Web Analytics

Reacțiile președinților Camerelor de Comerț din Vâlcea și Sibiu în scandalul de plagiat al premierului Ciucă

de | 26.01.2022 09:06 | Actualitate, Politica si Administratie

În contextul actualului scandal de plagiat în care este implicat numele premierului Nicolae Ciucă, conducerile Camerelor de Comerț a județelor Vâlcea și Sibiu au transmis câte un comunicat prin care se dezic de ceea ce a declarat conducerea Camerei Naționale de Comerț a României și nu își doresc să ia o o poziție politică în acest sens. Așadar, vă redăm mai jos comnicatele integrale transmie de cele două instituții.

Comunicatul de presă prin care Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) i-a certat pe cei care acuză plagiatul din lucrarea prin care premierul României, Nicolae Ciucă, a devenit doctor în Științe militare, vine chiar în ziua în care CCIA Sibiu anunța reluarea legăturilor cu organizația națională. ”Au fost refăcute legăturile de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României (normale, de altfel, ținând cont de faptul că suntem membrii cu drepturi depline în CCIR). Astfel, pentru prima dată în ultimii ani, CCIA Sibiu are cotizația achitată la Camera Națională și există corespondență și colaborare cu aceasta”, se arată într-un anunț făcut pe pagina de Facebook a organizației.”Camerele județene sunt independente de Camera națională. Nu vreau să iau o poziție politică. Încerc să țin camera județeană independent de zona politică, zonă cu care noi trebuie să avem colaborare. Dar, dacă luăm să purecăm fiecare om, găsim greșeli în spate în funcție de activitatea pe care a avut-o. Cine nu muncește, nu greșește”, a declarat Octavian Isăilă pentru turnulsfatului.ro.

”Nu aș vrea să comentez ultimii premieri din România, pentru că avem o experiență nefastă cu schimbările la nivel de politică în ultima perioadă, fapt care ne duce către o instabilitate politică și economică”, a răspuns Isăilă. Care, la fel ca și comunicatul Camerei naționale, insistă pe faptul că țara are nevoie de stabilitate. ”Coroborat cu perioada de pandemie pe care o parcurgem, cu faptul că există chiar și o instabilitate militară în zonă, mă refer la situația din Ucraina, avem atât de multe crize în acest moment încât eu cred că nu e cazul să mai adăugăm și altele. Cred că avem nevoie de stabilitate pentru a merge mai departe și avem nevoie de sprijin pentru acest lucru. Și camerele județene trebuie, la rândul lor, să sprijine mediul de afaceri. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în zona economică, avem creșteri peste creșteri și cred că vom intra într-o inflație accelerată, zic eu. La bond-urile puse pe piață de statul român noi avem dobânzi și de zece ori mai mari decât alte țări din Europa”, a adăugat președintele CCIA Sibiu.

”Înainte cu Nicolae Ciucă!”

Cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 al lucrării de doctorat a premierului Nicolae Ciucă reprezintă un plagiat, sunt concluziile unui articol al celor de la PressOne. Ciucă a respins acuzațiile decât printr-un mesaj în care arăta că lucrarea lui respecta cerințele legale ”de la acea vreme”. Una din cărțile semnate de generalii Eugen Bădălan și Teodor Frunzeti figurează printre sursele despre care se spune că le-ar fi copiat premierul Nicolae Ciucă. Cei doi generali sunt foști profesori ai Universității Lucian Blaga din Sibiu, activi până în urmă cu câțiva ani la Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate al Facultății de Științe Socio-Umane.

Citește și: Dirijorul Gian Luigi Zampieri și pianista Sînziana Mircea revin la Filarmonica Pitești

Săptămâna trecută, Camera Națională a emis un comunicat de presă care a făcut înconjurul țării. Redăm mai jos, integral, comunicatul Camerei, emis în contextul în care conducerea acesteia face presiuni pentru promovarea unei legi care să permită înstrăinarea terenurilor deținute în Capitală în scopuri lucrative.

”Je suis Ciucă!

București, 19 ianuarie 2022: Față de acuzațiile de plagiat aduse primului-ministru Nicolae Ciucă, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) face următoarele precizări:

Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerența și stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul și stigmatizarea sunt profesiuni de credință pentru unii. Chiar dacă nu facem politică, considerăm, și știm că și mediul de afaceri și antreprenorii pe care îi reprezentăm simt la fel, că, la timpurile grele pe care le traversăm, România are nevoie de stabilitate politică și guvernanță, dacă vrem să avem parte de redresare și reconstrucție economică. Dacă vrem stabilitate și predictibilitate, atunci să-l judecăm pe premierul Ciucă pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani. Știm și o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori, și că tot ce aceștia așteaptă este o guvernare care să-și facă treaba și să fie lăsată să și-o facă. Ne-am săturat de atacuri și scandaluri sterile, de instabilitate și destabilizatori. Cu ce și cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu știm ce va fi mâine – vrem cu toții ca Statul să facă și să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână. Am stat destul pe loc, blocați în propria neputință și ipocrizie, vrem să mergem înainte. Cu scandaluri nu mergem. Camera de Comerț și Industrie a României merge înainte cu Nicolae Ciucă, primul-ministru al Guvernului României!”

Citește și: Un bătrân de 72 de ani din orașul Cugir a murit de frig în propria locuință

”Camera de Comerț Vâlcea se delimitează de poziția exprimată de Camera de Comerț și Industrie a României, prin conducătorul ei vremelnic Mihai Daraban, în articolul „Je suis Ciucă!” publicat pe site-ul instituției.

Prin conținutul acestei reacții, nediscutată cu membrii CCIR, președintele Camerei Naționale demonstrează că este un apropiat al Cotrocenilor și își exprimă pe față un interes nelegitim, anume acapararea celor 40 de hectare de teren ale Romexpo, pe care să le atribuie apoi discreționar unor firme agreate de partidele care îl susțin la conducerea Camerei Naționale. Argumentele din poziția jenantă a CCIR, cum că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate ca să poată funcționa și să producă bunăstare, sunt corecte, însă stabilitatea nu poate fi condiționată de închiderea ochilor față de eventuale hoții, așa cum ni se cerea în anii 90, să lăsăm politicienii să fure, că țara are nevoie de liniște.

Citește și: Șoferiță prinsă gonind cu 163km/h, la Schitu Golești

Mediul de afaceri are cu adevărat nevoie de stabilitate, dar și de specialiști în economie și nu numai, oameni bine pregătiți pe care România îi are, însă sunt ținuți la distanță de comportamente precum cel afișat în poziția CCIR, de girare a imposturii și non-valorilor, pentru interese de gașcă, în niciun caz pentru propășirea națională. Camera de Comerț Vâlcea consideră că rolul Camerelor de Comerț trebuie să rămână, așa cum le prevede și statutul de funcționare, structuri care să lucreze în beneficiul mediului de afaceri, să-i promoveze interesele și să se țină departe de jocurile politice.”

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii