Web Analytics

Proiectul de management integrat al deşeurilor implementat operaţional de ADI SERVSAL – model de bună practică pentru întreaga ţară

de | 25.08.2016 13:45 | Politica si Administratie

# Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a venit în Argeş

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a fost săptămâna trecută, într-o vizită de lucru în Argeș, pentru a se informa, de la reprezentanții Consiliului Județean și ai ADI SERVSAL, despre situația concretă a derulării proiectului de management al deșeurilor.
De ce în Argeș? „Pentru că proiectul pe care noi îl derulăm este printre puținele din țară care funcționează, care nu a avut probleme nici în etapa investițională nici în cea operațională. Doamna ministru ne consideră un exemplu de bună practică și a vrut să vadă și să înțeleagă exact de ce la noi se poate iar în alte locuri nu!” explică Gabriel Moiceanu, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeș.
Ministrul Mediului a fost însoțit la Pitești de cei doi secretari de stat, cel pe Biodiversitate și cel pe Managementul Deșeurilor, precum și de Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu. Consiliul Județean Argeș a fost reprezentat de vicepreședintele Ion Mînzână iar Prefectura Argeș – de prefectul Cristian Soare. Prezentarea proiectului „Managementul integrat al deșeurilor solide în județul Argeș!” a fost făcută de Gabriel Moiceanu, directorul Servsal Argeș, chiar la Depozitul Ecologic Albota, investiție realizată de Consiliul Județean din fonduri europene.
Discuțiile purtate pe marginea subiectului privind managementul deșeurilor au vizat atât investiția propriu zisă cât și modul de derulare a proiectului în județul nostru, precum și problemele cu care se confruntă, în general, această activitate.
„Au fost prezentate doamnei ministru istoria investiției realizate la Piteşti/Albota și infrastructura pe care am reușit să o realizăm: depozitul ecologic și stația de sortare a deșeurilor, staţiile de compostare, tratare levigat, sistemul de preluare şi ardere a gazului de depozit precum şi instalaţiile de concasare pentru deşeurile din construcţii.
Anual, în depozitul conform intră peste 120 mii de tone deşeuri municipale din care peste 50.000 de tone au fost reciclate sau valorificate energetic în ultimii 4 ani. Un indicator important îl reprezintă colectarea din mediul rural unde în 2010 se colecta 3.151 tone iar în 2015 cantitatea a crescut de peste 10 ori  la 33.268 tone. Aceste deșeuri, în lipsa unui sistem integrat de management, ar fi rămas în natură, în păduri, pe cursuri de apă sau ar fi fost arse.
Nu au fost ocolite problemele cu care ne confruntăm: distrugerile de infrastructură, existența căutătorilor în gunoi și devierea deșeurilor cu valoare către sisteme paralele de valorificare, ceea ce duce la un dezechilibru conform analizei cost/beneficiu. O altă problemă o reprezintă nivelul  încasării taxelor și tarifelor de salubritate unde procentul este, în medie, de doar 70% și generează, de asemenea, probleme în mecanismul financiar, achitarea redevențelor respectiv rambursarea costurilor de co-finanțare a  proiectului. În plus, am atras atenția asupra gradului scăzut  de conștientizare al populației privind gestionarea corectă a deșeurilor și importanța creării, simultan cu programele de investiții, a unor campanii de conștientizare publică finanţate din fondul pentru mediu cu eligibilitate pentru ADI-uri.
Au mai fost prezentate şi proiectele complementare ale ADI Servsal: campanii de conștientizare publică, campanii de ecologizare, implicarea voluntarilor, educație ecologică în școli ,,Selectează! Gestul tău contează!”, „Orașul Verde”, „Argeșul curat”, „Orașul verde”, „Școala Reciclării”, distribuirea de containere pentru colectare selectivă în școli și instituţii, sacul şi compostorul pentru fiecare gospodărie.
Concluzia doamnei ministru a fost că va trebui să organizăm 4-5 întâlniri regionale, la care să participe preşedinţi de CJ, primari, ADI-uri şi Unităţi de Implementare, pentru a le prezenta soluţiile adoptate, rezultatele unor acţiuni concrete şi, mai important, să arătam că se poate!” ne-a declarat Gabriel Moiceanu.
Marian Staicu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii