# „Cine ştie ce şi cum s-a auzit! Nu am solicitat nicio mărire de salariu”
Se spune că foamea vine la pachet cu belelele. În cazul de față, cu sechestrul pe avere și arestarea capului familiei. Ca să fim mai expliciți, pe holurile Consiliului Județean a circulat cu repeziciune în ultimele zile informația, zvonul, știrea pe surse, spuneți-i cum doriți, că doamna Pendiuc i-a cerut o mărire de salariu președintelui Florin Tecău. Iar motivul invocat de soția primarului Piteștiului a fost acela că ar face foamea.
Potrivit declaraţiei de avere, datată iulie 2013, Tudor Pendiuc are, împreună cu soţia, două apartamente în Piteşti, de 58, respectiv 86 de metri pătraţi, şi o casă în suprafaţă de 712 metri pătraţi în zona Stadionului. Vila, cu suprafață de magazin Billa sau Penny, apare ca fiind construită în anul 2005 și are (asta nu apare în declarația de avere) lift interior și două subsoluri. Familia Pendiuc mai deține o casă de 60 de metri pătraţi în comuna Salcia, judeţul Teleorman și două terenuri agricole de 1,38 hectare, respectiv 0,40 hectare, şi un teren intravilan în suprafaţă de 0,05 hectare. Toate proprietăţile din Salcia au fost moştenite de doamna Pendiuc. La Piteşti, familia Pendiuc mai are vii, livezi, teren arabil, curţi şi construcţii pe 2.064 de metri pătraţi. Primarul Piteştiului deţine şi un autoturism Dacia Logan, două conturi de 22.095 de lei şi 5.069 de euro, precum şi un depozit bancar de 16.390 de lei. Tudor Pendiuc are şi un credit de 9.500 de euro contractat în 2010 şi scadent în 2014. În ceea ce priveşte veniturile, Pendiuc a obţinut în anul fiscal anterior declaraţiei de avere venituri de 52.433 de lei, din salariul de primar, 22.300 de lei, obţinute din funcţia de conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, 9.418 lei obţinuţi ca membru în Comisia Naţională de Avizare a Împrumuturilor de la Ministerului Finanţelor şi 6.715 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles. Soţia acestuia, Gabriela Pendiuc, a obţinut 36.270 de lei ca director la Şcoala Populară de Arte şi Meserii.
Judecând doar după declarațiile de avere, lăsând la o parte bogăția despre care bârfește plebea, e greu de crezut totuși ca familia Pendiuc să fi ajuns brusc în sapă de lemn. Deși, ca director al Școlii de Arte și Meserii din Pitești, doamna Pendiuc a fost auzită deseori plângându-se, ba de prețul mare al alimentelor, ba de diferite cheltuieli de întreținere care au ajuns să o sufoce. În orice caz, surse din Consiliul Județean ne-au relatat că doamna Pendiuc ar fi fost în audiență săptămâna trecută la președintele Tecău, cerându-i o mărire de salariu. Iar șeful CJ ar fi rămas mască în momentul în care soția primarului a vorbit de dificultăți financiare prin care trece, invocând chiar că face foamea. Doamna Pendiuc ar fi cerut mărire de salariu în calitate de profesoară, motivând că, recent, cadrele didactice ar fi primit înapoi sporurile tăiate pe vremea lui Emil Boc. Numai că președintele Tecău, dincolo de compasiunea pentru o astfel de situație invocată (cam abrupt, ce-i drept!) i-a explicat că e director la Școala Populară de Arte și Meserii, nu profesor, și încă pe un salariu relativ mare comparativ cu al altor salariați ai Consiliului Județean. Pe culoarele de la CJ se mai vehiculează faptul că zilele directoarei Pendiuc în fruntea Școlii Populare de Arte și Meserii ar cam fi numărate, asta în contrast cu cât de nenumărate au fost sumele numeroaselor deplasări în străinătate pe care le-ar fi făcut doamna Pendiuc, inclusiv în China, și care au ajuns să atârne cam greu în bugetul instituției. Legat de una din deplasările în China, se spune chiar că doamna Pendiuc ar fi amânat-o intempestiv, deși biletul de avion a costat instituția peste 1000 de euro.
Mesajul doamnei Pendiuc: „Doamne, cum ne autodistrugem unul pe altul!”
Am abordat-o, cum e și firesc, și pe doamna Pendiuc spre a afla cum comentează cele care au ajuns să circule pe seama stării financiare precare în care s-ar zbate. Chiar am întrebat-o, frontal, dacă a fost să ceară mărire de salariu, așa cum se vehiculează, și a negat. A ținut, în schimb, să transmită un fel de mesaj cu subînțeles adresat denunțătorilor ei: „Păi, eu am plecat din învățământ, nu aveam cum să solicit măririle astea care s-au făcut acum, nu aveam cum să beneficiez de ele. Nu am solicitat și nici nu am să solicit. Știu că s-au dat niște drepturi salariale, dar eu nu eram acolo, în învățământ. Cine știe ce și cum s-a auzit…! Doamne, cum ne autodistrugem unul pe altul! Nu suntem conștienți nici unul! Noi singuri ne autodistrugem! Parcă suntem blestemați! Eu sunt un om cu mult patriotism și mă doare sufletul de tot ce se întâmplă în România. Mă doare sufletul că ne distrugem unii pe alții. Ați văzut că eu am construit, tot timpul am construit. Și școala, uitați-vă cum arată! Este ca o bijuterie și când văd că se distruge totul… Și de asta nu am vrut să mai dau declarații, am zis să-mi văd de treaba mea…”
Alina Crângeanu