De 12 luni funcţionează la Spitalul Judeţean, cu rezultate remarcabile, laboratorul de angiografie. Pe plan ştiinţific, filiala argeşeană a Societăţii Române de Cardiologie a ajuns recent la a 78-a sesiune şi a continuat să fie prezentă la principalele evenimente naţionale. Ce s-a întâmplat în această perioadă în cardiologia globală? Colegiul de Cardiologie American (ACC), Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) şi Asociaţia Americană a Inimii (AHA) sunt principalele forumuri de specialitate la nivel global care lansează noutăţile cardiologice, de la clinică la cercetare, de la biomarkeri şi bioimaging la anticorpi monoclonali, de la prevenţie la intervenţii hibrid, etc.
”Medicamentele organice se dezvoltă vertiginos, concurându-le pe cele tradiţionale”
”Medicamentele organice se dezvoltă vertiginos, concurându-le pe cele tradiţionale, ne-a declarat medicul cardiolog Adrian Tase. De exemplu, la pacienţii cu hipercolesterolemie, alirocumab şi evolucumab realizează scăderi remarcabile ale colesterolului sanguin comparativ cu statinele clasice. În ritmul alert al cercetării contemporane, biomedicamentele vor fi lidere în practica medicală în circa zece ani. Multă vreme tratamentul cu blocanţi ai axului renină-angiotensină-aldosteron la pacienţii cardiovasculari cu insuficienţă renală şi hiperpotasemie era hazardat. Acum problema este rezolvată de medicamentul patiromer. Alte medicamente noi, care au trecut prin toate etapele de studiu clinic, sunt deja disponibile în SUA şi vor fi lansate şi în Europa în cursul anului viitor: sacubitril în combinaţie cu valsartan în insuficienţa cardiacă; vorapaxar în infarctul miocardic acut; andexanet-alfa şi idarucizumab, ca antidoturi ale noilor anticoagulante orale anti-factor X şi, respectiv, inhibitori direcţi de trombină; empagliflozine şi liraglutide pentru cardiacii diabetici; sulodexide în tromboembolismul venos, etc. S-au făcut, de asemenea, progrese pe tema cardioprotecţiei la recipienţii de citostatice”.
Conceptul „precision medicine” se referă la predicţie, participare, prevenţie, personalizare
”Cele mai titrate studii clinice multicentrice sunt din grupul TIMI, 56 până în prezent, conduse de savanţi de la Harvard încă din 1984 şi desfăşurate de investigatori în mii de centre din întreaga lume, ne-a mai spus dr. Adrian Tase. Interesant, combinaţia isosorbid dinitrat + hidralazină, utilizată pe scară largă înainte de „anii 80” este în prezent documentată ştiinţific doar pentru pacienţii de culoare cu insuficienţă cardiacă. Rezultatele programelor de cercetare SPRINT şi ACCORDION susţin managementul intensiv al presiunii sanguine pentru scăderea suplimentară a riscului de mortalitate. Cordul artificial total CARMAT cu pompă hidraulică pentru pacienţii cu insuficienţa cardiacă ireductibilă este ultima realizare a chirurgului francez Alain Carpentier. Conceptul „precision medicine” se referă la predicţie, participare, prevenţie, personalizare, ca şi la faptul că pacienţii sunt din ce în ce mai informaţi, putând discuta pe o reţea de socializare special creată despre suferinţele lor cardiovasculare, şi chiar participa la deciziile medicale. Performanţa contractilă a miocardului este ilustrată impecabil şi elegant, atât pe materialele didactice, cât şi în clinică prin imagistica de ultimă generaţie. Cărţile şi revistele de specialitate cuprind capitole şi articole interesante prezentate într-un format atrăgător. O menţiune specială pentru „remix”-ul tratatului lui Andreas Vesalius – „De Humani Corporis Fabrica”. Pacemakerele fără plumb St. Jude Nanostim şi Micra Medtronic, mult mai bine tolerate de pacienţi, sunt deja disponibile în ţările dezvoltate economic. În era energiei, mitocondria a fost identificată ca şi centrala electrică a celulei, unde au loc reacţii de fisiune şi fuziune elegant coordonate.
În final menţionăm imunologia – cu antigeni şi anticorpi, interleukine, citokine, signalling, şi genetica, cu mutaţia protectivă a proteinei NOTCH-1 pentru anevrismul aortei ascendente, respectiv ARN non-codat care reglează funcţia celulelor endoteliale.”
Marius Ionel
0 Comentarii