Proxenetul câmpulungean Petru Raia, zis Inu, vrea să iasă din Penitenciarul Mioveni, acolo unde are de ispășit nici mai mult, nici mai puțin de cinci ani, fiind condamnat pentru proxenetism și spălarea banilor, ambele infracțiuni în formă continuată. Comisia de liberare condiționată din cadrul penitenciarului i-a aprobat cererea, dar magistrații Judecătoriei Pitești nu au fost convinși că bărbatul și-a îndreptat comportamentul și că se poate reintegra în societate.
Afacerea de proxenetism a lui Inu a fost descoperită în toamna lui 2016, când s-au făcut descinderi de amploare în Muscel și au fost reținuți mai mulți suspecți. Într-unul dintre dosarele de atunci au fost incluși Petru Raia și Eusebi Samir Lăcătuș. În 2018, Tribunalul Argeș i-a condamnat la 5 ani de închisoare, respectiv la 3 ani și 8 luni închisoare, pentru proxenetism și spălarea banilor. Au atacat sentința, iar Curtea de Apel Pitești a decis rejudecarea cauzei, procesul fiind reluat la Tribunalul Argeș, care, a doua oară, în 2021, l-a achitat pe Inu pentru spălarea banilor, i-a redus pedeapsa cu doi ani și i-a ridicat sechestrul de pe anumite bunuri, printre care un Mercedez-Benz și pensiunea lui din Câmpulung. Surpriză însă, în anul următor, la Curtea de Apel Pitești, pedeapsa lui Eusebi Samir Lăcătuș a rămas aceeași, iar Inu a fost condamnat iarăși la cinci ani închisoare, fiind înlăturată soluția de achitare. Bolidul de lux și terenul cu pensiune au fost puse din nou sub sechestru. Inu a fost încarcerat pe 10 martie 2022, la Penitenciarul Mioveni, iar pedeapsa va expira pe 28 august 2026.
Citește și Cazul proxeneţilor de lux din Câmpulung. Unde au fost prinși
Și-a trecut pensiunea de 3,5 milioane lei pe numele iubitei
Petru Raia este cunoscut ca proprietarul unei pensiuni din Câmpulung, de pe str. Valea Bărbușii nr. 14, aceasta fiind trecută pe numele iubitei, pentru a evita confiscarea. Imobilul este situat pe un teren în suprafață de 2.868 mp și este evaluat la suma de 3.496.000 lei. După ultima condamnare, pensiunea a fost confiscată de statul român, iar Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate (ANABI) a propus imobilul către reutilizare socială sau publică, anunțul găsindu-se și în prezent pe site.
A înduplecat Comisia pentru liberare condiţionată din Penitenciarul Mioveni, dar nu i-a convins și pe magistrați!
Pe 9 august a.c., Judecătoria Pitești a respins cererea lui Petru Raia de liberare condiționată. În cererea Comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Mioveni s-a invocat faptul că este îndeplinită fracțiunea prevăzută de lege pentru a fi dispusă liberarea condiționată (a executat 1220 zile din cele 1826 de zile), că deținutul se află în regim semideschis și că a avut un comportament corespunzător pe toată durata executării pedepsei, fiind recompensat și nesancționat disciplinar.
Magistrații Judecătoriei Pitești nu au fost impresionați. „Cu toate că deţinutul nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat de 13 ori, aceste aspecte reprezintă un comportament absolut normal. Nu constituie un element de supraevaluare faptul că persoana condamnată a avut o atitudine decentă faţă de personalul unităţii sau că nu a avut relaţii conflictuale cu ceilalţi deţinuţi. (…) În plus, instanța are în vedere numărul redus de recompense obținute de petent, prin raportare la durata executării pedepsei, obținând doar 13 recompense în mai mult de 28 de luni, cu toate că persoanele private de libertate pot fi propuse şi pot obţine recompense lunar”, se arată în motivarea sentinței.
Judecătoria Pitești: „Nu a dovedit un comportament din care să rezulte că s-a îndreptat”
Mai mult, instanța are în vedere şi perioadă îndelungată rămasă de executat, respectiv mai mult de 2 ani. „În dezacord cu concluziile comisiei de liberare condiţionată, instanţa apreciază că totalul perioadei executate până în prezent nu este suficient pentru atingerea scopul preventiv şi represiv al pedepsei. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului din închisoare, prin simpla împlinire a fracţiei minime şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”.
Față de toate aceste considerente, „apreciind că persoana condamnată nu a dovedit un comportament din care să rezulte că s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”, instanța a respins, ca neîntemeiată, propunerea formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni. Cererea de liberare condiționată poate fi reînnoită abia la 1 februarie 2025. Inculpatul a atacat deja sentința cu apel.
Citește și Eleva sedusă de directorul Casei Studenţilor ne-a dezvăluit povestea de amor
0 Comentarii