Munca arheologilor a fost îngreunată de faptul că la suprafața solului nu existau semne distinctive care să amintească de înhumarea cadavrelor, iar identificarea locurilor în care deținuții erau îngropați a fost posibilă datorită amintirilor localnicilor bătrâni sau a unor foști angajați ai coloniei penitenciare. Arheologii au reușit să recupereze rămășițele a 54 de deținuți politici, constatând că o parte din ei fuseseră îngropați dezbrăcați ori înveliți în stuf și legați cu sârmă. Printre cadavrele lor, specialiștii au găsit și rămășițele unor localnici din Periprava care au fost îngropați acolo. (sursa foto: Facebook/ Gheorghe Petrov)
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au desfăşurat în perioada 31 august – 4 septembrie 2020 o nouă campanie de cercetări arheologice în localitatea Periprava, com. C.A. Rosetti, jud. Tulcea.
Acţiunea a avut ca obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară.Începând din acest an, investigațiile arheologice care privesc crimele regimului comunist din România se desfășoară sub patronajul AFDPR. În cursul anilor 2013 și 2015-2019, sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava s-au organizat și desfăşurat șase campanii de cercetări arheologice.
Citește mai departe pe info-sud-est.ro, parte a rețelei de știri naționale Presshub
0 Comentarii