Web Analytics

Războiul pentru Stadionul Ştrand, o miză de 2,7 milioane euro

de | 20.04.2017 11:52 | Actualitate, Dezvăluiri

11 Gufi Constantin Vasilescu# Președintele clubului Edilul, cel care deține stadionul, acuză Primăria Pitești că a încercat să pună mâna pe teren fără a avea titlu de proprietate și că a avut interese imobiliare. Ce răspunde primarul Ionică: „Nu e adevărat că am avut interese imobiliare. Nu permite legea să facem mall sau supermarketuri acolo” # O altă acuză: municipalitatea a făcut cadastru peste cadastrul proprietarului la câteva săptămâni după ce a pierdut un proces

Noi detalii explozive ies la iveală în cazul proceselor dintre Primăria Pitești și Clubul Sportiv Edilul Pitești pentru proprietatea Stadionului Ștrand, procese ce se poartă încă din 2000.  Istoricul proceselor este unul îndelungat și a pornit la Judecătoria Pitești. Prin acțiunea formulată de municipiul Pitești s-a solicitat instanței lăsarea în posesie și proprietate a imobilului situat în Parcul Ștrand cu o suprafață de 20.700 mp, imobil ce era în folosința Clubului Sportiv Edilul din Pitești de mai mulți ani. Rând pe rând, atât la instanțele din Brașov, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție solicitarea Primăriei Pitești a fost respinsă ca nefondată. Primăria Pitești a încercat cu orice preț să intre în posesia Stadionului Ștrand, deși nu avea niciun act de proprietate. Mai mult, la doar câteva săptămâni după ce pierduse unul dintre procese la Înalta Curte în septembrie 2015, Primăria Pitești a făcut cadastru pe stadionul Ștrand, cadastru ce se suprapune cu cadastrul făcut de către cei de la Edilul Pitești pe teren în februarie 2000. Litigiul între Primărie și Edilul se va soluționa după ce se va regla problema suprapunerii terenului.

Cum a ajuns Edilul Pitești să dețină Stadionul din Ștrand

Istoria privind originea proprietății asupra terenului din Ștrand este una cu semne de întrebare. În anii ’30, terenul a fost inventariat ca aparținând domeniului public al Piteștiului. Ulterior, stadionul a ajuns în proprietatea Întreprinderii Județene de Gospodărie Comunală și Locativă, ce și-a schimbat pe rând numele în Regocom și Regotrans. Pe lângă respectiva întreprindere funcționa și Clubul Sportiv Edilul Pitești. În 1997, clubul sportiv Edilul Pitești a căpătat personalitate juridică, iar în 1999 stadionul din Ștrand și anexele sale au fost transferate din proprietatea Regotrans în cea a Clubului Edilul Pitești. „Practic, ni s-a dat baza sportivă în patrimoniu. Culmea e că tot în 1999, pe 2 septembrie, s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local prin care consilierii locali au votat ca stadionul Ștrand să fie în proprietatea Primăriei Pitești. Nu a fost o bază legală atunci când s-a dat HCL 194. Hotărârea de Consiliu Local Pitești a fost dată fără o notă de fundamentare. Consilierii locali pur și simplu au aprobat însușirea inventarului bunurilor ce aparțin domeniului public al Piteștiului”, spune Constantin Vasilescu, președintele Clubului Sportiv Edilul Pitești. Și, deși a fost dată acea Hotărâre de Consiliu Local în 1999, Primăria Pitești nu a făcut după aceea cadastru pe teren pentru ca ulterior să li se poată emite titlu de proprietate.
Pe 28 februarie 2000, cei de la Edilul Pitești au făcut cadastru pe stadionul de 15.462,86 mp, pe tribuna de 844,42 mp și pe culoarul de trecere din incinta stadionului, acesta având suprafața de 342,36 mp. Stadionul și celelalte două suprafețe au numărul cadastral 1856.
Suprinzător sau nu, tot în 2000, după ce Edilul a făcut cadastru pe terenul din Ștrand, Primăria Pitești declanșează acțiune în instanță prin care cere să îi fie lăsat în posesie și proprietate respectivul stadion. Primul proces a fost la Judecătoria Pitești. În instanță, Primăria a prezentat un inventar al bunurilor din 1931, fără vreun act de proprietate.

Fostul premier Adrian Năstase a dat o hotărâre prin care se atesta că stadionul aparține municipalității

Surprizele continuă. Pe 16 august 2002, Adrian Năstase, pe atunci prim-ministru și coleg de partid cu primarul Pendiuc, dă Hotărârea de Guvern nr. 447 privind atestarea bunurilor aparținând domeniului public al județului Argeș, precum și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Argeș. Și, la una dintre anexele hotărârii, se atestă că terenul de fotbal din Ștrand aparține municipiului Pitești, făcându-se mai mult și precizarea că terenul a fost dobândit în 1960.
Și cum la Pitești au existat suspiciuni că judecătorii ar fi subiectivi, procesul dintre Primărie și cei de la Edilul a fost strămutat.

Ce au declarat la DNA Iosiv Cerbureanu și fostul consilier local Tiberiu Jinga

Cei de la Edilul Pitești au făcut în 2011 plângere la DNA, motivând că Hotărârea de Consiliu Local din 2 septembrie 1999, prin care municipalitatea și-a însușit inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Piteștiului, a fost emisă abuziv, fără ca Primăria să dețină vreun act de proprietate pentru Stadionul Ștrand.
Ca urmare a plângerii, la DNA au fost audiați Iosiv Cerbureanu, cel care a contrasemnat HCL-ul din 1999, și Tiberiu Jinga, președintele de ședință din 2 septembrie 1999.
La DNA, Iosiv Cerbureanu a declarat că „simpla introducere a unui bun din domeniul public în acest inventar (n.red. – inventarul bunurilor care aparțin domeniului public) nu conducea la ideea că unitatea administrativ-teritorială este și proprietarul acesteia, persoanele fizice sau juridice care justificau un interes urmând să-l poată ataca la instanța de contencios administrativ competent”.
Tot la DNA, fostul consilier local Tiberiu Jinga a spus că „în legătură cu baza sportivă Edilul îmi amintesc că a aparținut înainte de 1989 de IJGCL Pitești, iar ulterior au apărut diverse litigii în legătură cu această bază sportivă. Baza sportivă Edilul a aparținut comunității locale, iar eu personal nu-mi mai amintesc împrejurările în care această bază a trecut în domeniul public al municipiului Pitești, deoarece nu m-am ocupat eu personal de această problemă”.

Magistrații de la Brașov au arătat clar: actele administrative invocate de Primăria Pitești nu sunt acte de proprietate

Pe 29 septembrie 2014, Tribunalul Brașov dă un prim verdict, stabilind că Primăria Pitești nu deține un act translativ de proprietate, dar că există pentru pârât (Edilul Pitești): „Comparativ, instanța constată că pârâtul este titularul dreptului de proprietate asupra construcțiilor constând în stadion, tribună și culoar de trecere, înscrise sub nr. cadastral 1856 în cartea funciară 2841”.
Tot în sentința civilă dată pe 29 septembrie 2014, judecătorii de la Brașov au demontat clar și argumentat pretențiile Primăriei Pitești asupra Stadionului Ștrand: „Instanța reține că reclamantul (n.red. – Primăria Pitești) nu a invocat un anume mod de dobândire a dreptului de proprietate, dintre cele prevăzute de lege, iar actele invocate nu au caracterul unor acte translative de proprietate, ci constituie acte administrative (inventarul, respectiv regulamentul), emise de Primăria orașului, care, prin natura lor, nu pot face dovada dobândirii dreptului de proprietate”. Mai mult, tot în cuprinsul sentinței, magistrații își întăresc motivația deciziei luate: „Reclamantul nu face dovada dreptului său de proprietate publică asupra imobilului pretins, nefiind în măsură să prezinte un titlu asupra acestuia, având în vedere că actele administrative emise de organele centrale și locale, respectiv hotărârile de guvern și hotărârile consiliilor locale, de inventariere a bunurilor sau de trecere a acestora dintr-un domeniu în altul nu constituie dovada dreptului de proprietate, actul administrativ nefiind prevăzut de lege printre modalitățile de dobândire a dreptului de proprietate”.
Primăria Pitești a făcut apel la Curtea de Apel Brașov, însă și apelul a fost respins pe 27 ianuarie 2015. Mai-marii Piteștiului nu s-au lăsat, au făcut alt apel, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație. Pe 22 septembrie 2015, magistrații de la Înalta Curte au dat o hotărâre irevocabilă prin care au respins și acest apel al Primăriei Pitești, menținând sentința civilă clar argumentată a Tribunalui Brașov. Numai că – surpriză! – pe 22 octombrie 2015, la o lună după ce au pierdut la Înalta Curte, cei de la Primărie își fac cadastru pe terenul din Ștrand și își înscriu dreptul de proprietate asupra terenului. În mod bizar, nimeni de la Oficiul de Cadastru nu s-a sesizat că pe terenul respectiv era deja cadastru, făcut de Edilul Pitești încă din februarie 2000.
Primăria Pitești a apelat și la calea extraordinară de atac a sentinței Tribunalui Brașov, făcând contestație în anulare. Numai că pe 23 martie, Înalte Curte le-a respins și această acțiune, hotărârea fiind irevocabilă.
Tot Constantin Vasilescu mai dezvăluie o neregulă: „La procesul de la Înalta Curte, Primăria Pitești l-a avut avocat inițial pe Alin Postelnicescu, cel care înainte fusese apărătorul nostru în acest proces, fapt ce genera clar un conflict de interese. L-am recuzat, iar instanța ne-a admis cererea.”

„Eu sunt curios cine intră la apă şi de la Cadastru”

După cum spune Constantin Vasilescu, președintele Clubului Sportiv Edilul Pitești, la ora actuală mai este un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție, proces prin care cei de la Edilul cer anularea anexei din HG 447/2002 prin care se atesta că Stadionul Ștrand aparține municipalității, precum și anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 194 din 2 septembrie 1999.
„Primăria Pitești a avut un interes imobiliar la stadionul din Ștrand. Prima oară au vrut să facă un mall acolo, însă din cauza litigiilor nu au reușit. Apoi au vrut să facă supermarket în locul stadionului și din nou au eșuat. Interesul a fost mare, având în vedere că terenul este estimat la aproximativ 2,7 milioane euro”, spune Constantin Vasilescu, care mai adaugă: „Eu sunt curios cine intră la apă şi de la Cadastru. Cine le-a permis să facă o carte funciară peste altă carte funciară? Aţi mai pomenit intabulare la intabulare? Numai în România se poate aşa ceva! E incredibil. După ce au pierdut la toate instanţele, cei de la Primăria Piteşti şi-au permis, cu complicitatea celor de la OCPI Argeş, să deschidă carte funciară. Noi avem carte funciară pe terenul din Ştrand din 2000, Primăria Piteşti a făcut carte funciară în 2015.”
Constantin Vasilescu e hotărât să meargă până la capăt în bătălia pentru Stadionul Ştrand: „Am discutat şi cu avocaţii, vom merge la DNA ca să terminăm problema odată pentru totdeauna. Direct la DNA Bucureşti mă duc, nu aici la Piteşti. Să vedeţi ce o să dea ei în bâlbâială atunci… Stadionul Ştrand e intabulat în cartea funciară din 2000 de noi. Cum şi-a permis Primăria Piteşti să intabuleze şi ea terenul în 2015, fără nicio bază legală? E abuz în serviciu, toate datele și hotărârile arată acest lucru”.

Ce spune primarul Cornel Ionică: „Vasilescu pe ce chestie a făcut cadastru pe stadionul Ştrand? L-a adus de la părinţi sau ce?”

11 CornelIonicaAm luat legătura și cu primarul Cornel Ionică pentru a discuta legat de șansele ca municipalitatea să mai preia stadionul, precum și pentru a răspunde la acuzele formulate de către Constantin Vasilescu. „Șansele sunt minime să mai reușim să obținem stadionul. Domnul Cerbureanu și cu doamna Mihaela Ștefănescu încearcă să vadă ce se mai poate face, dar șansele sunt mici”, recunoaște primarul Piteștiului.
Legat de faptul că Primăria Pitești a făcut cadastru la 15 ani după cei de la Edilul, Cornel Ionică a reacționat virulent: „Constantin Vasilescu pe ce chestie a făcut cadastru pe stadionul Ștrand? L-a adus de la părinți sau ce?”
De ce nu a avut Primăria Pitești titlu de proprietate pe stadionul din Ștrand? Răspunsul primarului este unul evaziv: „Este o chestiune pe care nu ne-o putem explica, în sensul că expertul a considerat că amplasamentul nu este cel care corespunde cu realitatea”.
Legat de acuzele conform cărora Primăria ar fi avut interese imobiliare, iată ce răspunde primarul Cornel Ionică: „Primăria Pitești se va bate până la capăt pentru a lua stadionul din Ștrand, nu pentru a îl lua un individ sau nu știu ce asociație ce nu reprezintă nimic pentru Pitești.
Nu e adevărat că am avut interese imobiliare. Nu permite legea să facem mall sau supermarketuri acolo. Dacă vom reuși în cele din urmă să obținem terenul, acesta va avea destinația inițială: teren de sport, nimic altceva.
Primarul Piteștiului își pune întrebări și asupra modului în care a ajuns stadionul din Ștrand la Edilul în 1999: „În anii 1990 fiecare lua teren cum credea el de cuviință. Au avut și Edilul câteva meciuri înainte de 1989 acolo și au zis că e terenul lor, ceva de genul acesta. Mâine poimâine ne trezim că ne ia unul Stadionul Trivale că zice că a jucat el fotbal acolo sau că a dat cu mătura. Terenul a fost cedat Primăriei în timpul lui Ion Antonescu, am și dus documente în acest sens”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole