut a primit-o Direcția Silvică Argeș, aceasta cumulând 38 de contravenții în timp ce valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 80.000 de lei. Spre deosebire de trecut, un total de 50 de amenzi au cumulat membrii ai personalului silvic care au primit amenzi cuprinse între 500 și 2.500-3.000 de lei de persoană, pentru nerespectarea regulamentelor silvice, respectiv completarea necorespunzătoare a documentației dar și exploatarea defectuoasă a masei lemnoase, nerespectarea amenajamentelor etc.Garda Forestieră a făcut verificări și în domeniul protecției pădurilor respectiv observarea situației fitosanitare a pădurii și combaterea dăunătorilor.
Potrivit șefului GFJ Argeș, și pădurarii din nordul județului respetiv din zona Vidraru și Curtea de Argeș au intrat de anul trecut în alertă din cauza unei posibile invazii a gândacului de scoarță, Ips Amitinus, provenind din Ucraina, și care a  făcut ravagii în pădurile Moldovei.
„Nu ne așteptam, ținând cont de defrișările din ultima perioadă ca acest dăunător să ajungă până aici, dar personalul silvic din nordul județului este în alertă”, spune Alin Mihai.
În Moldova, au fost afectate în special arboretele de molid dar şi în arboretele de molid din zona premontană şi montană silvicultorii încercând să ia măsuri pentru gestionarea atacurilor de ipide în arboretele de molid. Mii de arbori au fost atacați de gândaci de scoarță, așa cum sunt cunoscute popular insectele din tribul Ips care au lăsat păduri uscate din picioare. Alți  60.000 de metri cubi de lemn au sfarsit în gatere din pricina gândacului, pădurarii suceveni alegând să treacă la tăierea copacilor infestați. Iar cifra nu include pădurile  administrate de alte entități private, unde adesea intervențiile de combatere a factorilor dăunători sunt și mai relaxate…

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii