Să râdem cu comicii de la Direcţia Silvică. Luna plantării arborilor, marcată de Chiriloiu printr-o… replantare

de | 21.03.2019 13:01 | Dezvăluiri

Vineri, 15 martie, Direcția Silvică Argeș a dat startul lunii plantării arborilor cu… o poză de grup realizată într-unul din luminișurile Pădurii Trivale. Deși poza de grup se dorea una plină de importanță, care să-l pună în valoare pe directorul Armand Chiriloiu, i-a făcut acestuia mai mult rău, umplându-l de ridicol. În sensul că, deși i-a invitat pe prefect și tot staff-ul Consiliului Județean, reprezentat de prezidentul Dan Manu și vicepreședinții Ion Mânzână și Simona Brătulescu, aceștia i-au dat cu flit. Mai pe românește, n-au avut chef să facă figurație vizionându-l pe don Armando la aparat, plantând arbori în județul care se află pe locul 1 în raportul Greenpeace la capitolul păduri defrișate.
Singurul care a apărut în poză și i-a ținut de urât șefului de la Silvic, cu hârlețul în mână, a fost subprefectul Adrian Bughiu. Probabil și acesta trimis mai mult de formă, ca să nu pară don Armando că e izolat 100% de autoritățile județului, ci doar… 98%. Inutil să mai spunem, că se vede și din poză, nici parlamentarii de Argeș n-au onorat invitația lui Chiriloiu, deși acesta s-a dat peste cap să-i invite. Ei bine, într-o zi atât de importantă pentru imaginea Romsilva, zdravăn scrijelită în ultima perioadă de directorul Chiriloiu, noi am preferat să pornim într-o documentare jurnalistică pe Râul Doamnei în sus. Asta și pentru a vedea cum se face împădurirea în teren, nu la Centru, în Pădurea Trivale, unde șeful de la Silvic are grijă să vină cu televiziunile după el.

La Nucșoara, brăduții care ar fi trebuit să înlocuiască pădurea seculară din timpul lui Carol I, replantați de rudari

La Nucșoara am găsit câțiva rudari care se îndeletniceau cu completarea unei plantații înființate în urmă cu doi ani, tot de DS Argeș. Cu alte cuvinte, replay la plantare. Brăduții plantați în anul 2017, însă lăsați de izbeliște până când au fost înăbușiți de buruieni și lăstăriș, ar fi trebuit să înlocuiască halca din pădurea seculară plantată în cinstea regelui Carol I, dar pusă jos de silvicultori în anul de grație 2016. De altfel, cioturile bătrânilor copaci se mai văd încă, fiind lăsate pe loc, să putrezească de la sine. Zilierii ne-au salutat binevoitori și ne-au explicat care-i misiunea lor: să planteze alți puieți de brad în locul celor din 2017, care s-au uscat. Oamenii erau de la Berevoești și fuseseră aduși, în zori, de pădurarul care îi și urmărea discret, de la distanță. Cam jumătate din plantația de vreo 1,5 hectare, înființată în 2017, fusese compromisă din neglijența celor care o au în administrare, adică Direcția Silvică Argeș.

Bariere desființate și drumuri forestiere distruse de camioanele de lemne

Tot pe „ogorul” DS Argeș am mers în continuare, asta după ce i-am lăsat în urmă pe cei câțiva bărbați și femei mai mult sprijiniți în coada lopeții decât săpând. Așa am ajuns pe drumul forestier Râul Doamnei, pe raza satului Slatina. Este vorba despre un drum aflat tot în grija DS Argeș, care „grijă” se observă și din gropile adânci, pline de noroi, gropi la care au săpat din plin camioanele încărcate de lemne care coboară de pe versanții munților. De altfel, cei care exploatează material lemnos au cale liberă pe proprietatea Romsilva pentru că, la intrarea în satul Slatina, bariera a fost desființată, iar punctul de control mai e păzit doar de un cățel inofensiv a cărui misiune nu e nicidecum să apere pădurea. Ceva mai încolo, pe partea dreaptă a șoselei cum mergi spre Vf. Moldoveanu, am întâlnit un alt drum inscripționat ca fiind forestier, respectiv drumul forestier Strâmbu, aparținând Ocolului Silvic Domnești. Pe tăblia veche se mai poate citi încă atenționarea „Circulația publică interzisă”, deși bariera deschisă și aruncată într-o parte este o invitație cât se poate de clară la acces. Poate doar troița care păzește intrarea pe respectivul drumeag, intens circulat după urmele adânci de pneuri, să mai reprezinte ochiul vigilent care îi urmărește pe răufăcătorii din păduri… Însă doar atât. La liziere, ordonate în stive, așteptând să fie încărcate, stau trunchiurile dezgolite de ramuri.
Cam așa stau lucrurile în teren, în ciuda raportului de activitate triumfalist în care conducerea DS Argeș și directorul Chiriloiu se laudă cu… plantări de puieți și investiții în valoare un milion de euro. Am făcut o scurtă incursiune și acolo unde, prin anii ‚40, înainte de a fi incendiat, se afla castelul de vânătoare al regelui Carol I. Am luat-o pe un drumeag, printre brazi falnici care probabil au scăpat de furia securii doar pentru că ascund în mod discret cabana Bahna Rusului. Aceasta, în mod contrastant cu restul peisajului silvic prăduit de cherestegii, e renovată și primitoare. Aici, da, se vede din plin luxul și, pe cale de consecință, investiția celor de la Direcția Silvică. Și asta pentru că aici au loc reuniunile de taină și chefurile al căror mândru amfitrion este Armand Chiriloiu? Sau pentru că aici sfârșesc, mai mereu, multe din controalele venite de la centru să taie în carne în vie și care sfârșesc inevitabil stropite cu vin în care înoată păstravi?

Distribuie!

Articol scris de Alina Crangeanu

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

1 Comentariu

  1. Ce se intampla la Nucsoara e dezastru, daca faci drumul pe Valea Rea pana la Vf. Moldoveanu sau si mai grav pe Cernat, iti vine sa te iei cu mainile de cap. Parchete de lemn peste tot, drumuri desfundate si cat mai rupte ( ca sa nu se poate circula decat cu camioanele de lemne pe ele), versanti defrisati la piatra efectiv. Se taie pe vechea smecherie, in mijlocul padurii, sau cat mai departe de drumul principal, sa nu fie vizibil.
    Padurarii sunt putini si nu au nici un suport, deci in cateva cuvinte , nici o gestiune, doar vorbe de la Romsilva.
    Ah si daca vreti sa vedeti boieria mergeti la orice ora la sediul din padurea Trivale , sa vedeti ce se munceste pe rupte la niste cafele si seriale la TV.