Web Analytics

Raport BNR despre riscurile și oportunitățile din prezent pe piața imobiliară. La ce să ne așteptăm

de | 3.09.2021 10:02 | Actualitate, Economie

Analiștii Băncii Naționale a României estimează o evoluție robustă a pieței imobiliare în a doua jumătate a anului 2021.

Într-un recent raport al acestei instituții, analiștii apreciază că așteptările legate de creșterea prețurilor imobiliarelor s-au îmbunătățit semnificativ. Asta, după ce prețul proprietăților rezidențiale s-a majorat în ultimul trimestru al anului trecut cu 2% față de trimestrul similar al anului anterior.

Evoluția prețurilor imobiliare din țara noastră a fost în linie cu cea din țări precum Ungaria și Bulgaria, unde s-a înregistrat o ușoară scădere în T2/ T3 2020.

În schimb, alte state, precum Cehia sau Polonia, au fost mai reziliente, neavând niciun trimestru de scădere a prețurilor imobiliare.

Accesibilitatea locuințelor: venituri pe 8,5 ani pentru cumpărarea unui apartament cu două camere

În ceea ce privește accesibilitatea locuințelor din România, fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu două camere este de circa 8,5 ani (raport preț pe venit), se mai arată în raport.

În cazul unui apartamente cu trei camere, durata crește la peste 11 ani (date valabile în decembrie 2020).

Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, acestea fiind urmate de 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov), care totalizează 26% (date valabile în martie 2021).

Unde se construiește mai mult

Volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a crescut cu 20% în cursul lui 2020, comparativ cu anul precedent. Prin urmare, se poate spune că numărul de locuințe terminate anul trecut a fost relativ stabil față de anul anterior. Însă, există divergențe regionale importante.

Numărul de locuințe terminate din regiunea București-Ilfov a crescut cu 40%, în timp ce, în alte regiuni, așa cum sunt cea de Nord-Vest (-23%) sau Sud-Est (-15 %)s-au înregistrat scăderi importante.

Concret, dacă ești interesat de apartamentele de vânzare în Pitești, de exemplu, la ce ar trebui să te aștepți, mai ales când vine vorba despre locuințele cu două și trei camere?

Trebuie să știi că apartamentele cu două camere pornesc de la 26.000 de euro, dar pot costa și 40.000 de euro și 50.000 de euro și chiar 75.000 de euro.

Și la apartamentele de două camere și la cele de trei camere, oferta este foarte generoasă și pentru toate buzunarele. Prețul de pornire pentru cele din urmă este de 30.000 de euro și chiar poate urca oricât, în funcție de ceea ce oferă, chiar și la peste 110.000 de euro. Cea mai scumpă astfel de proprietate ajunge la 210.000 de euro. Respectă aceste prețuri concuziile din raportul BNR? Depinde pe ce venituri te bazezi?

Reducerea TVA la locuințele mai scumpe ar putea duce la un dezechilibru al prețurilor

Revenind la raportul BNR citat de Arena Construcțiilor, în acesta se trage un semnal de alarmă, plecând de la reducerea TVA la locuințele mai scumpe. Potrivit analiștilor BNR, reducerea TVA pentru locuințele mai scumpe este o inițiativă legislativă cu impact asupra pieței imobiliare, ce poate conduce la ajustarea prețurilor și reorientarea strategiilor dezvoltatorilor în următorii ani. Aceasta ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2022.

Este vorba de extinderea plafonului de TVA redus de 5% la achiziția unei locuințe cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, de la 450.000 lei la 140.000 euro.

”Această măsură are potențialul de a crea un dezechilibru al prețurilor”, spun analiștii BNR. Ei consideră că potențialul dezechilibru ar putea fi totuși contrabalansat de evoluția ascendentă a ofertei de locuințe.

Cum au evoluat prețurile la imobiliare în ultima perioadă

Prețurile solicitate de către vânzătorii de locuințe au consemnat, în al doilea trimestru din acest an, cel mai mare avans de la declanșarea epidemiei încoace. S-a întâmplat acest lucru pe fondul relaxării măsurilor restrictive impuse ca reacție la Covid-19.

Marja de creștere este similară celei din trimestrul al treilea din 2019, specifică unor condiții normale de piață, se arată într-un raport recent, citat de sursa mențâionată. Se pot observa creșteri pe linie în marile orașe ale prețurilor cerute de vânzători.

Astfel, în toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate în mod principal s-au înregistrat, în trimestrul II, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor cerute de vânzători:

– Craiova (+4,8%, până la un preț mediu de 1.260 euro/mp).

– Brașov (+4,7%, până la 1.320 euro/mp)

– București (+4%, până la 1.540 euro/mp)

– Constanța (+3,3%, până la 1.320 euro/mp)

– Cluj-Napoca (+2,2%, până la 1.890 euro/mp util)

– Iași (+1,9%, până la 1.110 euro/mp)

– Timișoara (+1,6%, până la 1.310 euro/mp)

– Ploiești (+1,5%, până la 980 euro/mp)

– Brăila (+1,5%, până la 900 euro/mp)

– Oradea (+1,4%, până la 1.100 euro/mp)

– Galați (+1,2%, până la 1.010 euro/mp).

De remarcat este faptul că Bucureștiul înregistra, în trimestrul I, cel mai mic avans, anume +0,4%.

Cererea pentru proprietăți rezidențiale s-a situat, în trimestrul II, la un nivel mai ridicat comparativ cu perioada similară din 2020 – când avea loc trecerea de la starea de urgență la cea de alertă.

Raportat la ultimele 12 luni, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale s-a înscris, în cinci din cele șase mari centre regionale, pe o traiectorie ascendentă. Face excepție Constanța, unde cererea s-a diminuat cu 4% în ultimul an.

Pe de altă parte, evoluții pozitive s-au înregistrat în București (+12%), Timișoara (+20%), Brașov (+9%), Cluj-Napoca (+29%) și Iași (+12%).

A crescut și numărul de oferte. Comparativ cu trimestrul I, oferta totală de apartamente și case construite înainte de anul 2000 și disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în trimestrul II, mai ridicată cu aproximativ 13%.

Concret, dacă ești interesat de apartamentele de vânzare în Pitești, de exemplu, la ce ar trebui să te aștepți, mai ales când vine vorba despre locuințele cu două și trei camere?

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii