# Președintele Sever Soare (foto) îl arată cu degetul pe primarul din Dâmbovicioara și pe generalul Bârloiu: „Noi nu reuşim să ne recuperăm proprietăţile de la Dâmbovicioara, dar acolo, la Colţi Giuvala, de exemplu, a ajuns generalul Bârloiu. Poate ne spune şi cum a reuşit asta!” Cu doar câteva zile înainte de şedinţa la care moşnenii din Rucăr şi Dâmbovicioara sunt chemaţi să-şi exprime votul în legătură cu modificarea Statutului Obştei, membrii Consiliului de Administraţie al asociaţiei de proprietari de pădure şi gol alpin au pus în discuţie diverse probleme legate de întâlnirea programată la finalul acestei săptămâni. Printre altele, cei care acum conduc Oştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni au făcut şi unele precizări vizavi de afirmaţiile făcute recent de moşnenii adunaţi în Grupul de Iniţiativă care se opune înstrăinării dramurilor către firma Sănătate&Natură SRL a „neamţului” Cristoph Frantz Johannes Promberger.
Mai puţin înverşunaţi decât cei din Grupul de Iniţiativă, membrii Consiliului de Administraţie au ţinut să demonteze cu acte acuzaţiile primite în urmă cu două săptămâni, nu prin atitudine războinică. Şi au început chiar cu opinia inginerului Bogdan Gherman, fost lucrător în cadrul Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni. „Domnul inginer Bogdan Gherman a zis că se pot recolta anual 15.000 de mc de pe proprietatea Obştei. Dar, potrivit amenajamentului semnat şi de el, atunci când lucra la Obşte, posibilitatea anuală este de 8.653 mc, din care produse principale 2.780 mc, 3.810 mc produse secundare-rărituri şi 2.063 mc conservare”, a reacţionat preşedintele Consiliului de Administraţie, Sever Soare. Acesta susţine că nu se găseşte temei nici în acuzele de modificare a Statutului, intervenită în anul 2012, fiindcă votul a fost valabil, întrunindu-se 12.764,708 dramuri pentru şi doar o abţinere reprezentând 6,350 dramuri. „Noi am respectat Codul silvic, legile, amenajamentele, iar în condiţiile în care produsele noastre sunt aşa cum sunt, am reuşit, totuşi, în ultima perioadă să creştem veniturile Obştei. De la 387.000 de lei în 2005, am ajuns la 1.026.000 lei în 2012 şi preconizăm circa 1.200.000 lei pentru anul acesta. Şi valoarea dividendelor acordate moşnenilor a crescut de la 3 lei pe dram în 2005 la 12 lei în 2012. Şi avem şi aproape 2.000.000 de lei în cont. Şi atunci de unde ideea că noi nu suntem preocupaţi de treburile Obştei?”, se întreabă Sever Soare, cel care crede că moşnenii vor deosebi între bunele şi relele intenţii şi vor vota la Adunarea Generală în interesul Obştei, nu al celor care vor să o distrugă.
Laurenţiu Moiceanu, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie:
„Pe acest Grup de Iniţiativă nu-l interesează neapărat Obştea, ci doar să ne dea pe noi jos. De ce nu aşteaptă până la anul, când vor fi alegeri? Atunci să-i vedem dacă vor fi aleşi şi, dacă da, ce vor face. Spun că se pot crea 4-500 de locuri de muncă? Păi cu atâţia oameni razi toate pădurile într-o jumătate de an, că altceva n-ar avea ce să facă. Spun că vor da lemne moşnenilor? Păi dacă dai fiecăruia câte un metru cub, n-ar mai exista pădurea! Fac doar presiuni ca să vină în locul nostru. Păcat că puţini înţeleg acest lucru”.
Sorin Bălănică, membru în Consiliul de Administraţie:
„Modificarea statutului s-a făcut din cauza adaptării la noua legislaţie funciară. Dar ei nu înţeleg asta, spun doar ce vor ei, vor doar să lovească în noi!”
Sever Soare, preşedintele Consiliului de Administraţie:
„Firma Sănătate&Natură SRL a depus acum 2 ani o cerere la Consiliul de Administraţie. Dar nimeni nu poate intra în Obşte, dacă nu e de acord Adunarea Generală. Fiecare face ce vrea cu dreptul lui, iar în aceste condiţii, după aprobarea Adunării Generale, se pot vinde dramuri. Aşa că nu noi, cei din Consiliul de Administraţie, putem decide vânzarea, ci doar membrii Adunării Generale. Să fie clar: se poate doar dacă vor oamenii, moşnenii, nu prin decizie a Consiliului de Administraţie! E ca în politică: votul majorităţii decide. Şi în niciun caz nu poate veni cineva care să fugă cu pădurea pe cai. Obştea rămâne, proprietatea rămâne în devălmăşie. Aşa că de unde tot apar aceste acuzaţii asupra noastră?”.
Gabriel Dobrin, membru în Consiliul de Administraţie:
„Domnul Pârnuţă ne acuză pe noi că vrem să îl lăsăm pe neamţ să cumpere, dar de ce nu spune de ce cumpără el, la rândul lui, că a adunat deja vreo 500 de dramuri? Vrea să facă o afacere şi din Obşte, ca şi cu Piaţa din Rucăr, cu apa şi cu celelalte?”.
Primarul de la Dâmbovicioara, un cui în Obşte
Potrivit celor spuse de preşedintele Sever Soare, Obştea a avut şi are probleme şi din cauza primarului de la Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu. Au fost şi sunt procese pe rol, iar pe fostul domeniu al Obştei au fost împroprietărite persoane fizice şi juridice pe o suprafaţă de peste 40 de hectare. Asta deşi primarul Secăreanu declarase că la Dâmbovicioara Obştea a rămas lipsă doar cu 1,67 ha. Preşedintele Soare susţine astfel că Primăria Dâmbovicioara a ales tot ce-a fost bun, iar acum în multe locuri de pe muntele Grindu poţi găsi doar cioate, aşa după cum se poate vedea într-o fotografie făcută recent. „Noi nu reuşim să ne recuperăm proprietăţile de la Dâmbovicioara, dar acolo, la Colţi Giuvala, de exemplu, a ajuns generalul Bârloiu. Poate ne spune şi cum a reuşit asta! Iar acum foloseşte cuvinte de genul <hoţii>”.
Duminică e şedinţă extraordinară a moşnenilor
Pentru ziua de duminică, 15 decembrie, a fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, în discuţie aflându-se modificarea statutului asociaţiei. Şedinţa a fost stabilită în urma solicitării lui Ion Pârnuţă, ca moşnean iniţiator. Dacă nu se va întruni cvorumul – fapt care este posibil, neexistând până acum vreun caz în acest sens – Adunarea Generală va avea loc pe 22 decembrie. Locul şi ora: Liceul din Rucăr, la 10.00.
Cătălin Ion BUTOIU