# Săptămâna trecută, Curtea de Apel Pitești a respins ca prematur introdusă ordonanța prin care Parchetul cerea desființarea contractelor prin care a fost cumpărat Hotelul Argeș. Decizia poate fi atacată # Cumpărătorul – firma HR Eden 2007 – a făcut plângere împotriva aceleiași ordonanțe, reclamând infracțiunea de înșelăciune # Cel mai probabil, dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție
În urmă cu câteva săptămâni, vă prezentam câteva detalii dintr-un dosar ciudat și plin de semne de întrebare, prin care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești cere desființarea contractelor prin care firma HR EDEN 2007 a cumpărat, pe 23 ianuarie 2009, Hotelul ARGEȘ de la SC Turism Muntenia. Cererea e bizară deoarece survine la mai bine de cinci ani și jumătate de la parafarea contractului, parafare realizată la biroul notarial Gabriela Chiran și care, la vremea respectivă, nu a ridicat nicio problemă. De ce se cere anularea tranzacției? Pentru că certificatul de atestare fiscală, obligatoriu pentru un act de vânzare-cumpărare, ar fi fost fals (deși la tranzacție s-a prezentat doar o copie și nimeni nu a cerut originalul) și că, fără acel certificat, tranzacția este lovită de nulitate.
Săptămâna trecută, la Curtea de Apel Pitești a avut loc un nou termen în acest dosar. Instanța a respins ca prematur introdusă ordonanța prin care Parchetul cerea desființarea contractelor prin care a fost cumpărat Hotelul Argeș. Decizia poate fi atacată. Cel mai probabil, dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Trebuia verificată banca, trebuia făcută o verificare serioasă la Primărie”
Și asta nu e tot. Cumpărătorul – firma HR Eden 2007 – a făcut plângere împotriva aceleiași ordonanțe, reclamând printre altele infracțiunea de înșelăciune. „Nu am fost chemați ca martori în acest dosar. Poate și noi avem ceva de reclamat. Înșelăciunea nu s-a prescris. Nu cred că instanța va trece peste problema asta. Se spune că acel certificat fiscal ar fi fals, însă presupunerile se bazează pe o copie ce în niciun caz nu poate fi falsă. Trebuia verificată banca, trebuia făcută o verificare serioasă la Primărie pentru a se vedea dacă acel certificat există sau nu. Am dori să vedem și o expertiză fiscală la Primărie”, spune avocatul Mihai Dumitrică, cel care în 23 ianuarie 2009 a fost împuternicit să încheie tranzacția din partea cumpărătorului, în speță HR Eden 2007.
Constantina Florescu, acționar minoritar Turism Muntenia SA: „În antecontract, prețul de vânzare era de două milioane de euro”
Am fost contactați de doamna Constantina Florescu (foto), unul dintre acționarii minoritari de la Turism Muntenia SA, care reclamă că „vânzarea Hotelului Argeș s-a făcut fără convocarea tuturor acționarilor, ceea ce nu e normal. Am aflat de această vânzare după mai multe luni. Ivănescu și ceilalți au mizat pe prostia celor care au fost la Muntenia, că nimeni nu va face nimic vreodată. Mie nu îmi e frică de Ivănescu. Înainte de vânzarea hotelului trebuia făcută și o evaluare, lucru care nu s-a întâmplat. Ultima evaluare fusese făcută în 2006. În octombrie 2008, între părți s-a făcut un antecontract de vânzare-cumpărare în care scria negru pe alb că prețul total al imobilului este de două milioane de euro, preț ferm și nemodificabil. La contractele de vânzare-cumpărare din 23 ianuarie 2009, prețul total a fost de 4.405.000 lei, ceea ce la cursul euro din acea zi (n. red.-4,29 lei) însemna puțin peste un milion de euro, adică jumătate față de prețul ferm în antecontract. Cum a fost posibil acest lucru? Și ca și cum această scădere nu ar fi fost suficientă, pe 17 septembrie 2009, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al Turism Muntenia SA, s-a decis diminuarea prețului contractului de vânzare-cumpărare cu 430.000 lei. Sunt multe nereguli și sunt decisă să merg până la capăt pentru aflarea adevărului.”
Avocatul Mihai Dumitrică: „Reducerea preţului a fost făcută în urma negocierii, dar şi din cauza crizei economice”
Avocatul Mihai Dumitrică a comentat și acuzele Constantinei Florescu: „Nu era necesar să se convoace toți acționarii pentru a se aproba vânzarea Hotelului Argeș. În actul constitutiv al Turism Muntenia este o prevedere legală clară ce spune că AGA se convoacă numai dacă se vând peste jumătate dintre activele societății. Iar aici nu a fost cazul, Hotelul Argeș reprezentând cu mult sub 50% din activele Turism Muntenia. În ceea ce privește reducerea prețului, aceasta a fost făcută în urma unor negocieri, dar și din cauza crizei economice.”
Material realizat de
Denis Grigorescu