Web Analytics
scris joi, 27.10.2022

Proiect ERASMUS+, experienţă inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia”

Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Filofteia”, Ștefănești implementează proiectul cu nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-000021073, în cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – Formare profesională (VET). Proiectul se derulează în baza acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Formare profesională VET, pe care școala o deține, fiind singura unitate de învățământ special din județul Argeș, care implementează proiecte Erasmus+ VET. Această acreditare ne oferă șansa de a implementa mai multe proiecte, de a derula mai multe mobilități, astfel încât un număr mare de elevi și profesori să aibă oportunitatea de a se dezvolta pe toate planurile: social, profesional, personal.

Proiect ERASMUS+, experienţă inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia”

Proiectul cu nr. 2021-1-RO01-KA121-000021073 este finanțat de Comisia Europeană, are un buget de 37 842 EUR și se derulează pe o perioadă de 15 luni, între 01.09.2021 și 30.11.2022.
Scopul proiectului este de a asigura pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional special prin stagii de pregătire practică VET de calitate și de a contribui la formarea personalului didactic prin abordari didactice inovative, folosite pe plan european.
În proiect au fost implicați 7 elevi cu nevoi speciale din învățământul profesional special, clasele a XI-a și a XII-a, domeniul mecanică, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii și 3 cadre didactice care predau discipline VET. Cei 7 elevi au participat la stagiul de pregătire practică la compania de primire Inoxone Serralharia. LDA orașul Barcelos, Portugalia în perioada 28.05.2022 – 18.06.2022. Partenerul nostru a fost Associação Terras Lusas Movimentos Europeus, Barcelos, Portugalia. Activitățile practice desfășurate în proiect au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor.

Citește și Universitatea din Piteşti a încheiat un Proiect Erasmus pentru profesorii de limbi străine (L2)

Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutore și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Cunoștințele, competențele și abilitățile practice dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanţi au fost evaluate de către tutorele de stagiu. La finalul stagiului elevii participanți au primit documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au fost receptivi, atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri.
Participanții au beneficiat de condiții deosebite de cazare și masă, fiind cazați la Casa do Monte din Barcelos. Pe lângă programul de formare profesională, elevii au avut parte și de un program cultural bogat care a constat în excursii la Porto, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Oceanul Atlantic, Braga, Lisabona, Fatima.

În urma participării la activitățile din proiectul Erasmus+, elevii C.S.E.I. “Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale.
Tot în cadrul proiectului, 3 cadre didactice care predau discipline VET au participat în perioada 16-22.08.2022, la cursul de formare INCLUSIVE EDUCATION THROUGH OUTDOOR TEACHING, oferit de furnizorul de formare EuroCompetent, în Trogir, Croația. Profesorii au participat la activități de tip ateliere interactive, activități outdoor, au conceput planuri de lecție prin implementarea abordărilor și metodelor moderne, și-au îmbunătățit propriile abilități de comunicare în limba engleză, abilități IT prin implementarea de noi instrumente web și aplicații, abilitățile interculturale și sociale prin participarea la grupuri internaționale și vizitarea țării gazdă.

Citește și Proiect Erasmus la Colegiul ”Dinicu Golescu”

Urmare a participării elevilor cu nevoi speciale și a profesorilor la proiectele Erasmus+ s-au evidențiat:

  • dezvoltarea interesului pentru emancipare și educație permanentă;
  • promovarea toleranței și înțelegerii între copiii cu diferite deficiențe sau de origine socio-culturală și etnică diferită;
  • creșterea calității serviciilor educative, terapeutice și a contribuției acestora la dezvoltarea personală a elevilor și a comunității;
  • formarea unor absolvenți autonomi și responsabili, în măsură să ia decizii privind propria carieră și să se integreze activ și constructiv în grupuri sociale diferite: familie, mediu social, societate în general.

Cu fiecare proiect Erasmus implementat, ne dorim să-i inspirăm și încurajăm și pe alți colegi, să le transmitem că doar încercând pot căpăta încredere.
Prof. Daniela Vîlcu – coordonator proiect

Citește și Proiect Erasmus+ implementat în pandemie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Cutremur la Câmpulung

În ziua de 19 Mai 2025 la ora 01:49:13 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA...

Cum a votat Diaspora

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale în mai multe țări, inclusiv SUA, R Moldova, China,...

Cum s-a votat în Argeș

În Argeș, potrivit prezenta.roaep.ro, George Simion are 52,94%, adică 162.487 de voturi, pe când...

Ultimele articole

Cutremur la Câmpulung

În ziua de 19 Mai 2025 la ora 01:49:13 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA...

Cum a votat Diaspora

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale în mai multe țări, inclusiv SUA, R Moldova, China,...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...