Începută în mai 2014, marea reabilitare a DN73 continuă să îngreuneze traficul rutier între Pitești şi Câmpulung şi să pună la grea încercare răbdarea şoferilor. Asta și din cauza limitărilor de viteză pe porțiuni însemnate, ca și pentru că pe anumite zone nu sunt marcaje corespunzătoare, iar noaptea condusul spre Câmpulung sau de acolo spre Pitești este o adevărată aventură, riscul unor accidente fiind mare. Circulaţia este dificilă de-a lungul şantierului deschis în mai multe localităţi. Deja cozile formate din maşini fac parte din cotidian. Se circulă pe un singur fir pe numeroase porțiuni de drum. Pe kilometri însemnaţi drumul naţional a fost delimitat cu „pioni” de semnalizare, iar semafoarele au fost „plantate” în mai multe puncte. Calea ferată are şi ea rolul ei negativ în această poveste. Pentru cine are ghinionul să prindă şi barierele şi culoarea roşie, un drum de la Piteşti spre Câmpulung sau invers se face cu cel puţin opt opriri.
Oamenii nemulţumiţi de această situaţie au un gust şi mai amar atunci când au constatat în ultimele săptămâni că, deși vremea era foarte bună pentru operaţiunile de reabilitare, pe porţiuni întregi de şantier nu se vede nici ţipenie de muncitor.
Constructorii au încasat deja peste 626 miliarde lei vechi
Am dorit să aflăm mai multe de la CNADNR legat de stadiul lucrărilor la DN 73. După cum spun cei de la Direcția de Comunicare, lucrările executate la obiectivul Modernizare DN73, Pitești-Câmpulung sunt în derulare, în funcție de tipul de lucrări necesare a fi executate, respectiv: trotuare, rigole betonate, aşternere mixturi asfaltice la trotuare și stații de autobuze, așternere mixturi asfaltice pe calea de rulare”.
Iată ce spun cei de la CNADNR legat de stadiul lucrărilor și de banii încasați de firmele ce execută lucrarea: „Stadiul fizic al lucrărilor pe tronsonul de drum cuprins între km 13+800 – km 42+850, Pitești-Câmpulung este de 75 %. Până în prezent sumele încasate de Antreprenor (SC AZVI SA – STRACO SRL ) sunt în valoare de 62.670.681,23 lei fără TVA”.
Oficialii de la București spun că mulți șoferi nu respectă restricțiile de viteză, dar tac mâlc legat de viteza redusă cu care se execută lucrările
Deși în mai multe porțiuni lipsesc marcajele, oficialii CNADNR au ocolit răspunsul la această problemă, spunând că mulți șoferi care circulă pe DN 73 nu respectă restricțiile privind limita de viteză de 40 km/h. O limită, să recunoaștem, prea mică în condițiile traficului foarte ridicat de pe DN 73. Și tot oficialii din București nu au dat nici cel mai mic răspuns la întrebarea noastră legată de viteza redusă (ca să folosim un eufemism) cu care se execută lucrările.
În ceea ce privește termenul de finalizare a lucrărilor la DN 73 Pitești-Câmpulung, termenul de finalizare conform contractului este 19 septembrie 2016. „Antreprenorul se încadrează în termenul de finalizare aferent lucrărilor”, spun cei de la Direcția de Comunicare din cadrul CNADNR.
Conform contractului, costul total al lucrărilor aferente obiectivul Modernizare DN 73 Pitești – Câmpulung – Brașov este unul uriaș: 275.864.055,6 lei fără TVA.
Denis Grigorescu