Web Analytics

Purtător de cuvânt MAI, Monica Dajbog: În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-5.00

de | 31.12.2020 15:38 | Actualitate

   Astăzi, 31 decembrie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

   Regăsiți, mai jos, textul declarației:

„Având în vedere contextul epidemiologic actual și măsurile de protecție sanitară, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus suplimentarea efectivelor care vor acționa în minivacanța de Revelion pentru a proteja siguranța și sănătatea românilor.

Începând de astăzi, 31 decembrie, și până duminică, 3 ianuarie, în fiecare zi, vor acționa, în medie, aproximativ 24.500  de angajați MAI, cu 14% mai mulți față de anul trecut. Acestora li se adaugă și 2.300 de polițiști locali.

 

Citește și: Am vorbit cu viceprimarul Vienei. E din Piteşti şi a copilărit în Războieni

Efectivele de ordine publică vor avea o prezență vizibilă și activă în  teren pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite și pentru a descuraja comiterea unor fapte ilegale și activitățile care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a solicitat implicare maximă atât din partea factorilor de conducere, cât și a celorlalți angajați aflați în misiune în aceste zile și a accentuat importanța activităților preventive.

Citește și: Retrospectivă 2020 / Şi în anul pandemiei, Jurnalul de Argeş a publicat numeroase articole în exclusivitate

Angajații MAI vor acorda o atenție deosebită acțiunilor de verificare a modului în care sunt respectate normele de protecție sanitară în Noaptea de Revelion când în mod tradițional se organizau petreceri, cu număr mare de oameni fie în case private sau în diferite localuri, fie în spații deschise. Numărul forțelor MAI mobilizate pentru ultima noapte din an va fi în medie cu 12% mai mare față de celelalte zile din minivacanță.

Vă reamintim că sunt în vigoare mai multe prevederi care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei în funcție de rata de infectare din zona în care vă aflați.

Sunt interzise desfășurarea de petreceri sau organizarea de evenimente private, precum mese festive, în spații închise sau deschise.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-5.00, cu excepția deplasărilor în interes profesional, pentru asistență medicală, precum și pentru alte motive justificate prevăzute de lege.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional,  persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Citește și: Breaking news! E obligatoriu să înceapă şcolile NORMAL

Nu uitați de asemenea că pentru a vă proteja pe dvs. și pe cei din jur împotriva virusului SARS-CoV-2 este nevoie să purtați masca de protecție, să vă spălați sau să vă dezinfectați cât mai des mâinile și să păstrați distanța fizică față de alte persoane.

În contextul Sărbătorilor de iarnă, angajații MAI au purtat discuții și       i-au instruit pe operatorii economici din domeniul HoReCa, și vorbim de aproximativ 24.000 de operatori economici, cu privire la restricțiile care trebuie respectate pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

De asemenea, în această săptămână structurile MAI, împreună ce celelalte autorități, au continuat acțiunile de control cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Au fost verificate peste 223.000 de persoane și 29.000 de obiective de interes, printre care peste 11.000 de restaurante, terase, fast-food-uri. Totodată, au fost controlați 14.600 de operatori economici și 562 operatori transport persoane.

În urma verificărilor au fost aplicate peste 15.400 de sancțiuni contravenționale dintre care peste 12.400 pentru nepurtarea măștii de protecție, 2.400 pentru încălcarea restricțiilor de circulație și 49 pentru nerespectarea distanțării fizice.

S-au mai aplicat 265 de sancțiuni pentru încălcarea măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private ori a regulilor privind activitatea de transport persoane sau privind organizarea programului de lucru.

Față de nouă persoane s-au început cercetările pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Citește și: Deşeurile de la ARO, „comoară” de două milioane de lei

La Linia Telverde unde pot fi semnalate situațiile de nerespectare a normelor de protecție sanitară s-au primit 46 de apeluri care au fost verificate la nivelul municipiului București și a 12 județe. Au fost verificate, de asemenea, 14 sesizări însoțite de imagini foto-video.

În următoarele zile, aproximativ 10.000 de poliţişti, cu peste 4.500 de autospeciale vor fi la datorie, zilnic, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranța cetăţenilor.

De asemenea, pentru prevenirea eventualelor situații de risc, pe drumurile pe care se înregistrează valori crescute de trafic, de exemplu cele care fac legătura cu zonele comerciale sau stațiunile turistice, se va acționa cu efective mărite de poliție rutieră.

Polițiștii vor monitoriza, zilnic, traficul rutier cu 275 de radare, pe toate drumurile naționale, județene și autostrăzi, pentru a descuraja conducătorii auto care sunt tentanți să depășească viteza legală și pot deveni un pericol pentru siguranța circulației.

Citește și:  „Taxi Moşu” a făcut din nou spectacol la Câmpulung

În zona stațiunilor turistice, au fost mobilizate efective suplimentare de jandarmi. Vă reamintim că majoritatea traseelor montane sunt închise iarna și vă recomandăm să nu vă aventurați în zone în care vă puteți pune viața în pericol.

Totodată, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. este pregătit să sprijine acțiunile celorlalte structuri și să execute misiuni aeromedicale, dar și transporturi de plasmă hiperimună sau a pacienților confirmați cu COVID-19.

Poliția de Frontieră a dispus măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat. La nivelul întregii ţări, zilnic, peste 3.800 de poliţişti de frontieră vor acționa pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, pentru a asigura o supraveghere sporită în granițelor.

În perioada minivacanţei de Revelion, peste 5.200 de pompieri vor asigura zilnic misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.

Având în vedere că mulți cetățeni obișnuiesc să utilizeze în aceste zile diverse materiale pirotehnice, atragem atenția că acestea pot fi un pericol pentru cei din jur dacă nu sunt folosite necorespunzător.

Pentru prevenirea incendiilor și a altor situații nedorite ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, pompierii recomandă să nu le utilizați în spații închise, în spații cu  aglomerări de persoane, în balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, acestea nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.

Utilizarea de către copiii nu este indicată și poate fi periculoasă chiar în cazul materialelor pirotehnice cu nivel de risc aparent redus.

Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii au desfășurat în această lună operațiunea națională Foc de Artificii în cadrul căreia s-au efectuat verificări la societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, dar și acțiuni în teren pentru identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ilegal articole pirotehnice. De la începutul acțiunii până în prezent s-au constituit 645 de dosare penale și au fost confiscate peste 62 de tone de articole pirotehnice din toate categoriile de pericol.

 

Citește și: Lecția de drept. Contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații

La nivelul MAI au fost luate măsurile necesare pentru desfășurarea în siguranță a minivacanței de Revelion, la fel ca și de Crăciun, când, așa cum știți, nu au fost probleme deosebite. Le mulțumim încă o dată cetățenilor care au susținut demersurile noaste și au manifestat responsabilitate și prudență în acele zile. Datorită lor și a eforturilor structurilor MAI și ale celorlalte autorități, și această minivacanță poate decurge în siguranță și putem limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Față de cei care nu respectă legea și pun în pericol sănătatea publică, vom lua ca de fiecare dată măsuri. Cazuri recente: chiar ieri, polițiștii din județul Iași au sancționat 40 de persoane care participat la o petrecere privată, încălcând măsurile de  protecție sanitară, iar colegii din Dolj, noaptea trecută, au sancționat 24 de persoane, care se aflau în două localuri după ora 23.00. Reprezentanții localurilor respective au fost amendați cu câte 10.000 de lei.

În final, permiteți-mi să transmit tuturor românilor din partea conducerii ministerului și a colegilor mei multă sănătate! Să avem cu toții un an mai bun! La mulți ani!”

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii