Web Analytics

Protest la Nidec. Sindicatul a trimis 400 de angajaţi la uşa directorului general

de | 31.01.2019 13:58 | Economie

# Salariații de la fabrica de micromotoare au cerut respectarea contractului colectiv de muncă # „Conducerea societății se face că analizează de șase luni chestiuni care se pot rezolva în șase zile”, declară liderul sindical Florian Stănculescu (foto)

Miercuri, 23 ianuarie, la ora 15.00, angajații din schimburile I și II ai fabricii Nidec din Pitești au protestat la ușa directorului general, austriacul Rudolf Langerwisch, acuzând nerespectarea contractului colectiv de muncă semnat în urmă cu aproape șase luni între administrația de la Micromotoare și sindicatul din fabrică. Astfel, aproape 400 de oameni au cerut conducerii societății să respecte prevederile contractului colectiv de muncă și promisiunile făcute la semnarea acestuia cu privire la asigurarea transportului angajaților între fabrică și zonele de domiciliu, la asigurarea unor condiții demne de muncă sau la asigurarea unei juste evaluări a competențelor profesionale. Cum situația de la Micromotoare este departe de a se detensiona, l-am contactat pe liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din Nidec, Florian Stănculescu, pentru a afla cu exactitate cum stau lucrurile la fabrica de motoare electrice.

„Conducerea continuă să ne sfideze”

„Situația este departe de a se liniști și, așa cum v-am spus și săptămâna trecută, conducerea continuă să ne sfideze, să nu respecte contractul colectiv, să nu respecte Codul Muncii și să nu-și respecte promisiunile și normele asumate la semnarea contractului colectiv de muncă. Miercuri, când sute de oameni au protestat la ușa directorului general, acesta, împreună cu alți membri ai conducerii, a ieșit și a spus că toate cerințele lor sunt în analiză. Mai mult, au solicitat o comisie paritară administrație-sindicat care să discute toate aceste nemulțumiri. Eu nu înțeleg ce trebuie să analizeze și să discute din moment ce toate acestea au fost asumate prin contractul colectiv de muncă. Conducerea societății se face că analizează de aproape șase luni chestiuni care se pot rezolva în șase zile. Noi, sindicatul, avem soluții avantajoase și pentru angajați, și pentru societate la toate aceste probleme, soluții pe care le-am adus la cunoștința administrației, atât verbal, cât și în scris, trebuie doar să-și respecte angajamentele”, ne-a declarat sindicalistul.

„Îl vom anunța pe Nagamori și vom notifica principalii beneficiari despre situația de la Pitești”

„Pe 30 ianuarie particip la București la o întrunire la Federația Sindicatelor din Construcțiile de Mașini «Înfrățirea», federație la care suntem afiliați, unde vor fi prezenți și reprezentanți ai Inspecției Muncii de la nivel central, cărora le voi prezenta situația de la noi. Dacă în urma tuturor demersurilor noastre lucrurile nu vor intra în normal, adică în litera legii și a contractului colectiv de muncă, îl voi anunța pe Nagamori (n.red.-Shigenobu Nagamori, președintele concernului japonez Nidec) și îi voi notifica pe principalii noștri beneficiari despre situația de la Pitești, pentru că oamenii sunt foarte nemulțumiți și tensionați și nu pot garanta că, la un moment dat, nu vor înceta lucrul. Vreau să vă spun că, de exemplu, cei de la Electrolux, pentru care suntem unici furnizori și care ne asigură vânzarea la export a aproximativ 50% din producția noastră de motoare, înainte să semneze contractul cu noi au cerut garanții că în fabrica de la Pitești va fi pace socială și un climat bun de lucru, care să le asigure lor necesarul de motoare și să nu le creeze probleme de funcționare, condiție care a fost acceptată de conducerea noastră, aceeași conducere care acum nu respectă acest lucru. Repet, vorbim de Electrolux exclusiv la export și care ne preia aproximativ 50% din producție. De aceea, dacă lucrurile nu se vor rezolva, îi voi notifica pentru a ști la ce să se aștepte”, a anunțat liderul de sindicat Florian Stănculescu.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii