Web Analytics
scris joi, 24.05.2018

Proiecţie la Mausoleul Mateiaş în Noaptea Muzeelor

19 mateiasSâmbătă, 19 mai, cu prilejul Nopții Muzeelor, istoria a prins viață la Mausoleul Eroilor de pe Dealul  Mateiaș, în cadrul unei fastuoase proiecții cartate. Mausoleul de la Mateiaș, din comuna Valea Mare- Prăvăț, județul Argeș, este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918.

Proiecţie la Mausoleul Mateiaş în Noaptea Muzeelor

„Un veac de unitate”, așa s-a numit proiecția care, prin sunet, lumină și culoare, a reprezentat surse de arhivă, prelucrate cu elemente 3D pe zidurile Mausoleului de la Mateiaș, construite în mare parte din calcar de Albești. Vocea principală care s-a auzit pe parcursul proiecției a reprezentat-o pe Regina Maria, o dată ca asistentă și apoi ca regină. Alte arhetipuri vocale utilizate: soldatul, ofițerul, femeia. Culorile utilizate au fost motive vizuale bine alese, culoarea auriu semnifică gloria, albul și negrul semnifică războiul, iar tricolorul – unitatea. Proiecția cartată i-a îndemnat pe vizitatori să urce la basorelief. Toate elementele vizuale proiectate (stemele, insignele, numele eroilor) au urcat pe scări, așa cum și vizitatorii urcau la mausoleu.
„În contextul în care țara noastră comemorează Centenarul Marii Uniri, Muzeul și Primăria Câmpulung organizează această proiecție, care se numește „Un veac de unitate” și constă într-o proiecție cartată, este singura proiecție cartată pe un monument comemorativ – Mausoleul Mateiaș. Mausoleul Mateiaș este unul dintre cele mai mari monumente comemorative la sud de Carpați și adăposteşte rămășițele a peste 400 de soldați și ofițeri români neidentificați. Și cu acest prilej, Centenarul Marii Uniri, ne-am decis să facem acest proiect. Mulțumim tuturor colaboratorilor, partenerilor, echipei şi vizitatorilor”, spune Costin Peligrad, muzeograf la Muzeul Municipal Câmpulung.

„Pe aici nu se trece! De Mateiaș nu s-a trecut”

Pentru unificarea neamului, dezideratul de veacuri al românilor, „s-au dus feciorii oastei pe calea strămoșească, s-au prins cu moartea la lupta voinicească (…) și au ieșit biruitori…”
Proiecția a spus povestea luptei de la Mateiaș, unde grupul Nămăiești – condus de generalul Traian Găiseanu – având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a reușit să reziste unui inamic net superior echipat în perioada 25 septembrie/8 octombrie- 10/23 noiembrie 1916. Prin luptele duse aici, a fost oprită înaintarea temporară a Puterilor Centrale spre Câmpia Română.
Iată și un fragment vocal din textul care a răsunat la Mausoleul Mateiaș, în cadrul proiecției cartate:
„Ostași, trâmbița a sunat. Majestatea Sa Regele și Înaltul Guvern au semnat decretul de mobilizare și șoimii care se găseau în munți au trecut Carpații, ocupând partea de miazăzi a Ardealului. Gospodării bătrâne ne așteaptă la marele ospăț al înfăptuirii visului nostru de veacuri: Unirea tuturor românilor. Copile cu cosițe bălaie vor ieși înainte cu flori și lăcrimând de bucurie, bătrâni cu pletele albite bagă mâna în streașină și se uită în zare să ne vadă venind, să-i dezrobim de sub jugul care de 1.000 de ani le apasă grumazul.
Ostași, Țară, Tron și Guvern pun nădejdea în noi și să fim mândri că nouă ne va fi dat să aducem la îndeplinire visul de veacuri cu care s-au născut, au trăit și au murit moșii noștri și strămoșii.
Lozinca noastră să fie «Înainte» și mișel să fie cel ce va da înapoi. De vom isprăvi gloanțele, să înfigem baioneta. Când ea se va rupe, să facem din arme bâte și când arma se va rupe, avem dinți care mușcă. De acum, calea ne este deschisă spre izbândă, să pornim voioși și făcând semnul crucii, să zicem Doamne-ajută!”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită