# Loredana Costache, directoarea Căminului Cultural Hârseşti, vorbeşte despre un proiect în premieră pentru mediu rural
# Ce puteți să ne spuneți despre inițiativa de a face pe fonduri europene un radio rural la Hârsești?
– Este un proiect pe Grupul de Acțiune Local, dar este devreme să vorbim despre asta. Deocamdată am înscris proiectul în strategia lor – dezvoltare, la nivel național – și noi am făcut o documentație. Însă, așa cum spuneam, este devreme să vorbim despre asta. Cred că în niciun caz nu se va începe anul acesta!
# Puteți să ne spuneți numele GAL-ului și numele radioului?
– Este vorba de Grupul de Acțiune Local „Ținutul Verde” din care fac parte 17 comune, iar radioul se numele „Satul care vorbește”. Acest radio va emite pe cele 17 comune de pe Valea Cotmenei, adică comune din județele Argeș, Olt și Teleorman.
# Cui a aparținut ideea de înființare a acestui radio rural?
– Primarului Ionel Moloiu și mie. Primarul din Hârsești este tânăr, cu viziune, iar eu am o oarecare experiență în domeniu. Este un proiect la care ne-am gândit de mai mulți ani, doar că nu exista posibilitatea de finanțare și nu ar fi fost realist doar cu acoperire într-o singură comună.
„Ar putea fi un radio despre problemele reale ale satului românesc”
# Ce înseamnă un radio rural și care este scopul acestuia?
– „Satul care vorbește” ar putea fi un radio pentru zona rurală, o „radiografie” concretă despre viața la țară, despre problemele reale ale satului românesc din sud și mă refer la Ținutul Verde – Găvanu Burdea, având ca misiune atât dezvoltarea rurală prin informare, pregătirea locuitorilor de la sate pentru schimbările generate de integrarea europeană, cât și redescoperirea și promovarea valorilor culturale, sociale, tradiționale, aducerea acestora în atenția publicului cu scopul valorificării și conservării unor obiceiuri, datini, tradiții locale autentice, în lada de zestre a zonei.
# De ce avem nevoie de un radio „de țară”?
– Suntem asaltați de informații. Străzile sunt pline de panouri, primim pliante şi fluturaşi, răsfoim reviste şi ziare, vizionăm imagini cu ceea ce se întâmplă la mii de kilometri distanţă. Totuşi, unul dintre puţinele lucruri pe care îl putem face, în paralel cu alte activităţi, este acela de a asculta radio. În bucătărie, în ogradă, în maşină sau chiar la lucru avem şansa ca de la radio să ştim prima dată despre un eveniment. Spre deosebire de televiziune, ascultătorul de radio nu vrea să fie privit de sus, ci să simtă că în faţa microfonului se află un prieten.
Marius Ionel
0 Comentarii