Raportul ITM o desfiinţează pe directoarea Gabriela Pendiuc

de | 27.07.2016 13:51 | Dezvăluiri

# Episodul II din sceneta „Dacă soţul nu mai e primar, nici madam nu mai e pe val” # Sub semnătura directorului Mihai Oprescu, din raport aflăm nu doar mai multe nereguli descoperite la Școala Populară de Arte Pitești, ci și faptul că  instituția condusă de nevasta fostului primar al Piteștiului nu mai fusese verificată din 2012, cam de când PSD a venit la guvernare

Deranj mare la Şcoala Populară de Arte din Piteşti, condusă de Gabriela Pendiuc. Controlul ITM a scos la iveală numeroase nereguli în ceea ce priveşte contractele de muncă ale angajaţilor instituţiei conduse, de ani buni, de către soția fostului primar al Piteștiului. Iar totul a pornit de la o sesizare făcută de Adrian Voica, liderul Sindicatului SIPA Muntenia, la care profesorii de la Şcoala de Arte sunt afiliaţi. Acesta acuza faptul că, de la venirea Gabrielei Pendiuc la conducerea instituţiei, salariaţilor nu le mai sunt respectate drepturile socio-profesionale, prin schimbarea ilegală a încadrării din titulari în suplinitori, prin impunerea membrilor în Consiliul de Administraţie, prin refuzul plăţii diurnei în cazul deplasărilor şi a orelor prestate suplimentar. Aşa se face că, timp de o săptămână, în perioada 7 – 12 iulie a.c, inspectorii ITM au efectuat la Şcoala Populară de Arte ample verificări ce au demonstrat că aspectele semnalate de angajaţi, prin vocea liderului sindical Adrian Voica, se adeveresc.

Directoarea Gabriela Pendiuc nu ţinea evidenţa orelor suplimentare prestate de profesori

Potrivit unei adrese oficiale, semnată de inspectorul şef al ITM Argeş, Mihai Oprescu, printre neconformităţile constatate de inspectorii de muncă se numără şi modul în care era completat registrul general de evidenţă a salariaţilor. „S-a constatat o interpretare eronată a modului în care au fost transmise în format electronic la ITM Argeş contractele individuale de muncă pe perioadă determinată, încheiate în conformitate cu prevederile art. 83 lit. h din Codul Muncii în cazuri prevăzute expres de legi speciale, cum este şi cazul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti”, arată Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş.
Nu era ţinută nici evidenţa orelor prestate de angajaţi peste norma didactică sau în zilele de sâmbătă şi duminică. De altfel, la momentul controlului, conducerea şcolii, în speţă directoarea Gabriela Pendiuc, nu a putut face dovada evidenţei orelor efectiv prestate de către salariaţi prin foi colective de prezenţă. Nu a fost constatată nici prezenţa reprezentantului Sindicatului SIPA Muntenia la şedinţele Consiliului de Administraţie (este vorba de liderul sindical din şcoală, Cristian Marineaţă), aşa cum recomandă prevederile Legii dialogului social.
Un alt amănunt interesant este acela că instituţia de cultură condusă de Gabriela Pendiuc nu a mai fost verificată de inspectorii de muncă de aproape patru ani, respectiv din luna septembrie 2012. Adică exact din perioada în care Partidul Social Democrat – al cărui membru de vază era şi primarul Tudor Pendiuc – a ajuns la guvernare.

Liderul sindical Cristian Marineaţă: „Doamna Pendiuc a plecat în Letonia”

Am luat legătura din nou cu Cristian Marineaţă, liderul sindical de la Şcoala Populară de Arte, pentru a afla ce se mai întâmplă în instituţia de cultură subordonată Consiliului Judeţean Argeş. „Nu am mai aflat nimic despre ceea ce se întâmplă în şcoală sau despre rezultatul controlului ITM. Am plecat în concediu şi nu am mai luat legătura cu niciun coleg de la şcoală, aşa că nu am mai multe date”, ne-a spus liderul sindical. Acesta ne-a confirmat însă că directoarea Gabriela Pendiuc se află într-o deplasare în Letonia, cu o parte din elevii Şcolii Populare de Arte, pentru a participa la un concurs.

Simona Brătulescu: „Când am discutat cu doamna Pendiuc, nu venise raportul ITM”

Vicepreşedinta CJ Argeş, Simona Brătulescu, în ale cărei atribuţii intră şi coordonarea instituţiilor de cultură din judeţ, a avut o întrevedere cu directoarea Gabriela Pendiuc cu două săptămâni în urmă, înainte de apariţia raportului ITM privind rezultatul controalelor efectuate la Şcoala Populară de Arte. „Când am discutat cu dna Pendiuc, încă nu venise raportul ITM. Doar m-a informat de controlul celor de la ITM şi nu aveam încă concluziile raportului. Am discutat despre problemele cu care se confruntă dânsa şi despre organigrama Şcolii Populare de Arte. Doar atât am discutat. Era vorba de încadrarea angajaţilor din instituţia dumneaei. Avea şi o deplasare programată. Nu ştiu însă în ce perioadă, dar mă pot informa şi vă pot spune. Eu nu am văzut încă raportul oficial al ITM”, ne-a declarat Simona Brătulescu.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii