# Rubrică de educație rutieră
Capitolul VII din OUG 195/2002, cu modificările și completările ulterioare, se referă la răspunderea contravenţională a participanților la trafic
Astfel, art. 95 prevede că încălcarea dispoziţiilor ordonanţei de urgenţă, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment ori cu amenda ca sancţiune principală şi, după caz, cu una dintre sancţiunile contravenţionale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).
Avertismentul consta în atenţionarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.
Sancţiunile contravenţionale se stabilesc şi se aplică contravenienţilor, persoane fizice ori juridice.
Sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.
Pentru încălcarea unor norme la regimul circulaţiei, pe lângă sancţiunea principală sau, după caz, una dintre sancţiunile contravenţionale complementare se aplică şi un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare.
În cazul cumulului de 15 puncte de penalizare suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către şeful poliţiei rutiere din judeţul sau municipiul Bucureşti care îl are în evidenţă pe titularul permisului de conducere. M.S.
Rubrică realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş
0 Comentarii